Indul a kamatvadászat! 3+1 forintos tipp betétlekötéshez

Indul a kamatvadászat! 3+1 forintos tipp betétlekötéshez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-13
 

„Olyan alacsonyak lettek a kamatok, hogy már nem is éri meg lekötni a pénzt” – hallani oly gyakran, amikor a megtakarításokról esik szó. Ezt a magatartást némileg alá is támasztja az a jegybanki statisztika, mely szerint a lakossági bankbetétállomány közel fele (~45%-a) lekötés nélküli. Bár a lekötött betétek átlagos kamata 1,16%-ra csökkent, aki résen van és kihasználja az adódó lehetőségeket, akár 3,50-4,00%-ot is elérhet egy-egy akció keretében. Íme, 3+1 Bankmonitor-tipp, hogy az alacsony kamatkörnyezet ellenére Te is a lehető legtöbbet hozd ki a félretett pénzedből.

A bankbetétek két alaptípusa a látra szóló betét és a lekötött betét. A látra szóló betét esetében az ott elhelyezett összeg lekötés nélkül kamatozik, viszont a likviditás következtében ezek kamata a jegybanki adatok szerint átlagosan már csak alig 0,38%-ot tettek ki az elmúlt időszakban. A látra szóló betétek esetén könnyen előfordulhat, hogy a felszámított számlavezetési díjak és egyéb banki költségek elviszik a kamatot, sőt jóval magasabbak is annál.

Érdemesebb lehet tehát a lekötött betétet választani, amikor egy bizonyos összeget biztosan nélkülözni tudunk egy meghatározott időszakra, amiért cserébe kamatot kapunk a banktól. A Bankmonitor-tippek segítségével könnyen kiválaszthatod a megfelelő összeget, a futamidőt, a lekötés módját, valamint könnyen megtalálhatod a lehetőségeidhez mért legjobb banki ajánlatot!

1. Így határozd meg a lekötésre szánt összeget!

Valaki ügyesen fejben tudja tartani a bevételeit és a kiadásait, mások kockás papíron vezetik a különböző tételeket, lehet egy folyamatosan frissíthető táblázatot készíteni a számítógépen, de akár okostelefonos alkalmazást is letölthetünk a családi kassza nyilvántartására. A lényeg, hogy készítsünk egy olyan családi költségvetést, amely megmutatja, hogy az előttünk álló időszakban várhatóan mikor, mire és mennyit fogunk költeni, valamint hogyan érkeznek majd a bevételeink.

Ennek ismeretében jóval nagyobb pontossággal meg tudjuk határozni azt az összeget, amit a lekötés tervezett időszakára biztosan nélkülözni tudunk. Ha nem veszünk figyelembe minden kiadást, könnyen eltúlozhatjuk az összeget, ami a lekötésünk lejárat előtti felbontásával és a kamat elveszítésével járhat. Amennyiben túl alacsony összeget jelölünk meg, akkor a lekötés nélküli rész nem kamatozik (igaz fedezetet nyújthat egy váratlan kiadásra).

2. Ezekre figyelj, ha a futamidőt próbálod belőni!

A statisztikák szerint a forint lekötött betétek közel 93%-a éven belüli, mindössze 7%-ot tesz ki az éven túl lekötött betétek aránya. A futamidő meghatározását döntően befolyásolhatja az adott időszakban elérhető kamatok mértéke. A bankok – nem ritkán egyéb feltételekhez kötött – csábító ajánlatai jelenleg leginkább a két- és három hónapos futamidőre lekötött betéteket díjazzák, de hat és kilenc hónapra is találni kedvező ajánlatokat.

1

A lekötésünk lehet eseti, vagy folyamatos. Az eseti lekötés egy alkalomra szól, leggyakrabban új betétekre vonatkozik akciós feltételekkel, a futamidő végén a lekötés lejár, a pénzünk nem kamatozik tovább. Folyamatos lekötés esetén nyilatkozhatunk a felhalmozott kamat sorsáról, hogy a folyószámlánkra kerüljön, vagy az eredeti lekötéshez hozzáadva, tőkésítve kamatozzon tovább. Fontos, hogy az újabb periódusra már nem vonatkoznak az akciós kamatok, hanem a hirdetmény szerinti feltételekkel megy tovább a lekötés.

A lekötött összeg kamatveszteség nélkül általában csak a lekötés lejártakor vehető fel, a betét feltörése esetén előfordulhat, hogy a bank egyáltalán nem fizet kamatot, vagy csak látra szóló kamatot fizet.

3. Így találod meg a legjobb ajánlatokat egy helyen!

A televíziós reklámokban, az újságokban vagy az interneten egymást érik a jól hangzó banki ajánlatok, ennek ellenére az ügyfeleknek nincs könnyű dolga a döntés meghozatala során. A különböző feltételeket és a lekötés paramétereit nem szükséges fejben tartani, ma már jóval könnyebb az ajánlatok közül a legjobb kiválasztása.

A megtakarítóknak nagyban segíthet egy összehasonlító kalkulátor a döntéshozatalban, amely az összeg és a futamidő megadását követően sorba rendezi az elérhető legjobb ajánlatokat és megmutatják, hogy pontosan mennyi pénzünk lesz a lekötés lejártakor. Így azok az ügyfelek is könnyen eligazodnak a bankok kínálatában, akik nem feltétlenül tudják, hogy mit takar a fix, a változó, a küszöbös, vagy a sávos kamatozás.

+1. Ne feledkezz meg az ajándékokról!

A pénzintézetek az akciós kamatokon túl nem ritkán tárgyi ajándékokkal is kedveskednek az új lekötést elhelyező ügyfeleknek. Aki él a lehetőséggel és pénzt helyez el egy banknál valamilyen akció keretében, az ne feledje el megkérdezni, hogy jár-e a lekötés mellé valamilyen ajándék!

Még valami!

A személyi jövedelemadó kulcsának csökkenésével együtt jövőre 16%-ról 15%-ra csökken a kilenc éve bevezetett kamatadó mértéke. Aki olyan lekötést választ, amelynek a lejárata átcsúszik a jövő évre, attól a 6%-os egészségügyi hozzájárulás mellett az idei évre eső időarányos kamat után 16%-ot, a jövő évre eső kamat után 15%-os kamatadót vonnak le.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés