Isten éltessen CSOK 10+10 – Ezt tudja a legnagyobb kedvezmény!

Isten éltessen CSOK 10+10 – Ezt tudja a legnagyobb kedvezmény!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-20 Frissítve: 2021-07-01
 

Nehezen hinnénk, de lassan két éve, hogy a CSOK 10+10 millió forintos kedvezményt bevezették. A közeledő évforduló kapcsán gyorsan áttekintjük az alábbi írásban, hogy melyek a legfontosabb tudnivalók róla. Elöljáróban annyit, hogy nagyon nagy pluszt adhat az állami támogatás és a kamattámogatott hitel, viszont tudni kell, hogy mik a korlátai.

A kormány 2016. januárjában számos ponton kibővítette a családok otthonteremtési kedvezményét, az egyik fő csapásirány az volt, hogy lényegesen több támogatást kaphassanak a nagycsaládosok. Az év februárjában ki is jött a kormányrendelet, amiben részletesen kifejtették, hogy milyen kedvezményt kaphatnak a legalább 3 gyermekkel rendelkezők vagy ennyi gyermeket vállalók.

Ha kerekítéssel is, de azt mondhatjuk, hogy kétéves a CSOK 10+10-ként emlegetett konstrukció. Pontosan ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat róla, hogy aki élhetne vele, de még nem tette, az is esetlegesen kedvet kapjon hozzá.

Első és legfontosabb elvárás, hogy a család legalább 3 gyermekkel rendelkezzen. Szerencsére azok is élhetnek a kedvezménnyel, akiknek még nincs meg a 3 gyermekük. Ekkor megelőlegező CSOK-ot lehet kapni, ami azt jelenti, hogy vállalt gyermekszámtól függően adott évek alatt teljesíteni kell a vállalásokat (3 gyermek születésére 10 év van például). Ez nem lehetetlen küldetés, viszont nagyon kell rá figyelni, mert ha mégsem jönne össze, akkor a fel nem használható támogatási összeget a jegybanki alapkamat ötszörösének megfelelő (jelenleg 4,5%) késedelmi kamattal együtt kell visszafizetni.

Némi számítással alátámasztva. A CSOK 10+10 esetében az első tízes arra utal, hogy 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak az igénylők. Viszont ez csak 3 gyermek esetében jár. Ha a meghatározott időn belül nem születik meg 3 gyermek, csak például 2, akkor a 10 millió helyett a fiatal házaspárnak csak 2,6 milliót lehetett volna adni. Vagyis 7,4 millió (10 millió – 2,6 millió) forint visszafizetésére kötelezik őket, méghozzá késedelmi kamatostul.

A CSOK 10+10-nél a második tízes azt mutatja meg, hogy a támogatás mellé még maximum 10 millió forint értékben állami kamattámogatású hitelt is felvehetnek a lakásvásárláshoz. A hatályos szabályok szerint az állam akkora kamattámogatást nyújt, hogy a hitel kamata mindössze 3%-os legyen. És ez egy, a futamidő alatt végig fix kamattal felvehető ajánlat. Csak összehasonlításul, ha hagyományos piaci hitelt akarnánk felvenni, akkor körülbelül kétszer ekkora THM mellett fizethetnénk csak vissza.

Lényeg a lényegben, hogy lakásvásárláshoz a nagycsaládosok, ha a feltételeknek megfelelnek (pl. 10 évig életvitelszerűen a lakásban laknak a gyermekekkel együtt), akkor nagy segítséget kaphatnak. Gondoljunk csak bele, hogy ha az elvárások szerint legalább 60 négyzetméteres lakást nézne most valaki Budapesten, akkor azért minden további nélkül elkérhetnek 35-40 millió forintot. És akkor nem is beszéltünk arról, hogy 3 gyermeknél mennyire szűkös tud lenni egy 60 négyzetméteres lakás.

Nézd meg, hogy jogosult vagy-e CSOK-ra!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

A CSOK 10+10 millió forintot új lakás vásárlásához és építéshez lehet igénybe venni. Ez máris sokak szempontjából kritikus lehet, hiszen manapság az új építésű (vagy legalább is a törvények alapján ilyennek tekinthető) lakások drágábbak, mint használt társaik. Sajnálatos módon az újépítésűnek számító nagyobb lakások ára pont azért emelkedett nem kis mértékben, mert megjelent ez a fajta támogatás. Ilyen formában nem lett teljes egészében könnyebb a családok helyzete, viszont az biztos, hogy javultak a vételi lehetőségek.

Még mielőtt rohanunk aláírni az adásvételi szerződést, még két megjegyzést hadd tegyünk. Az egyik a lakásvásárlás esetén az önerő kérdése. Ha már megvan a 3 gyermek, akkor a 10 millió forintos állami támogatás felhasználható önerőként. Ha viszont csak vállaltuk a 3 gyermeket, akkor ezt nem tehetjük meg. Logikusan azért nem, mert nem lehet előre látni, hogy mi lesz és a bank erre alapozva nem adhat hitelt. Vagyis utóbbi esetben csak akkor tud a család lakást venni, ha ahhoz megfelelő mértékű (a lakás értékének legalább 20%-át) önerőt tud társítani.

A másik megjegyzés, hogy ha hitelre is szükség van a lakásvásárláshoz, akkor van egy másik korlátja is a vételnek. A bankok a törlesztőrészletet a család összesített jövedelméhez képest nem engedik 30-35%-nál magasabbra. A jogszabályok szerint lehetne ennél jobban is kicentizni a költségvetést (50-60%-ra is akár jövedelemtől függően), de a bankok a gyakorlatban a szabályokhoz képest óvatosabbak.

Mindez akár erős korlátot is jelenthet. Például egy 300 ezer forintos összjövedelmű családnál körülbelül 90-105 ezer forint lehet a törlesztőrészlet. Ez alapján a lakás ára nem igen lehet 29 milliónál magasabb, hiszen:

  • 10 millió forint az állami támogatás,
  • a 10 millió forintos kamattámogatott hitel havi törlesztője 20 évre 55,5 ezer forint,
  • a maradék 9 millió forint (5 évre fixált) piaci hitel havi törlesztője 20 évre 52 ezer forint.

És ez még egy optimális eset, amikor elfogadják az állami támogatást önerőként. Mindent egybevéve nagyon jó lehetőség tud lenni a CSOK 10+10, viszont megvannak a terméknek is a maga korlátai, amivel tisztában kell lenni a felvétel előtt. Ellenben, ha tudatosan választjuk, akkor hatalmas előnnyel indulhatunk a többiekhez képest.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés