Ilyen az, amikor jófej az állam: most több százezer forint adót kaphatsz vissza!

Ilyen az, amikor jófej az állam: most több százezer forint adót kaphatsz vissza!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-02
 

Kevesen tudják, hogy évente akár 100-150 ezer forint adóvisszatérítés jár az öngondoskodási célú megtakarításokra. Aki többféle megtakarítással is rendelkezik, ő legfeljebb évi 280 ezer forintnyi állami támogatással gazdagodhat. Lássuk, hogy mit kell tenned, ha te is zsebre raknád ezt az összeget!

A 2023-as bruttó átlagkereset 571 ezer forint volt, amiből következik, hogy az átlagbéres dolgozónak egy év alatt 1,03 millió forint személyi jövedelemadót kellett befizetnie. Jó hír, hogy a befizetett adó több mint negyedét (!) vissza lehet szerezni az államtól, amennyiben rendelkezel a megfelelő megtakarítási formákkal. Mutatjuk, mit kell tudnod ezekről a támogatott megtakarításokról.

Egészségpénztár: érthetetlen, hogy miért nincs mindenkinek

Ha te is szoktál gyógyszerre, szemüvegre, pelenkára, magánegészségügyi szolgáltatásokra, babaápolási termékekre, gyermekruházatra vagy hasonló célokra költeni, akkor szinte kötelező, hogy legyen egészségpénztári számlád. Az egészségpénztárak segítségével a fenti célokra akár évente 150 ezer forintnyi állami támogatást vehetsz igénybe!

Hogyan működik egy egészségpénztár?

Az egészségpénztári számla hasonlít egy egyszerű bankszámlához, de van két fontos különbség. Az egyik, hogy a számlán elhelyezett megtakarításaidat csak meghatározott célokra költheted. A másik, hogy a befizetéseidre 20%-os SZJA-visszatérítést (egy év alatt maximum 150 ezer forintot) kaphatsz az államtól.

Az egészségpénztári megtakarítást különféle egészségügyi, egészségvédelmi és öngondoskodási célokra fordíthatod. Ezek közé tartoznak például a különféle gyógyszerek és gyógykészítmények, a magánorvosi szolgáltatások, szűrővizsgálatok, de elszámolható költség a pelenka, az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások, a lakáshitel törlesztőrészletének egy része, továbbá az egyetemista gyermek kollégiumi vagy albérleti díja is. Sőt, gyermekszületés esetén akár szabad felhasználású kifizetés is igényelhető a számláról!

Mennyi pénzt nyerhetsz egy egészségpénztárral?

Fontos, hogy a pénztáraknak működési költségük is van, ami általában a befizetések kb. 6%-át teszi ki. De a 20%-os állami támogatás ezt bőven kompenzálja, így végül összességében 14% körüli nyereség érhető el az egészségpénztárral. Ha például egy év alatt befizetsz 750 ezer forintot, akkor jogosult leszel a maximális, 150 ezer forintos támogatásra, a pénztár költségei pedig kb. 45 ezer forintot visznek el, így a nettó nyereséged 105 ezer forint lesz.

Fontos
Az adott évi befizetésekre járó támogatás a következő évben érkezik meg a számlára: például a 2024-es befizetések után 2025-ben, az adóbevallásod benyújtását követő 30 napon belül jön meg a 20%-os adóvisszatérítés.

Ha te is szoktál költeni a felsorolt célokra, akkor mindenképpen érdemes megfontolnod, hogy belépj egy egészségpénztárba!

Hirdetés

Hirdetés

Nyugdíjmegtakarítások: akár 280 ezer forintot is visszakaphatsz!

Az egészségpénztárakon túl a nyugdíjcélú megtakarítások élveznek még ilyen jellegű támogatást. Ha rendelkezel önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNYP) megtakarítással, nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ), akkor szintén 20%-os adóvisszatérítést kaphatsz az éves befizetéseid után.

Az adóvisszatérítés éves maximális mértéke különböző:

  • az önkéntes nyugdíjpénztáraknál (az egészségpénztárakhoz hasonlóan) 150 ezer Ft,
  • a nyugdíjbiztosításoknál 130 ezer Ft,
  • a NYESZ esetében pedig 100 ezer Ft.

A támogatás halmozható, de csak egy bizonyos szintig: ha többféle megtakarításod is van, akkor évente legfeljebb 280 ezer forint adóvisszatérítésben részesülhetsz. Ezt például úgy tudod „kimaxolni”, ha zsebre teszed mind az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, mind a nyugdíjbiztosításokkal elérhető maximális támogatást. (Igaz, hogy ehhez bizony komoly összeget, összesen kb. havi 117 ezer forintot kell félretenned a megtakarítási számláidra.)

Jó tudni
Az egészségpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak támogatása együttesen nem haladhatja meg a 150 ezer forintot, ebből a szempontból a két megtakarítás együtt kezelendő. Ráadásul minden évben választani kell, hogy a két számla közül melyikre érkezzen az adóvisszatérítés. Ha például az egészségpénztári befizetéseid révén jogosult vagy évi 70 ezer forint támogatásra, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseidre pedig 80 ezer forint támogatás jár, akkor a teljes 150 ezer forintos összeget az általad megjelölt számlára fogja utalni a NAV. Ilyen helyzetben a többség az egészségpénztári számlát választja, így a lehető leggyorsabban felhasználhatja a támogatást.

Mennyit nyerhetsz hosszú távon az adóvisszatérítéssel?

Az adóvisszatérítéssel elérhető nyereség attól függ, hogy milyen hosszú ideig folytatod a nyugdíjmegtakarítást, és mennyi pénzt fizetsz be a számládra.

Egy reális példa, hogy a megtakarító 30 évesen kezd el félretenni saját időskorára, és havonta 30 ezer forintot fizet be a számlájára. Ha nem részesül állami támogatásban, akkor mai értéken, vagyis az infláció levonása után 26,9 millió forintja gyűlik össze 65 éves koráig. Ezzel szemben egy államilag támogatott megtakarítással mai értéken 32,3 millió forintja lenne a számláján. Tehát a támogatás mai értéken +5,4 millió forinttal növeli a megtakarítási egyenlegét!

Kulcsfontosságú, hogy az adóvisszatérítés szempontjából a naptári évek számítanak. Ha már 2025-ben szeretnél részesülni az adóvisszatérítésben, akkor 2024. év végéig kell befizetned az érintett öngondoskodási számláidra. Ha kicsúsznál a határidőből, és idén már nem érkeznek meg a számládra a befizetéseid, akkor legkorábban csak 2026-ban kaphatsz adóvisszatérítést. Éppen ezért érdemes sietned, és még idén kihasználnod a kínálkozó lehetőséget!

Te is szeretnél elindítani egy egészségpénztári- vagy nyugdíj-megtakarítást, és bezsebelni akár 280 ezer forint adóvisszatérítést? Akkor vedd fel a kapcsolatot a Bankmonitor tanácsadóival, akik a teljes szerződéskötési folyamatban a segítségedre lesznek!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés