Ingyenes a bankszámlád? Biztos vagy benne?

Ingyenes a bankszámlád? Biztos vagy benne?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-17
 

Rengeteg nulla forintos számláról hallhatunk manapság, de tényleg teljesen díjmentes a számlád? Nem fizetsz a számlavezetésért, utalásért, készpénzfelvételért sem?  És, ami legalább ugyanilyen fontos: meddig is maradnak érvényben számodra ezek a kedvező feltételek?

A Bankmonitor szakértői két észrevétellel szoktak találkozni, amikor elhangzik az ingyenes bankszámla kifejezés:

  • Nekem már most is ingyenes bankszámlám van.
  • Valójában nincs is díjmentes bankszámla.

Ez a két állítás egymással ellentétes, mégis sok esetben mindkettő tévesnek bizonyul.

Ne csak a számlavezetési díjat figyeld

Számlanyitás esetén ne csak a csomag havi alapdíjával foglalkozz: nézd meg, hogy a napi rendszeres használat mellett mennyi lenne a kiadásod. Ehhez érdemes egy összehasonlító kalkulátort használnod.

Nézzünk egy példát a számlaköltségekre átlagos számlahasználatot feltételezve:

  • 250 ezer forint havi jóváírás,
  • havi 4 darab netbankon keresztül megadott átutalás összesen 40 ezer forint értékben,
  • havi 2 darab csoportos beszedési megbízás megadása összesen 15 ezer forint értékben,
  • havi 30 darab vásárlás bankkártyával összesen 75 ezer forint értékben,
  • havi 2 darab készpénzfelvétel bankautomatából összesen 90 ezer forint összegben,
  • a két díjmentes készpénzfelvételi lehetőség beállítása erre a számlára.

Ezen feltételek mellett 6 számlacsomagot is találhatsz, amelynek a számlavezetési díja nulla forint, vagyis látszólag a csomag ingyenes. Valójában azonban sok esetben a számlahasználatért – átutalás, csoportos beszedés, bankkártya – már fizetned kell.

Mennyit kell fizetni egy alapdíj nélküli bankszámlára?
Szerencsére nem mindegyik bank ajánlatára igaz, hogy a díjak megemelkednek. A CIB ECO Bankszámla és az UniCredit Partner Aktív Zéró csomagja tényleg teljesen ingyenes lesz, amennyiben bizonyos feltételek teljesülnek.

Fontos
Nem minden számla teljesen díjmentes, amely után nem kell számlavezetési alapdíjat fizetni. Ugyanakkor találhatsz olyan csomagot, amelynél tényleg teljesen ingyenes a számlavezetés és a számlahasználat is.

Hirdetés

Hirdetés

Számlanyitási előnyök a Bankmonitorral

A teljesen ingyenes bankszámláknál a díjmentességnek van néhány feltétele. Ezek közül az egyik, hogy a számlanyitást a Bankmonitoron keresztül szükséges intézni. Vagyis a pénzintézetbe besétálva más feltételekkel kaphatod meg csomagot.

Nézzük meg a CIB ECO Bankszámla példáján keresztül, hogy mennyit nyerhetsz, ha a számlanyitást a Bankmonitornál kezdeményezed.

 

A fenti táblázatból két dolog eléggé szembeötlő. A legtöbb megbízás esetében a bankfiókban nyitott számla esetében szerepelnek díjtételek. Míg a Bankmonitoron keresztül nyitott csomag esetében a netbankos megbízások ingyenesek. Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a banki ügyintézést választva akció keretében 2022. év végéig a 20 ezer forintot meg nem haladó tranzakciók költsége sok esetben nulla forint.

Ha közvetlenül megkeresed a bankot, akkor is ingyenes lesz a számlavezetés számodra, sőt a bankkártyádért sem kell fizetned. Ez a kedvezmény azonban csupán egy évig lesz érvényes a csomagodra. Amennyiben a Bankmonitoron keresztül intézed a számlanyitást, akkor a bankkártyád és a számlavezetési alapdíjad két évig lesz nulla forint. Vagyis megduplázhatod a kedvezményes időszakot.

Kalkulálj
Ha a korábbi példánál maradunk, akkor a közvetlenül a bankban nyitott számla esetében az első évben 1400 forint lenne a költséged. (A csoportos beszedési megbízásokért kellene fizetned.) Ráadásul a költségek érdemben megemelkednének a második évtől. A Bankmonitort választva azonban két éven keresztül teljesen ingyenes csomagod lehetne.

Bármelyik ügyintézési módot is választod, online számlanyitásra van lehetőséged. A Bankmonitoron keresztül és közvetlenül a CIB Bankot megkeresve is megnyithatod a csomagot otthonról, kényelmesen, online.

Gondold át a lehetőségeidet, kalkulálj, nézd meg melyik bankszámla a legkedvezőbb számodra. Ezt követően vedd fel a kapcsolatot a Bankmonitor szakértőivel, akik minden apróbetűs részletet átbeszélnek veled és végigkísérnek a számlanyitás folyamatán. Ne feledkezz meg arról sem, hogy ha a Bankmonitoron keresztül intézed a számlanyitást, akkor további kedvezményekben részesülhetsz.

Hirdetés
Hirdetés