Így készülj fel a diákévekre!

Így készülj fel a diákévekre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-18 Frissítve: 2021-10-08
 

Lassan, de biztosan vége lesz a nyárnak, és kezdődnek a szorgos hétköznapok. Sokak számára ezek az utolsó igazán szabad napok. Szeptemberben elkezdődik a főiskolai vagy egyetemi lét és minden, ami ezzel jár: lakást keresni, önálló életvitelt kialakítani különálló kasszával. Adunk néhány tippet, hogy lehet felkészülni a diákévekre!

1Először is nézzük sorba, hogy mi mindenre kell odafigyelni:

  • lakhatás (Kollégium, albérlet vagy saját lakás?)
  • pénzügyek (Készpénz, bankszámla?)
  • bevételek (Munkavállalás, ösztöndíj, diákhitel?)

1.) Lakhatás

A legfontosabb és legnagyobb megoldandó probléma a lakhatás. Amennyiben másik városban kell ideiglenesen diákként élni, legkézenfekvőbb megoldás a kollégium. Még, ha meg is felel valakinek 2-3 idegennel való együttélés, a kollégiumi férőhelyek általában szűkösek. Ezért nem árt B-tervvel készülni. A második magától értetődő lehetőség általában az albérlet. Ám a mostanában tapasztalható albérleti ár robbanása után a bérlés mellett a vásárlás is kifizetődő alternatíva lehet.

Ez természetesen sokkal inkább családi, mint egyéni döntés. De, ne feledjük, hogy jobb esetben 3,5-5 év lakhatását kell megoldani (rosszabb esetben akár ennek a dupláját is). És az sem feltétlenül probléma, ha későbbiek során nem tervezünk majd ott lakni. Ha diákként nekünk megfelelt, akkor valószínűleg, könnyen kiadható vagy eladható más diáknak is.

2.) Pénzügyek

Ritka az a fiatal, aki bankszámlával rendelkezik, pedig a diákévekben igencsak szükséges. Egyrészt a felmerülő fizetnivalókat általában (utóvizsga, egyéb pótdíj) bankszámláról kell teljesíteni, másrészt a bevételek többségéhez (ösztöndíj, munkabér) is szükségeltetik bankkapcsolat. De a szülök is könnyebben tudnak pénzt küldeni: csak egy pár kattintás a web- (vagy mobil-) bankon. Nem is beszélve, hogy hova teszed a pénzed a koliban, hogy biztonságban legyen?

Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy az adott bankszámlának milyen költségei vannak. Szerencsére diákként számtalan kedvezményt lehet igénybe venni. Ezekkel a kedvezményekkel számol a kalkulátorunk, így a legkedvezőbb számla megtalálásához mindössze néhány kattintás szükségeltetik!

Természetesen egy kedvező díjakkal rendelkező számlát is lehet úgy használni, hogy a végén mégiscsak sokat fizessünk. Érdemes megelégedni egy nem dombornyomott kártyával, de az SMS értesítéseket is drágán mérhetik.

3.) Bevételek

A ”szegény diák” nem véletlenül állandósult szókapcsolat. Felsőoktatásban részvevőként már megnövekednek a kiadások (vidéki hazautak és bulik mellett ebben az időszakban szokás felfedezni a világot, de legalább is a közvetlen környezetet).

A bevételek az igényekhez képest mindig kevésnek bizonyulnak. Itt is kezdjük az alapoknál: a diák egyik legfőbb dolga (a kapcsolatépítés mellett) a tanulás. Minél jobban teljesít valaki, annál inkább valószínű, hogy tanulmányi ösztöndíjat kap érte. Természetesen különböző tematikus ösztöndíjakat is érdemes megpályázni, nincs mit veszteni vele. Maximum mást választanak.

A következő bevételi forrás a munkabér. Ezt sokan diákszövetkezeten keresztül képzelik el, mert rugalmas, és minimális papírmunkával jár. Ennek ellenére mi azt javasoljuk, hogy egy „rendes”munkahelyen érdemes magát kipróbálnia az embernek. Megszerezhető általa az interjúrutin, a rendes munkatapasztalat, sőt későbbi kapcsolatépítésre sem utolsó.

És, ha a fentiek nem elegek (még szülői támogatással sem), akkor nem marad más, mint a hitelfelvétel. De a jelzáloghitel, személyi kölcsön vagy hitelkártya helyett, diákoknak egyértelműen a diákhitel lehet a legjobb választás. Ebből két változat létezik: az egyiket bármire (akár albérletre is) lehet költeni, míg másikból csak a tandíjat lehet finanszírozni. Ám bármilyen hitelt is veszünk igénybe, érdemes azt minél előbb, a kötelezőnél magasabb törlesztőrészlettel visszafizetni.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés