Ingyen válthatsz bankot, de ezekre ügyelj!

Ingyen válthatsz bankot, de ezekre ügyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-26 Frissítve: 2021-10-08
 

Nem számíthat fel a bank költséget azért, mert megszünteted a bankszámlád. Egyetlen eset kivétel ez alól, mégpedig ha fél éven belül kötötted a szerződést. Ennek ellenére költségekkel szembesülsz? Ezek lehetnek az okok.

Az idei év elején számoltunk be arról, hogy kedvezően módosult a számlamegszüntetéssel kapcsolatos szabályozás. Egészen pontosan arról van szó, hogy kizárólag akkor sújthatja költséggel ügyfeleit egy bank számlamegszüntetés esetén, amennyiben a bankszámla szerződés a fél évet sem érte meg.

A számlanyitástól számított 6 hónapon belül tehát továbbra is felszámíthatják a számlazárással összefüggésben felmerült díjat, azonban nem minden bank él ezzel a lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy bizonyos csomagok esetében 0 Ft-ba kerül a megszüntetés, de akadnak olyanok is, amelyeknél 6-10 ezer forintra is rúghat ez az összeg.

Szerencsésebb esetben így gyakorlatilag semmilyen költség nem merül fel azért, mert találtunk egy kedvezőbb bankszámla csomagot és megválunk a bankunktól.

Hirdetés

Hirdetés

Ha 0 Ft a megszüntetés díja, miért vonnak le mégis pénzt a számláról?

A számlazárás során a banknak és az ügyfélnek el kell egymással számolnia. Ez azt is jelenti, hogy ha egyéb szolgáltatások is kapcsolódtak a számlához, akkor azokat is meg kell szüntetni, és a zárásig felmerülő költségeket meg kell fizetni. Érteni kell ezalatt az addig felmerülő számlavezetési vagy csomagdíjat, az SMS értesítések db és havi díját, vagy a kihasznált folyószámla-hitelkeret kamatát.

Mindez fordítva is igaz, azaz adott esetben a bank is fizet az ügyfélnek. Ez a bankkártya esetében a leggyakoribb, amikor előre fizetendő az egész éves kártyadíj. Ilyenkor az időarányos rész visszajár. A kártyát egyébként a számlamegszüntetéskor le kell adni, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a bank letiltja. A bankkártya letiltásának sincs már költsége, ami korábban egy komolyabb bankkártya esetében (dombornyomott kiegészítő szolgáltatásokkal) tízezer forint feletti összeg is lehetett.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a számlazárás csak 0 Ft egyenleg esetén történhet meg. Ehhez negatív egyenleg esetén fel kell tölteni a számlát (pl. folyószámla-hitelkeret esetén visszafizetni azt), pozitív egyenleg esetén pedig kifizetik vagy átutalják az összeget. Persze az utalás és a bankfióki kifizetés is költséggel jár, amit a számlán lévő pénzből vonnak le.

Egyetlen további tétel jelenthet még költséget a bankváltás során: ha élünk az egyszerűsített bankváltás adta lehetőségekkel, akkor a régi bank díjat számolhat fel az ezzel kapcsolatos ügyintézésért, ami nem azonos a cikk elején említett számlamegszüntetési díjjal.

Itt is igaz több esetben is, hogy nem él a bank ezzel a lehetőséggel, és nem számít fel ezért külön költséget, azonban erről még a megszüntetés előtt érdemes tájékozódni annak érdekében, hogy elegendő pénz maradjon a számlán. Ha mindezeket feltérképezted, nincs más hátra, mint megtalálni a legjobb bankszámlát!

1

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés