Így szabadulhatsz meg örökre az áramszámláktól a személyi kölcsönnel

Így szabadulhatsz meg örökre az áramszámláktól a személyi kölcsönnel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-30 Frissítve: 2021-08-06
 

Nem csoda, hogy óriási a kereslet a személyi kölcsönökre, hiszen az alacsony kamatoknak köszönhetően ma már ott tartunk, hogy egy nagyobb beruházást is megéri így finanszírozni. Példánkban a ma már sokak között népszerűnek számító napelem-rendszer beruházást vettünk szemügyre, amivel egy életre letudhatjuk az áramszámlánkat. A projektbe bármilyen fedezet felajánlása nélkül magasabb jövedelemmel már 8 százalékos, míg alacsonyabbal 11 százalékos THM-mel is belevághatunk.

A rezsiköltségek a háztartások kiadásának egy jelentős részét képviselik, akár 60-70%-ra is rúghat az arányuk, ami korántsem elhanyagolható. Egy átlagos háztartás így évente gond nélkül elkölt 500-600 ezer forintot energiaköltségekre, amelyek magukban foglalják a fűtés- és az áramszámlát is. Nem véletlenül gondolkodnak el sokan valamilyen felújításon, amivel amellett, hogy korszerűbbé tehetik az ingatlant még jelentős összegeket is megspórolhatnak a számlákon.

Országszerte egyre több olyan házzal találkozhatunk, ahol a tetőn napelemek is helyet kapnak, amelyek a ház áramfogyasztásának fedezését szolgálják. Lehet, hogy az a kép él a fejünkben, hogy ez a technológia megfizethetetlenül drága, pedig ma már erről szó sincsen. Jó minőségű napelemhez már kedvező áron lehet jutni, és akár évtizedekig is kiszolgálnak minket.

Természetesen sok minden függ attól, hogy mekkora méretben kell gondolkodnunk, de ha egy átlagos családi ház áramfogyasztásából indulunk ki, 1,1-1,8 millió körüli összegből megúszhatjuk a teljes beruházást (a tervezéssel, engedélyezéssel, kivitelezéssel együtt). Ehhez egy 3-4 kWp (kilowatt peak) teljesítményű rendszert szükséges beépítenünk, amivel éves szinten 3600-4800 kWh áramot tudunk előállítani.

A rendszer alapvetően a napelemekből, a hálózati csatlakozást biztosító inverterből, a tartószerkezetből és a védelmi berendezésekből áll. Az inverter különösen fontos, mert ez biztosítja, hogy a megtermelt áramot egyáltalán felhasználásra alkalmas legyen, illetve vissza tudjuk tölteni a rendszerbe, ha éppen nem tudjuk felhasználni.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan térül meg a beruházás?

A beruházást egész egyszerűen úgy is fel lehet fogni, hogy a jövő összes áramszámláját letudjuk most, hiszen ha a rendszer elindul, utána ettől a költségtől örökre megszabadulunk. Ha az adott háztartás például évente 4000 kWh-s fogyasztással rendelkezik, akkor normál áramárral számolva évi 150 ezer forintot költ az áramra. Ennek a fedezésére egy 3,64 kWp teljesítményű napelem-rendszerre van szükség.

Innentől már könnyen kiszámolhatjuk, hogy hány év alatt térül meg a napelem-rendszer. Mivel 1,6 millió forintba kerül a beruházás és évente 4000 kWh áramot tudunk előállítani, 37,56 Ft/kWh-s áramárral számolva 10-11 évre jön ki a megtérülési idő. Ez akkor változhat, ha az áramár jelentősen változik a jövőben, vagy ha például az inverter cseréje miatt többletköltségek merülnek fel.

Na de hogyan finanszírozzam a projektet?

Nem feltétlenül a személyi kölcsön ugrik be, ha egy felújítás-korszerűsítés finanszírozására gondolunk, de a kereskedelmi bankok felmérései azt támasztják alá, hogy ilyen célokra is egyre többen használják ezeket a hiteleket.

A személyi kölcsönök kamata az elmúlt években lefeleződött, nem csoda, hogy óriási volt irántuk a lakosság kereslete is. Éppen az alacsony kamatoknak köszönhető az is, hogy ma már felújítási projekt is megvalósítható személyi kölcsönből, hiszen évekkel ezelőtt még nem volt ajánlatos ilyen célra felvenni.

Megvan az az előnye egy szabadfelhasználású jelzáloghitellel szemben, hogy nem kell fedezetet felajánlani a hitel mögé, vagyis nem jegyeznek be jelzálogot az ingatlanra. A stabil jövedelmet azonban ugyanúgy elvárja tőlünk a bank, és ez minél magasabb annál kedvezőbb hitelkamatot is kaphatunk a személyi kölcsönre.

Ha a fenti példában említett napelem-rendszert valósítanánk meg személyi kölcsönből, akkor 250 ezer forintos jövedelem igazolása mellett, már 7,73%-os THM-mel jutnánk az 1,6 millió forinthoz. Ez 5 éves futamidő mellett 32 ezer forintos havi törlesztőt jelentene. Egy alacsonyabb, 150 ezer forintos jövedelemmel is már 11,09%-os THM-mel felvehető az 1,6 millió forint, ami 5 éves futamidővel 34 ezres törlesztőt jelent.

Azzal persze számolni kell, hogy a hitel miatt a projekt megtérülési ideje is kitolódik. Ha éppen hogy csökkenteni szeretnénk a megtérülési időt, azt lakástakarékkal tehetjük meg, hiszen a befizetésekre 30%-os állami támogatás is jár.

A következő kalkulátor segítségével megtalálhatod a legjobb személyi kölcsönöket!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés