Itt az első banki áremelés az ingyenes készpénzfelvétel hatására! (Frissítve)

Itt az első banki áremelés az ingyenes készpénzfelvétel hatására! (Frissítve)
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-05
 

Az első banki reakció az ingyenes készpénzfelvételre a várakozásunk szerint alakult: az ominózus bank az egyéb költségtételeken annyit emelt, amivel kompenzálta a készpénzfelvétel(ek)ből származó kieső bevételt. A Sopron Bank új számlahirdetménye jövő év februárjától érvényes. Mint ismeretes, pontosan ekkortól lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni bankszámlánkról. Az új hirdetmény értelmében visszavont kedvezményeket, és szinte minden tételén emelt a bank. Most még csak óvatosan nyúltak a költségekhez, bízva abban, hogy az ügyfelek nem változtatnak bankolási szokásaikon.

Februártól megnyílik havi két alkalommal a lehetőség, hogy összesen 150 ezer forint összeg erejéig ingyenesen készpénzt vegyünk fel. Ez természetesen bevételkiesést jelent a bankoknak. Éves szinten 36 milliárd forint mínuszt jelentene a bankszektornak, amit már biztosan nem vállalnak fel. Korábban már előre jeleztük, hogy a bankok számára megoldást az egyéb tételeken való díjemelés jelentheti. Így nőhet az ára többek között a számlavezetési díjnak, a bankkártyának, az utalásoknak is. Természetesen a kedvezmények visszavonása is racionális lépés. A Sopron Bank is pont ezeket tette: (Sopron Bank 
állásfoglalása a díjtételek emeléséről.)

sopronbanktabla20131205.jpg

 A hatás a következő ábrán olvasható:


sopronbankabra20131205.jpgLátható, hogy ha nem változik a bankhasználati szokásaink, gyakorlatilag ugyanakkora költséggel számolhatunk a változás után, mint előtte. Tehát az ingyenes készpénzfelvétellel megspórolt összeget teljes mértékben felemésztette a többi tételen történő emelés. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a bank is változatlan bankhasználati szokásra számít: az emelés nem egyezik meg a 150 ezer forint felvételének költségével. Ezt úgy értékelhetjük, hogy a bank óvatosan emelt, majd folyamatosan figyelemmel követi, hogy miként változnak az ügyfelek bankhasználati szokásai. Ha a forgalom drasztikusan áttolódik készpénz irányába, akkor nem zárható ki egy ennél jelentősebb emelés sem.

A Sopron Bank volt az első fecske, de nincsenek illúzióink: minden bank fog reagálni a megújuló piaci környezetre. Biztosak vagyunk benne, hogy a bankok szorosan figyelik az ügyfelek szokásait, és amennyiben túlsúlyba kerülnek a készpénzfelvételek, egyéb banki költségek emelkedésével ezt ellensúlyozzák. Egyelőre azonban hasonlóan óvatos reakciót várunk a következő banktól.

Fontos kiemelnünk, hogy a banki díjak változása soha nem kötődik közvetlenül az ingyenes készpénzfelvételhez. Ezt maga a szabályozás sem tenné lehetővé.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Például a Budapest Bank Kiemelt Nulla számlacsomagja is jelentősen módosul január végén. A módosításokat az alábbi ábrában foglaltuk össze:

budapestbankabra20131205.jpg

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés