Így kerüld el a hitelkiváltás csapdáját!

Így kerüld el a hitelkiváltás csapdáját!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-17 Frissítve: 2021-10-08
 

Több különböző adósság rendezésekor nagyon könnyű olyan hibát elkövetni, amin később már nem lehet változtatni. A hitelkiváltás után több kedvezménytől is eleshet az adós, ha rosszul választ bankot, vagy hitelajánlatot.

Legyen szó akár lakáshitelről, személyi kölcsönről, vagy hitelkártyáról, bármikor dönthet úgy az adós, hogy kedvezőbbre cseréli azokat. Akár több hitelt is egybe lehet rendezni úgy, hogy kedvezőbb legyen a kamata, és csökkenjen a havi törlesztőrészlete.

A hitelek kiváltásakor azonban nagyon kell ügyelni arra, hogy milyen konstrukcióra cseréljük le a jelenlegieket, mert alaposan rá is fázhatunk később! Ha több hitelt kell egyszerre kiváltani, a megoldás nem biztos, hogy egyetlen, hanem kettő különböző kiváltó hitel lesz.

Hirdetés

Hirdetés

A lakáscélú hitel kiváltása mindig olcsóbb

Amennyiben valaki lakásvásárlása, bővítésre, felújításra, építésre, vagy korszerűsítésre vett fel anno egy hitelt, annak kiváltására kaphat ugyanúgy lakáscélú hitelt. Ez azért fontos, mert a lakáscélú hitelek kiváltására nyújtott kölcsönök kamata lényegesen alacsonyabb, ezáltal a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) is kedvezőbb.

Ez számokban 1,5-2%-os különbséget jelent, amely 10 millió Ft hitel esetén 20 éves futamidő alatt már tetemes összegre rúg, ha az összes visszafizetést vizsgáljuk. Attól függően, mennyi ideig fix kamatozású a hitel, 1,9-2,7 millió forinttal lehet olcsóbb, ha lakáscélú hitelünket kifejezetten lakáscélú hitellel váltjuk ki, szemben egy szabadfelhasználású, vagy egyéb hitel kiváltására nyújtott kölcsönnel.

Amire tehát figyelni kell, hogy több hitel összevonása esetén a lakáscélú hitelek kiváltását érdemes külön kezelni!

 

A gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb ügyintézéssel később sokat lehet bukni!

Ha valaki lakáshitele mellett például személyi kölcsönét, és hitelkártyáját is ki szeretné váltani, a legegyszerűbb az lenne, ha egyetlen ingatlanfedezetes szabadfelhasználású (hitelkiváltó) hitelre cserélné azokat. Így bár megspórolja azt, hogy két közjegyzői, és két földhivatali díjat fizessen a két különböző hitelkiváltó termék miatt, azonban több kedvezménytől is elesik a későbbiekben.

  1. Lakástakarék betörlesztése

Ma már csak akkor jár a lakástakarékra a 30%-os állami támogatás, amennyiben valamilyen lakáscélra kerül felhasználásra. Ez lehet lakáscélú hitel előtörlesztése is, vagy az előbbi kiváltására felvett hitel előtörlesztése.

Tehát az eredetileg vásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, vagy felújításra felvett hitel lakáshitellel kerül kiváltásra, abba is betörleszthető a lakástakarék. Ha viszont az egyéb hitelekkel összevonjuk, és egyetlen kiváltó hitelt veszünk fel mindenre, abba később nem lehet felhasználni a lakástakarékot.

  1. Későbbi CSOK igénylése

Használt lakás vásárlására, valamint bővítésre igényelt Családi Otthonteremtési Kedvezmény esetén az a szabály, hogy az 5 éven belül eladott ingatlan árát fel kell használni a CSOK-kal támogatott ingatlanhoz. Az elszámolandó eladási ár bizonyos tételekkel csökkenthető, például az eladáskor visszafizetett lakáscélú hitel összegével.

Egy példán keresztül:

Tételezzük fel, hogy most CSOK segítségével szeretnénk vásárolni egy 10 millió Ft értékű lakást. Az elmúlt 5 évben értékesítettünk egy 20 millió Ft értékű ingatlant, amelyen az eladáskor még volt 15 millió Ft hitel. Ha ez a hitel lakáscélú hitel volt, amely az eladási árból került visszafizetésre, akkor a most vásárolni kívánt 10 millió Ft-os ingatlanhoz 5 millió Ft önerőt kell legalább felmutatni (20 millió Ft-ért adtuk el – 15 millió Ft a visszafizetett hitel = 5 millió Ft maradt).

Ha viszont a hitel szabadfelhasználású, vagy egyéb célú volt, a teljes eladási árat, azaz 20 millió Ft-ot fel kell használni a mostani vásárláshoz. Ez a példa esetben azt is eredményezi, hogy egyáltalán nem jár a CSOK, mert az eladott 20 millió Ft teljes egészében fedezi a vásárolni kívánt lakás vételárát, így nincs alapja a CSOK igénylésnek.

  1. Adómentes munkáltatói támogatás

Amennyiben a munkáltató úgy dönt, cafeteria keretében havonta hozzájárulhat a dolgozó lakáshitelének törlesztéséhez, amelyet adómentesen tehet meg. Itt is feltétel, hogy a támogatható hitel igazolható módon lakáscélú legyen.

  1. Előtörlesztési díjkedvezmények

A legtöbb banknál jellemzően találunk előtörlesztési díjkedvezményt, ezek azonban szintén csak lakáscélú hitelek esetén érhetők el. Az idő előtti visszafizetés átlagos költsége 1,5-2%, amelyet teljes egészében, vagy részben elengednek bizonyos bankok. Általában a futamidő első 4-5 éve után lehet élni a kedvezményes előtörlesztés lehetőségével, és csak akkor, ha az önerőből, vagy lakástakarékból történik.

Összességében tehát elmondható, hogy adósságrendezésről van szó, akkor az eredetileg lakáscélra felvett hitelt érdemes lakáshitellel kiváltani, az egyebeket pedig egy másik, egyéb hitelkiváltási célú kölcsönre cserélni. Így egyrészt a kamat és a törlesztőrészlet is kedvezőbb lesz, és megmarad a lehetőség a fentebb részletezett lakáscélú támogatások kihasználására is a későbbiekben.

Keresd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel a legjobb számodra, akár a kiváltást, akár a vásárlást választod!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés