Így védd meg a pénzed!

Így védd meg a pénzed!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-05 Frissítve: 2018-04-04
 

Mai rohanó világunkban bankkártyával veszünk fel pénzt, azzal fizetünk a vásárlásaink után, vagy rendelünk valamit az interneten. Sőt az internetet használjuk akkor is, ha utalunk. De vajon milyen kockázata van mindennek? Mit tehetsz azért, hogy a fáradtságosan megkeresett forintjaid ne csalókat gazdagítsanak? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos bankolásról.

Azt ugyan mindenki tudja, hogy ne tartsuk a bankkártyánkat és a PIN kódunkat (ha már felírtuk) egy helyen. Az már kevesekben tudatosul, hogy miért ne a születési évüket adják meg PIN-nek: az ellopott bankkártyával egy tárcában szokott lenni a személyi igazolvány is. Ez utóbbi pedig tartalmazza a születési időt is… Nézzük, mire kell még figyelni!

Készpénzfelvétel bankautomatából

Bankautomaták használata esetén nyugodtan győződj meg saját szemeddel, és kezeddel is, hogy minden rendben van-e az automatával. (Igen, nyugodtan meg lehet picit mozgatni mindent, mert, ha valami a kezedben marad, akkor annak nem is kellett volna rajta lenni, így ne is használd az adott automatát.) Amennyiben bankfióknál lévő ATM-ből szeretnél pénzhez jutni, sokszor már az épületbe való bejutáshoz le kell húznod a kártyád. Itt leselkedhet rád az első veszély: sokszor erre telepítik az elkövetők azt a készüléket, amivel lemásolják a bankkártyát.  Jó hír viszont, hogy ezt a külső ajtót gyakorlatilag bármely kártya kinyitja. Tehát, ha több bankkártyád is van, itt használhatsz mást is, mint amiről készpénzt szeretnél felvenni. Sok ajtó hűség vagy pontgyűjtő kártyára is kinyílik. Ilyenkor lehúzhatod azt is.

A készpénzfelvétel alatt a kód beadásakor mindenképpen takard az egyik kezeddel a billentyűzetet. Akkor is, ha nincs ott senki, mert egy kis kamera is elég, ami az ATM közelében van: máris rögzíti, mit ütsz be.

Bankkártyás vásárlás

A bankkártyás vásárlással a készpénzfelvételt, és az ahhoz tartozó teljes procedúrát és nem kevés költséget meg lehet spórolni. Bankkártyás fizetés esetén ne veszítsd szem elől a kártyádat, ugyanis ilyenkor könnyen lemásolhatják az elő és hátlapján található adatokat. Ez utóbbi esetén üzletekben ugyan nem tudnak vásárolni, de interneten minden nehézség nélkül megtehetik ezt. Arra is érdemes figyelned, hogy csak egy készüléken húzzák le a kártyád. (Kivéve természetesen technikai hiba esetén.) A második készülék előfordulhat, hogy csak a kártyaadatok lemásolására hivatott. Arra is ügyelj, hogy a vásárlás összegét csak egyszer terheljék.  Ilyenkor lehet hasznos egy jól működő SMS szolgáltatás. Ha megkaptad a terhelésről az SMS-t, akkor a fizetés már megtörtént, így ne engedd az újabb kártyalehúzást. A PIN kódod beütésénél ugyanúgy vigyázz, mint az ATM használatakor.

Internetes vásárlás

Internetes áruházakból való rendelésnél, mind gyakrabban lehet bankkártyával online fizetni. Itt még nehezebb körültekintőnek lenni, ezért érdemes néhány alapszabályt követni.

Interneten soha ne add meg a PIN kódod!

A vásárláshoz szükséges adatok rajta vannak a bankkártyádon: neved, bankkártya-számod, a bankkártya lejárati dátuma, illetve az úgy nevezett CVC2 vagy CVV2 kód. Ez utóbbi a bankkártyád hátulján található 3 számjegy. Látszik, hogy ezek az adatok egy fénymásolóval vagy fényképezőgéppel könnyedén megszerezhetők. Bármennyire is kérik, soha ne küldjük el ezeket az adatokat e-mailben, vagy diktáljuk be telefonon az elfogadó részére.

Csak olyan partnernél vásárolj, akiben megbízol!

Elutalnád az összes számládon lévő pénzed egy idegennek? Mert ez történhet, ha nem megbízható partnernél vásárolsz. Ilyenkor arra is érdemes ügyelni, hogy a böngésződ a http:// helyett a https:// -re változzon. Ez jelenti ugyanis a titkosított böngészést. Az e-mailben megkapott linkre sohase kattints. Mindig írd be saját magad az áruház internetcímét a böngésződbe.

Használj kártyafedezeti számlát – azaz egy külön bankszámlát a vásárláshoz!

Ha ellopják az adataidat, akkor annyi pénzhez fér hozzá a csaló, amennyi azon a számládon volt, amihez a kártyád tartozott. Ilyen esetekben érdemes egy külön számlát (kártyafedezeti számla) fenntartani, amin összesen annyi pénz van, amennyi az adott vásárlásra elegendő. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz ilyen számlát nyitni, akkor kösd le a számládon lévő pénzt. (Legjobb lekötések itt találod.) Ugyanis a lekötött betétet nem tudod se te, se a csaló elkölteni.

Használj internet kártyát!

Amennyiben visszaélés miatt le kell tiltani a kártyád, pár napig kártya nélkül maradhatsz, ráadásul a tiltás is sok pénzbe kerülhet. Ilyenkor jól jön egy külön kártya, aminek sem az éves díja, sem a tiltási és újragyártási díja nem túl magas.

Ha megtörtént a baj

Ha észreveszed, hogy egy csaló használja a kártyádat, akkor azonnal le kell tiltani. Ha maga a kártya is eltűnt (és nem csak az azon lévő adatokat lopták el), akkor még a rendőrségen is feljelentést kell tenni. A letiltás előtti jogosulatlan használatból eredő kárt te viseled (maximum negyvenötezer forintig), így érdekelt vagy, hogy minél hamarabb jelentkezz bankodnál. A letiltás után már a bank vállalja a veszteségeket.

Eddig a kártyahasználatot vettük górcső alá. Nézzük, mire kell figyelni az internetes bankolásnál!

Internetes utalás

Itt is az alapokkal kezdjük, mint hogy mindig frissítsd a szoftvereket a gépeden, használj vírusirtót és tűzfalat, illetve nyilvános wifin ne bankolj. Viszont vannak nem evidens biztonsági óvintézkedések is:

Nyisd meg a böngészőt új ablakban!

Minden egyes netbank használathoz indítsd újra a böngésződ! Sok olyan ideiglenesen tárolt adat van, amit az internetes csaló ki tud nyerni a böngészőből. Egészen addig ameddig a böngészőt be nem zárjuk.

Saját magad írd be a bankod webcímét!

Soha ne kattints e-mailben vagy chatelő programban (Skype, MSN, Gtalk) kapott vagy más oldalon talált linkre! Sokszor nehéz felismerni az apró különbséget, főként, ha kacifántos a bankod neve. Ilyen linkeken található honlapok általában kísértetiesen hasonlóak a saját bankod honlapjára, ám csak a netbank belépési adataidat szeretnék megszerezni.

Figyelj, hogy biztonságos módba vált-e a böngésződ!

Ahogy már a kártyás internetes vásárlásnál leírtuk, a böngésződben a link eleje http:// helyett a https:// -re kell, hogy változzon. Ha ez nem történik meg, ott valami hibádzik!

Midig jelentkezz ki!

Sokszor tapasztalhatod, hogy amikor megnyitod a böngészőt, már be vagy lépve a közösségi oldalra. Szeretnél ugyanígy járni a netbankoddal is, hogy bárki bármit elutaljon? Ha nem, akkor, ha végeztél az utalással, akkor mindig jelentkezz ki a banki felületből, és csak ezután zárd be a böngésződ.

A fentieket betartva jelentősen csökkentheted a rád leselkedő veszélyeket. Természetesen ennél jóval több biztonsági óvintézkedés létezik az egyszerű körbenézéstől, a biztonsági SMS-ken keresztül, a tokeneken át, a PayPal-ig. Viszont, ha az elvárható gondossággal végzed a mindennapi pénzügyeidet, akkor nem kell tartani csalásból adódó veszteségektől.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés