Így változik 2024-től a CSOK és a Babaváró hitel(x)

Így változik 2024-től a CSOK és a Babaváró hitel(x)
Hirdetés

2023-12-21
 

2024-től fenekestől felfordul az otthonteremtési támogatások rendszere, ami a támogatási összegeket és a jogosultsági feltételeket egyaránt érinti. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb változásokat.

Mi minden változik 2024-ben?

A legfontosabb változás kétségtelenül az, hogy 2024-től megszűnik az úgynevezett városi CSOK támogatás, helyette ezeken a településeken a kedvezményes CSOK Plusz hitelprogram lesz elérhető. Az ötezer főnél kisebb, úgynevezett preferált településeken továbbra is marad a falusi CSOK, mégpedig emelt összeggel, ami kombinálható lesz az új CSOK Plusz kölcsönnel. A Babaváró támogatás sem marad változatlan: itt a feleség igényléskori maximális életkora 29 évre csökken, ami jelentősen leszűkíti a jogosultak körét, ezzel párhuzamosan viszont a hitel maximális összege 11 millió forintra emelkedik.

Az alábbiakban részletezzük, mire számíthatunk 2024-ben.

Hirdetés

CSOK Plusz kölcsön

A CSOK Plusz hitelprogram keretében elérhető egy állami támogatású forintalapú hitelintézeti kölcsön, melynek ügyfél által fizetendő kamata szerződésszerű teljesítés esetén legfeljebb 3 százalék lehet, így a piaci lakáshiteleknél kedvezőbb megoldást jelent a gyerekvállalás előtt álló pároknak. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor által vizsgált banki ajánlatok esetében a CSOK hitelek THM értéke 3,04 – 3,16% között van 15 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő és 450 ezer Ft nettó igazolt jövedelem esetén.)

A hitel igényléséhez legalább egy gyereket kell vállalni, az igénylők pedig kizárólag olyan házaspárok lehetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. (Amennyiben a feleség már várandós, akkor 2025 végéig 41. éves vagy annál idősebb is lehet.)

A felvehető hitelösszeg a meglévő és a vállalt gyerekek számától függ: egy gyerekkel 15 millió, kettővel 30 millió, míg három gyerekkel 50 millió forinthoz lehet legfeljebb hozzájutni. Például, ha egy kétgyerekes pár további egy babát tervez, akkor ők 50 millió forintot igényelhetnek, míg egy meglévő és egy vállalt gyerekkel 30 millió forint vehető fel maximum.

A CSOK Plusz használt és újépítésű ingatlan vásárlására, meglévő ingatlan bővítésére és családi ház építésére egyaránt fordítható, ugyanakkor telekvásárlásra nem használható fel. A megvásárolható, illetve építhető ingatlan forgalmi értékét a jogalkotó maximálta: az első lakásukat megszerzők esetében 80 millió forint, míg más esetben 150 millió forint az értékhatár.

Amennyiben a házaspár az első közös otthonát vásárolja vagy építi meg, akkor 10 százalék önerő is elég lehet számukra a hitelből történő vásárláshoz, míg más esetben legalább 20 százalék saját megtakarítást kell tudniuk biztosítani, de a bank saját hatáskörben ennél többet is kérhet.

A CSOK Plusz további előnye, hogy az ezzel vásárlók 80 millió forint értékhatárig illetékmentességet kapnak, így csak a vételár ezt meghaladó részére kell megfizetniük az alapesetben 4 százalékos terhet.

Legalább kettő vállalat gyermek megszületése esetén gyermekvállalási támogatás vehető igénybe állami támogatásként.

Falusi CSOK

A falusi CSOK egy jelenleg is elérhető, Magyarország Kormánya által nyújtott vissza nem térítendő támogatás, amelyet az ötezer főnél kisebb, úgynevezett preferált településeken lehet igénybe venni. A falusi CSOK összege 2024-től jelentősen nő, ettől kezdve egy meglévő vagy vállalt gyerekkel 1 millió forint, két gyerekkel 4 millió forint, míg három gyerekkel 15 millió forint lesz igényelhető.

A falusi CSOK felhasználható

  • újépítésű családi ház vásárlására;
  • használt lakóingatlan megvásárlására, amennyiben a vevő egyben korszerűsíti és/vagy bővíti is azt (ebben az esetben a támogatásnak legfeljebb a fele fordítható az ingatlan megvásárlására, a maradékot a korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell fordítani);
  • valamint családi ház építésére.

Meglévő ingatlan is korszerűsíthető és/vagy bővíthető belőle, ám ebben az esetben a támogatási összeg megfeleződik, hiszen nem kell már a vásárlásra költeni.

A falusi CSOK nagy előnye, hogy 2024-től ez marad az egyetlen olyan támogatás, amihez nincs szükség gyerekvállalásra, vagyis meglévő gyerekekkel is igényelhető. Ez utóbbi esetben a házasság sem elvárás, így élettársak és gyereküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik. Ugyanakkor vállalt gyereknél továbbra is csak házasok élhetnek a lehetőséggel.

A falusi CSOK támogatás és a CSOK Plusz kombinálható. A két lehetőséget ugyanakkor csak a gyereket vállaló fiatal házaspárok ötvözhetik.

Azok, akik meglévő gyerekre igényelnék a falusi CSOK-ot ugyancsak nem maradnak kedvezményes hitel nélkül, ők a jelenleg is elérhető hitellel azonos, szerződésszerű teljesítés esetén az ügyfél által fizetendő legfeljebb 3%-os kamatú CSOK hitelt vehetik fel mellé, aminek maximális összege két gyerekkel 10 millió, míg három gyerekkel 15 millió forint. A Raiffeisen Banknál jelenleg például a 10 millió forint CSOK hitelnek – 20 éves futamidőre – havi 55 460 forint a havi törlesztője, míg 15 millió forintra 83 190 forintot kell havonta fizetni.

További jó hír, hogy a Falusi CSOK mellé is jár az illetékmentesség, újépítésű ingatlan vásárlásakor pedig visszaigényelhető az 5 százalékos lakásáfa, valamint építésnél, korszerűsítésnél és/vagy bővítésnél a 27 százalékos lakásáfa 5 millió forint összeghatárig.

Babaváró hitel

2024-től a Babaváró hitelt kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte még be a 30. életévét. (2024-ben még lesz egy átmeneti időszak, amikor a feleség 41 éves koráig igényelhetik a párok, ám csak akkor, ha a már úton van a baba, igazolt a 12. hetes magzat.) Ezzel együtt a hitel maximális összege 10 millióról 11 millió forintra nő. Az állami támogatásnak köszönhetően az első öt évben mindenképpen kamatmentes hitel feltételei egyébként nem módosulnak: a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes marad, ha ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, a további babák érkezésekor pedig elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét.

Raiffeisen Banknál most gyors online igényléssel és 140 000 Ft jóváírással várják a házaspárokat. (Az előbbi linken a Babaváróval kapcsolatos minden szükséges információt, feltételt elolvashat.) Nem kötelező számlát nyitni, és a kölcsönösszeg kifizetését követő 30 napon belül megérkezik a jóváírás. A Raiffeisen Babaváró hitelének THM-e kamattámogatással 0,43%.

Hirdetés