Itt az új inflációs előrejelzés, örülhetnek az állampapír-vásárlók

Itt az új inflációs előrejelzés, örülhetnek az állampapír-vásárlók
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-26 Frissítve: 2023-09-27
 

A jegybank legfrissebb előrejelzése némileg magasabb drágulást vetít előre. Ennek hallatán a befektetők dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen a korábban vártnál magasabb lehet az inflációkövető állampapírok kamata.

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank legújabb inflációs előrejelzése, a jegybank elemzői most 17,6-18,1% közé teszik az idei áremelkedés várható mértékét. Ez jó hírként is értékelhető az inflációkövető állampapír vásárlói számára: a legutóbbi, júniusi jegybanki prognózis még 16,5-18,5% közötti inflációt tartalmazott, tehát a sáv közepe most felfelé tolódott. Ha az MNB által frissen megjelölt sáv középértéke szerint alakul az infláció, akkor az aktuálisan elérhető (2033/I) állampapír kamata a következő kamatforduló alkalmával 18,15%-ra emelkedhet.

Hirdetés

Hirdetés

Miért érdemes figyelni az MNB inflációs várakozását?

A háromhavonta megjelenő inflációs előrejelzésre befektetőként különösen érdemes odafigyelni. Az aktuálisan elérhető hazai hozamszint nagyban függ az árak emelkedésétől, lévén a betétek és államkötvények világában már csaknem egy éve az inflációkövető állampapír kínálja a legmagasabb kamatot. (Ezt természetesen a lakossági befektetők is felismerték, és nagy sebességgel alakították át az állampapír-portfóliójukat.)

A Prémium Magyar Állampapír éves kamata két részből, a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A papír kamatbázisául az infláció szolgál: a megelőző naptári év 12 havi átlagos inflációját kell figyelembe venni. Erre rakódik a kamatprémium, melynek mértéke sorozatonként eltér, a jelenleg elérhető papír esetében például 0,25 százalékpont. Jövőre tehát az idei inflációra épül majd a kamatprémium, ezért lesz nagy jelentősége annak, hogy végül mekkora drágulással végződik az év.

Mekkorát változott az inflációs előrejelzés?

A Magyar Nemzeti Bank a 2023. júniusi előrejelzésben még jóval szélesebb sávot publikált. Akkori becsléseik szerint 16,5% és 18,5% közötti éves átlagos inflációra számítottak, így a sáv közepeként 17,5%-os drágulás adódott. Negyed év elteltével már jelentősen szűkült a sáv, ma 17,6% és 18,1% közti prognózist tettek közzé. Az új sávközép eszerint 17,85%-ra tehető, és Virág Barnabás alelnök is ennek az egy tizedesjegyre kerekített változatát (17,9%) helyezte kilátásba a kedd délutáni sajtótájékoztatón.

A jegybank a 2024-es inflációs várakozását is megemelte. Jövőre 4% és 6% közötti drágulást várnak, korábban ez érték 3,5% és 5,5% között volt, vagyis a középérték 4,5%-ról 5%-ra emelkedett. Ez azt is jelenti, hogy az inflációkövető állampapírtól a 2025-ös évre fél százalékponttal magasabb kamat várható.

18,15% lehet a PMÁP következő kamata

Ha a jegybank várakozásai beigazolódnak, akkor a Prémium Magyar Állampapír 2024. januárban induló, egy évig tartó kamatperiódusában 17,9%-os kamatbázissal lehet kalkulálni. Az erre épülő 0,25 százalékpontos kamatprémium révén a papír kamata 18,15% lehet – ez praktikusan azt jelenti, hogy aki 1 millió forint névértékben vásárolt ilyen kötvényt, ő 2025. január 20-án 181 500 forint kamatra tehet szert.

Ötlet
Mindeközben a 2024-ben tapasztalt infláció a kormány tervei szerint 6% lehet, az MNB pedig 4% és 6% közötti drágulást jelzett előre. Bármelyik szcenárió is valósulna meg, az borítékolható, hogy a PMÁP jövőre méretes reálhozamot (infláció feletti hozamot) tud majd biztosítani.

A 2033-ban lejáró kötvény az első két évben rendkívül magas kamatot termel. Az első kamatfizetéskor, azaz 2024. januárban évi 14,75%-ot (a csonka év miatt a gyakorlatban csak 6,91%-ot), míg 2025. januárban várhatóan 18,15%-ot fog fizetni. Ha ezt követően a jegybank által megjelölt 5%-os éves inflációra hagyatkozunk, majd feltételezzük a 3%-os inflációs cél tartós teljesülését, akkor azt mondhatjuk, hogy egy kezdeti 10 millió forintos tőke a kamatok újrabefektetésével 16,6 millió forintra hízhat a futamidő végéig.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés