Így gondoskodhatsz szeretteidről, ha a lakáshitel kifutása előtt bármi történne veled

Így gondoskodhatsz szeretteidről, ha a lakáshitel kifutása előtt bármi történne veled
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-14 Frissítve: 2024-05-16
 

Ha van hiteled, akkor mindenképpen szükséged lesz egy hitelfedezeti biztosításra a családod és a saját biztonságod érdekében. Többféle biztosítási konstrukciót is választhatsz erre a célra. Nézzük meg, milyen tulajdonságai vannak ezeknek a terméktípusoknak!

Hogyan működik egy kockázati életbiztosítás?

A piacon található egyéni kockázati életbiztosítások egyszerű, alapvetően halálesetre szóló biztosítási védelmet nyújtanak, amelyet hitelfedezeti célra is használhatsz. Ha megtörténne a tragédia, a biztosító kifizeti a biztosítási összeget a kedvezményezett részére, és ezzel a szerződés véget ér.

A biztosítás szerződője és a biztosított is te vagy. A kedvezményezettet a szerződéskötéskor te határozod meg, lehet egy vagy több személy is. Kedvezményezettként általában a legközelebbi hozzátartozót, párodat, vagy rokonodat érdemes megadnod. A kifizetett biztosítási összeg nem része a hagyatéknak, hanem a kedvezményezett fogja megkapni. Jó tanács, hogy a kedvezményezett mindig tudjon róla, hogy őt jelölted meg, hiszen csak akkor tud hozzájutni a biztosítási összeghez, ha ezt az igényét bejelenti a biztosítónál.

Kedvezményezettnek megadhatod a bankodat is, ahol a hitelt felvetted. Ebben az esetben a bankot az aktuális hiteltartozásodnak megfelelő összeg illeti meg a kifizetésből. A többit a további kedvezményezettek kapják, a párod vagy a családod, vagy akit szerződéskötéskor éppen megjelöltél.

Fontos
A kedvezményezetteket a tartam során bármikor megváltoztathatod, de ha a bank az első számú kedvezményezett, akkor ezt csak a bank beleegyezésével teheted meg.

A kockázati életbiztosítás egyéni, ami azt jelenti, hogy biztosítás díját a választott biztosítási összeg, az időtartam, amire a biztosítási védelmet igényled, az életkorod, egészségi állapotod, foglalkozásod, sporttevékenységed, hobbid alapján számolja ki a biztosító. Vagyis a szerződés megkötésekor a „méretedre igazítják” a terméket, és megmondják, hogy mekkora kockázatot jelentesz a biztosító számára, vagyis, hogy ez a védelem mennyibe kerül neked. Szerződéskötéskor egyéni kockázatelbírálás történik, vagyis válaszolnod kell majd jó pár kérdésre, és a biztosítási összeg nagyságától függően egészségi állapotfelmérés is lehetséges. Ez lehet egy kérdőív vagy akár orvosi vizsgálat is.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora biztosítási összegre érdemes célozni?

Ha hitelfedezeti védelemre keresel kockázati életbiztosítást, akkor a biztosítási összeg legalább a kezdeti hitelösszeggel legyen egyenlő, de lehet ennél magasabb is. Ha az összeg nagyobb, mint a hitelösszeg, akkor a fennmaradó rész a családodat illeti meg. A hiteltartozásod a futamidő alatt folyamatosan csökken, így az idő előre haladtával a családodnak egyre nagyobb rész jut a biztosítási összegből, ha veled tragédia történik.

Optimális vs. Bankmonitor Biztonság

A biztosítási piacon két olyan bankfüggetlen csoportos hitelfedezeti célú termék van ma jelenleg, amely meglévő hitelek mellé is megköthető. Az egyik az Optimális Törlesztésvédelem, amely a SIGNAL- IDUNA biztosító terméke, a másik a Bankmonitor Biztonság, amely mögött az NN biztosító áll.

Legfeljebb mennyit fizetnek ki a biztosítások?

A hitelfedezeti célú biztosítások esetében a biztosítási összeg a hitel nagyságával egyenlő. Az Optimális esetében a biztosítási összeg a fennálló hiteltartozás, vagyis az az összeg, amit még nem fizettél vissza. A hitelösszeg maximum 25 millió forintig biztosítható. A Bankmonitor Biztonság esetében a szerződéskötéskori, kezdeti hitelösszeggel egyenlő a biztosítási összeg, így ez egy nagyobb védelmet jelent. A hitelösszeg jelzáloghitel esetében 80 millió forintig, Babváró hitel és Személyi kölcsön esetén 10-10 millió forintig biztosítható.

Mit jelent a csökkenő és az állandó fedezet?

Az Optimális esetében csökkenő fedezetű biztosításról beszélünk, vagyis a biztosítási összeg úgy csökken, ahogy a hiteledet törleszted. Minél kisebb a tartozásod a bank fel, annál kisebb a biztosítási összeg.

A Bankmonitor Biztonság esetében a biztosítási összeg a kezdeti hitelösszeg nagyságával egyenlő, és ez állandó a futamidő alatt. Vagyis a biztosítási fedezet nem csökken. Ez azért jó, mert a hiteltartozásod visszafizetése után is marad a családnak a biztosítási összegből, amelyet szabadon felhasználhatnak a családi kasszából kieső jövedelmed pótlására.

Hogyan fizet a biztosító keresőképtelenség esetén?

Az Optimális alkalmazottak esetében a keresőképtelen, vagyis táppénzes állomány 61. napjától vállalja át a törlesztőrészletek fizetését legfeljebb 4 hónapon keresztül. Az Optimális vállalkozók részére eltérő szolgáltatást nyújt, akkor vállalja át a törlesztőrészlet fizetését, ha a keresőképtelenség balesetből ered, amely meghaladja az 50%-ot.

A Bankmonitor Biztonság keresőképtelenségre vonatkozó szolgáltatásánál nincs különbség alkalmazott és vállalkozó között, a 31. naptól vállalja át a törlesztőrészlettel azonos összeg fizetését legfeljebb 6 hónapon keresztül.

Mi a helyzet a munka elvesztésekor?

Az Optimális a munkanélküli állományban eltöltött 61 naptól vállalja át a törlesztőrészlet fizetését maximum 4 hónapon keresztül. Vállalkozók esetében a balesetből eredő 4 napot meghaladó kórházi tartózkodás esetén fizeti a törlesztőrészletet legfeljebb 4 hónapon keresztül.

A Bankmonitor Biztonság munkanélküliségre vonatkozó szolgáltatása a 31. munkanélküli napon indul a törlesztőrészlettel azonos összeg kifizetése és legfeljebb 6 hónapig tarthat. Vállalkozóknak 4 napot meghaladó kórházi ápolás után indul be a kifizetés, ami maximum 6 hónap lehet.

Hasonlítsd össze könnyedén a szolgáltatásokat!

Az alábbi táblázat tartalmazza az Optimális és a Bankmonitor biztonság szolgáltatásainak rövid összefoglalóját. Így jól láthatod a különbségeket, és könnyebb tájékozódnod a tulajdonságok között.

Az Optimális és a Bankmonitor Biztonság szolgáltatásainak összehasonlítása

Használd a Bankmonitor Biztonság kalkulátort!

Láthattad, hogy a termékek alapvető tulajdonságai nagyon hasonlóak, de a sok közös vonás mellett a részletekben vannak a különbségek. A Bankmonitor Biztonság pedig csak a Bankmonitor online felületén keresztül érhető el. Ha érdeklődsz a termék iránt, jelentkezz az oldalunkon! Kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne egy hitelfedezeti célú biztosítási védelem meglévő hiteled mellé. A Bankmonitor tanácsadói bemutatják számodra a termékeket, és az igényednek és elképzelésednek legmegfelelőbbet ajánlják, hogy a legjobbat találd meg családod és önmagad számára.

Bankmonitor
Csoportos
Személybiztosítás
Töltsd ki az űrlapot, és tudd meg hogyan tudod fizetni a hiteledet baj esetén is!

Bankmonitor
Válaszd ki a hiteleidet, add meg a
tartozás összegét!
Ft
Ft
Ft
MÁR CSAK EGYETLEN LÉPÉS!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

A hitelfedezeti biztosítás részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Milyen esetekben véd?
  • Mennyibe kerül a szolgáltatás?
  • Mennyit fizet a biztosító?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a hitelfedezeti biztosítás részleteit emailben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés