Így lehet 5-10 millióval olcsóbb egy átlagos pesti otthon

Így lehet 5-10 millióval olcsóbb egy átlagos pesti otthon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-23
 

Sokan hallották, de kevesen gondolnak bele abba, hogy a tehetősebbeknek anyagilag milyen elképesztően jó lehetőséget jelent a lakásáfa 5%-ra csökkentése! Gondolta volna, hogy egy csupán 30 milliós pesti lakás ára elvben 6,6 millió forinttal csökkenhet, egy két szobásé pedig több mint 10 millió forinttal is mérséklődhet, ha az eddigi 27% helyett csak 5%-os áfát számol a kivitelező? A növekvő költségek miatt a valós árcsökkenés ennél szerényebb lehet, mégis érdemes már most az 5 százalékkal épülő új lakásokra vadászni, s azokat előre lekötni!

A lakást keresőknek nagyon oda kell ma figyelniük nem csak az elhelyezkedésre, a minőségre, hanem egyúttal arra is, hogy a kinézett új építésű ingatlanok milyen áfával kerülnek piacra.

Azt szinte mindenki tudja már, aki költözésen gondolkodik, hogy a bőkezű támogatások és az olcsó hitelek miatt manapság egyre jobb áron, jó feltételekkel lehet akár új lakáshoz is jutni. Persze nem annyiért, mint 5-6 évvel ezelőtt, de a 2018 végén, 2019 első felében jegyzett áraknál ma bizony a főváros legtöbb pontján kedvezőbbek az új lakások árai, folyamatosak az akciók.

Új lakást vásárolna? Nézzen szét a megújult Ingatlantájoló oldal lakóparki ajánlatai között! – LINK

Az áfa-csökkentése viszont egyáltalán nem mellékes kérdés ott, ahol 2018 novemberét követően kaptak építési engedélyt és a vételár nagyobb részét 2020 januárja után kell(ene) fizetni. Ezeknél a beruházásoknál ez év végéig az adott vételár részletekre 27 százalék áfá-t kell felszámolni, ám ha még nem kellett az egész összeget kifizetni, akkor lehetőség van arra is, hogy 2021. január elseje után ismét kedvezményes áfa léphessen életbe.

Papíron például egy nettó 40 milliós, két szobás lakás piaci ára az adóval együtt bruttó 50,8 millió forintot tett ki. Ha csak öt százalékos áfát számol fel az építtető, akkor ugyanez a lakás csupán 42 millió forintba fog kerülni, mivel az áfa-tartalom 2 millió forintra csökken. Kétszer ekkora luxuslakásnál kétszer ekkora a csökkenés – persze csak elvben. A valóságban a beruházó és a vevő között zajlik le az ár-meccs – legalábbis attól függően, hogy egy esetleges korábbi vagy a megkötendő szerződés mennyi mozgásteret enged.

Bonyolítja a dolgot, hogy ma is van még sok 5 százalékos áfával megvásárolható lakás a piacon, amelyek 2018 novembere előtt kaptak jogerős építési engedélyt. A fenti árcsökkenés ezért is kifejezetten elméleti számítás, hiszen az ilyen árazás nem minden lakásra, az otthonoknak valójában mintegy 10-20 százalékára lesz érvényes. Azaz csak azoknál a lakásoknál igaz a fenti árcsökkentés, ahol a beruházó eddig 27 százalékos áfával kalkulált (mert 2018. november elseje utáni az építési engedélye), valamint a képzett árakat esetleges áremelés, akciók nem torzítják!

Itt könnyebb keresni, eligazodni

Az újlakás kínálat ugyanakkor óriási, így eligazodni sem könnyű benne. Nagyon jól jön, ha akad egy gyors, jól átlátható, szép képekkel és jól követhető leírásokkal operáló felület, ahol könnyen áttekinthetjük a kínálatot, az árakat és bármely egyéb paramétert. Sőt, kereséseink alapján a rendszer személyre szabott találati listákat, ajánlásokat is nyújt egyúttal.

Új lakást vásárolna? Nézzen szét a megújult Ingatlantájoló oldal lakóparki ajánlatai között! – LINK

Ki is próbáltuk a megújult Ingatlantájoló lakópark keresőjét, és azt tapasztaltuk, hogy az oldal villámgyorsan betöltődik, gyorsabban, mint más hasonló honlapok. A találati listában nagyon könnyű navigálni, már itt sok információt megtudunk az egyes lakóparkokról.

Ha rákattintunk valamelyik lakópark adatlapjára, láthatjuk, hogy az adatlap jól áttekinthető, minden részletet tartalmaz, ráadásul az adott beruházás minden egyes lakása külön-külön fel van tüntetve, így pontos képet kapunk arról, milyen lakások érhetők el az adott lakóparkban.

A képgalériát nézegetve azt tapasztalhatjuk, hogy rendkívül könnyen kezelhető, és a képek nagyon gyorsan betöltődnek. A felhasználóbarát felületet pedig mobiltelefonon is ugyanolyan minőségben és ugyanolyan gyorsasággal használhatjuk.

Ne feledje tehát: szerencsés esetben egy átlagos fővárosi új lakás esetén is 5-10 millió forinttal olcsóbban találhat otthonokat 2021. januártól. De a kínálatban már most érdemes böngészni, a beruházónál előre lekötni a kedvező ajánlatokat, hiszen mindenki igyekszik a januári roham elébe menni. Sőt, sok beruházónál már most leköthető az a lakás, ami januári áfával kapható!

Válassza a kereséshez az Ingatlantájoló teljesen megújult, kiválóan áttekinthető oldalát, ahol a nagy budapesti beruházások mellett, remek vidéki ajánlatokat is találhat! 

A cikk a Bankmonitor és az Ingatlantájoló partneri együttműködésében megjelenő promóciós anyag.

Hirdetés
Hirdetés