Ismét rákaptak a megtakarítók a lakástakarékokra!

Ismét rákaptak a megtakarítók a lakástakarékokra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-29
 

Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek összesen közel 300 milliárd forint értékben kötöttek szerződést az Erste és az OTP lakástakarékpénztáraknál.

A lakástakarékpénztári termék kedvelt megtakarítási mód, hogy akár kisebb összegben, de rendszeresen tegyünk félre lakáscélra. A felhasználás szabályai egyszerűek, áttekinthetőek, a megtakarítást az ügyfelek úgy fordíthatják bármilyen lakáscél megvalósítására, hogy nem terheli őket utólagos lakáscél-igazolási kötelezettség.

Az Erste Lakástakarék 2023 májusában indította újra a lakástakarék termékek értékesítését. Az azóta eltelt egy évben az ügyfelek szerződéses összegben közel annyi új szerződést kötöttek, mint 2017-ben, vagyis az állami támogatás megszüntetése előtti utolsó teljes évben. A pénzintézet az új konstrukcióban a megtakarítások után fizetett kamaton felül kamatprémiummal egészíti ki a befizetéseket. Az akár 30 százalékos bónusszal pedig kvázi újra elérhetővé vált a régi állami támogatásos konstrukcióhoz hasonló lakástakarék termék.

Az Erste Lakástakarék tavaly május óta 20 ezer új szerződést kötött összesen közel 200 milliárd forint szerződéses összeggel. Az értékesítés újraindulása óta újra emelkedik az ügyfélszám, a szerződéses összeg közel 100 milliárd forinttal nőtt egy év alatt.

A másik nagy szereplő, az OTP Lakástakarék is komoly érdeklődésről számolt be: a megkötött szerződések értéke 2024. márciusában elérte a 100 milliárd forintot. A Lakástakarék Prémium népszerűségében az OTP szerint komoly szerepe volt annak is, hogy a változó ügyféligényekre reagálva az OTP Bank néhány hónappal az indulás után online is elérhetővé tette a terméket.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit tesznek félre lakáscélra a magyarok?

2024-re a havi átlagos lakástakarék-megtakarítás már elérte a 40 ezer forintot az Erste Lakástakaréknál, míg ugyanez 2019-ben még csak 17 ezer forint volt. Az átlagos szerződési összeg pedig ennél is nagyobb arányban, 10,2 millió forintra emelkedett 3,9 millióról. Ez annak köszönhető, hogy a megtakarítások hossza is nőtt: 2024-re a szerződések 75 százalékát kötötték le négy évnél hosszabb időre, míg 2019 előtt ezek aránya 65 százalék volt.

Az Erste Lakástakarék ügyfelei jelenleg két konstrukció, egy 4 és egy 8 éves futamidejű forma közül választhatnak, valamint dönthetnek, hogy havi 10 ezer, 20 ezer, 30 ezer, 40 ezer vagy 50 ezer forint befizetését vállalják.

Ugyancsak a futamidő hosszabbodását tapasztalják az OTP szakértői: a szerződők többsége a 8 éves futamidejű, a lejáratkor 30 százalékos prémiumot fizető konstrukciót választja. Az OTP Lakástakarék Prémium a magánszemélyek mellett azoknak a társasházaknak is megfelelő megoldást kínál, amelyek a tulajdonosok eseti, jellemzően váratlan és nagyobb összegű befizetései helyett rendszeres és kiszámítható megtakarítási módot választanak a hosszabb távon tervezhető felújítási munkák anyagi fedezetének biztosítására. A társasházak is köthetnek több szerződést.

Egyre fiatalabb korban kezdenek el félretenni a magyarok

Nem csak a szerződések, az ügyfelek jellemzői is változtak az Erste Lakástakarék szakértői szerint. Nőtt a fiatalabb, 21-35 év közötti korosztály aránya (24-re 15 százalékról), a megtakarítók között több lett a nő (54-re 50 százalékról), és emelkedett az Észak-Magyarországon, illetve az alföldi térségben lakók aránya (37-re 32 százalékról), míg a budapesti szerződőké csökkent (33-ra 39 százalékról).

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés