Így hallgatnak a jegybankok

Így hallgatnak a jegybankok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-13
 

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt is hasonló dolgok történtek. Akkor a bankok elszabadulásából egy hatalmas hitelbuborék keletkezett. Hogy utána mi történt, az pedig már nagybetűs történelem. Most a pénznyomtatással és a mesterségesen alacsonyan tartott kamatszinttel az összes eszközosztályban megágyaztak az árfolyambuborékok kialakulásának, ami természetesen nem is váratott sokat magára. A lakásárak elszállásával pedig óriási társadalmi feszültségek keletkeztek. A Citadella alap portfóliómenedzsere, Zsiday Viktor az Alapblogon írt a témáról.

A kereskedelmi bankok hitelezési számaira már odafigyelnek a döntéshozók. Azonban az eszközárakban kialakuló buborékok kialakulását nem igazán igyekeztek megelőzni. Ez annak ellenére van így, hogy a jegybankok döntései nem csak a fogyasztói árakra, hanem az eszközárakra is hatnak. Ha ezekre is vetnének néhány pillantást, nem kerülné el a figyelmüket, hogy mi történik körülöttünk. Európában – ellentétben az USA-val – a lakásárak nem nagyon szerepelnek az inflációs kosárban. Ha például 30%-os súllyal szerepelnének, mint például az USA-ban, akkor Magyarországon idén és az előző években is 6%-ot megközelítő infláció lett volna kimutatva.

A lakásárakon kívül sok eszközpiacot lehet még vizsgálni. A jegybankoknak az eszközárakkal is kellene törődniük. „Egyrészt az eszközárinfláció vagyoni különbségeket és ezáltal társadalmi feszültségeket generál – erre jó hazai példa, hogy nagyon komoly szülői segítség nélkül ma a fővárosban lakást venni fiataloknak gyakorlatilag Mission Impossible. Másrészt az eszközárbuborék definíciószerűen egyszer ki fog pukkadni, aminek komoly negatív gazdasági hatásai lesznek. Ezenkívül az extrém alacsony kamatok torzulásokat okoznak a megtakarításokban, túlzott kockázatvállalást generálnak és gazdaságilag nem hatékony beruházásokhoz vezetnek.” – fogalmaz Zsiday Viktor.

Hogy az amerikai jegybank hogyan próbálja kezelni a problémát, és az európai gondolkodás meddig jutott el, arról olvasd el a részleteket Zsiday Viktor „Jegybanki inflációs szűklátókörűség – ismét” című bejegyzésében!

Hirdetés
Hirdetés