Itt a fordulat! Már olcsóbb lehet egy személyi kölcsön, mint egy lakáshitel

Itt a fordulat! Már olcsóbb lehet egy személyi kölcsön, mint egy lakáshitel

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-24
 

Nagyobb hitelösszeg esetén jelenleg olcsóbban juthatunk szabadon elkölthető személyi kölcsönhöz, mint jelzáloghitelhez, amire a Bankmonitor szakértői szerint nagyon ritkán volt példa korábban. A különbség nem jelentős, ám mivel a személyi kölcsön igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, nincs egyszeri költség, a pénz pedig akár 5-6 munkanapon belül megérkezhet a számlára, mégis fontos érv lehet akkor, amikor finanszírozást keres magának valaki.

A hiteleken belül speciális szegmensnek számítanak az úgynevezett szabad célú kölcsönök, amikor a bank nem határozza meg, hogy az adós mire költi a kapott összeget. A hitelfelvételnek számos oka lehet: van, aki használt autót szeretne vásárolni, míg mások lakásfelújításra fordítják az összeget, de egyáltalán nem ritka az sem, hogy költséges orvosi beavatkozásra kell a pénzt.

A legfontosabb különbségek

Amikor szabad felhasználású hitelt keres valaki, akkor a személyi hitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek közül választhat. A legfontosabb különbség a két hiteltípus között az, hogy míg a jelzáloghitelekhez szükség van ingatanfedezetre, a személyi kölcsönök úgynevezett fedezetlen konstrukciók, amikor kizárólag az igazolt nettó jövedelem alapján dönt a bank a kérelemről. Vagyis, ha nincs fedezetként bevonható, terhelhető ingatlan, akkor a jelzáloghitel máris kiesett a lehetőségek közül.

személyi kölcsön és szabad célú jelzáloghitel 7 éves futamidőre

Amennyiben van ingatlanfedezet, akkor sem egyértelmű a választás, hiszen a két hiteltípus nagyon eltérő feltételekkel érhető el:

Egyszeri költségek: míg a személyi hitelek esetében általában nincs induló költség, a jelzáloghiteleknél akár több százezer forintba is kerülhet az értékbecslés, a közjegyzői okiratba foglalás és földhivatali papírmunka.

Átfutási idő: amennyiben minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll, akkor egy személyi kölcsönnél 5-6 munkanapos átlagos bírálati idővel lehet számolni, míg a jeltáloghiteleknél jellemzően 1-1,5 hónap is eltelhet a pénz megérkezéséig.

Maximális hitelösszeg: egy személyi hitel esetében a felvehető összeg elméleti maximuma 10 millió forint, míg a futamidő legfeljebb 10 év lehet. A Bankmonitor vizsgálata szerint azonban nincs jelenleg 8 évnél hosszabb futamidejű ajánlat, de 8 évre is 10 millió forintot mindössze három bank (UniCredit, CIB, Erste) kínál. A szabad célú jelzáloghiteleknél ezzel szemben banktól függően 15-100 millió forint a felvehető hitel maximuma, ám fontos, hogy a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80 százaléka lehet az összeg.

Minimális hitelösszeg: amennyiben csak néhány százezer forintra van szükség, akkor egyértelműen a személyi kölcsönök jöhetnek szóba, ugyanis a szabad célú jelzáloghitelek esetében a legkisebb igényelhető összeg banktól és hitelterméktől függően 1-5 millió forint.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik az olcsóbb?

Az egyes bankok nagyon különböző áron kínálják a hiteleiket, így ugyanarra a hitelösszegre az egyik banknál többet, míg egy másiknál kevesebbet kell törleszteni. Egyazon bankon belül sem azonosak azonban a feltételek: ha nagyobb a hitelösszeg és magasabb az igazolt nettó jövedelem, akkor ezt szinte minden esetben kamatkedvezménnyel honorálják. Tudni kell azonban, hogy a szabad célú jelzáloghitelek drágábbak a lakáscélúaknál: míg az előbbiek THM-e (teljes hiteldíjmutató) 11 százalékról indul, addig lakáscéllal kicsivel 9 százalék alatt van a legkedvezőbb ajánlat.

A legkedvezőbb személyi kölcsön és szabad célú jelzáloghitel ajánlat

A Bankmonitor 5 és 7 millió forint hitelösszegnél versenyeztette meg a legkedvezőbb személyi kölcsön és a jelzáloghitel ajánlatokat, mégpedig 600 ezer forint nettó jövedelmet és 7 éves futamidőt feltételezve. Ez alapján azt láthatjuk, hogy 5 millió forint hitelösszegre személyi kölcsönnél 89 345 forintot kell törleszteni, ami 5085 forinttal több, mint amennyit egy szabad célú jelzáloghitelért kell fizetni (84 260 forint). 7 millió forint hitelösszegnél – még ha csak 613 forinttal is -, de már a személyi kölcsön az olcsóbb. Bár a különbség szabad szemmel alig látható, ám mégis a személyi kölcsönök felé billentheti át a mérleg nyelvét választáskor.

Ötlet
Ha olyan hitelt keresel, ahol a bank nem köti meg a kezed az összeg felhasználását illetően, akkor keresd meg a számodra elérhető legkedvezőbb ajánlatot a Bankmonitor személyi kölcsön és szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátorával. A kapott eredmények alapján már el tudod dönteni, hogy melyiket érdemes választanod.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés