Így mentheted meg a beosztottad a nyugdíjkáosztól!

Így mentheted meg a beosztottad a nyugdíjkáosztól!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-02 Frissítve: 2021-08-06
 

100 forint munkavállalóra fordított költségből hogyan kaphat a munkaerő közel 90 forintot? A megoldás természetesen nem a munkabér, hanem béren felül fizetett egyéb juttatás. Azon belül az egyik leghatékonyabb a klasszikus béren kívüli juttatás (pl SZÉP kártya). De e mellett is található költséghatékony megoldás, mint a munkavállaló nyugdíjszámlájára fizetett összeg. Ráadásul bizonyos esetekben ez után a munkavállaló még adó-visszatérítést is igényelhet. Ezáltal pedig a munkavállaló elkötelezettsége is növekedhet, miközben mi is adóoptimalizáltunk.

A mai világban nem könnyű munkaerőt találni. A bérek mellett sok egyéb tényezőt is figyelembe vesznek a munkavállalók: munkaidőt, céges telefont, vagy autó használatot, munkahelyi rekreációs lehetőségeket (relax szoba, csocsó asztal), valamint a béren kívüli juttatásokat is. Ez utóbbiak közé tartozik, ha munkáltatóként biztosítod a munkavállalód nyugodt nyugdíjas éveit. Ráadásul költséghatékonyan!

Költségek

Minden vállalkozó tudja, hogy Magyarországon a bérre rakódó terhek egyáltalán nem kevesek. Ezért egy bizonyos bérszint felett már érdemes elgondolkozni a béren kívüli juttatásokon. Ilyen a mindenki által ismert készpénzben és SZÉP kártyára adható összegek. De egyes meghatározott juttatásoknak is sokkal kellemesebb az adóvonzata, mint ha bérként fizetnénk a munkavállalónak. Ezek közé tartozik az önkéntes nyugdíjpénztárba fizethető tagdíjátvállalás. Ráadásul akár adományként is fizethetünk a munkavállalóink számára, ami még hatékonyabb megoldás. De lássuk az összehasonlító táblázatot!

Jól látható, míg a munkáltatónak 100 forint bér 123,5 forintjába kerül, addig a munkavállaló mindössze 66,5 forintot kap érte (minden egyéb kedvezményt figyelmen kívül hagyva, normál foglalkoztatás esetén). Ezzel szemben, amennyiben adományként fizetünk az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára a munkavállalónak, akkor is közel 70 forintot megkap a munkavállaló. Ha pedig az adó-visszatérítést is ki tudja használni, akkor a 100 forint nem került többe a cégünknek, mint 100 forint, és a munkavállaló is közel 90 forintot megkap belőle.

De a cafetéria keret terhére nyújtott (úgynevezett egyes meghatározott juttatásként fizetett) önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekből is több marad a munkavállalónknak. Viszont munkavállalóként magasabb is a terhe.

Mire elég, ha adományként fizetünk valamekkora összeget a munkavállalóinknak? Kalkulátorunk megmutatja!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Felelősségvállalás

A nyugdíjhelyzet idehaza nem kilátástalan, de egyáltalán nem túl rózsás. A baj abból adódik, hogy jelenlegi munkavállalók a jelenlegi nyugdíjasok járandóságát fizetik. A rendszer fenntartható, ha a munkavállalók száma jelentősen meghaladja a nyugdíjasokét. Ám sajnos az elöregedő társadalom pont ezt az egyensúlyt bolygatja meg. Ezért fontos, hogy mindenki elkezdje építeni a nyugdíj-megtakarításait. Felelős munkáltatóként segíthetjük a munkavállalót ennek a megtakarításnak az összegyűjtésében. Sok nagyobb cég vállalja, hogy amennyiben a munkavállaló bizonyos összeget fizet maga után, azt ők kiegészítik. De vannak cégek, amelyek cafetéria keretén belül a fizetés bizonyos százalékát is nyugdíjpénztári befizetésre fordítják.

Hogyan működik

Cégként le kell szerződni valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárral. Ezek után már tudunk a munkavállalóknak tagdíjat fizetni vagy adományt juttatni. Természetesen több szolgáltatóval is szerződhetünk. Főként, ha a munkavállalóink olyan tudatosak, hogy már rendelkeznek saját nyugdíjpénztári számlával (és nem terveznek váltani). Ám amennyiben még most alakítunk ki ilyet a cégnél, érdemes egy szolgáltatóval kezdeni, amihez utána többet is társíthatunk.

Hirdetés
Hirdetés