Itt vannak az új CSOK, a CSOK Plusz részletei

Itt vannak az új CSOK, a CSOK Plusz részletei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-25 Frissítve: 2023-10-31
 

233 ezer család vette igénybe a 2015-ös indulás óta a CSOK-ot, a költségvetés számukra összességében 754 milliárd forintot fizetett ki. A városi CSOK iránt azonban megcsappant a kereslet, köszönhetően a magas hitelkamatoknak és ingatlanáraknak. Ezért a Kormány átalakítja a rendszert, és 2024-től elindítja az új városi CSOK-ot, ami az 5 ezer főnél nagyobb településeken lesz elérhető. Fontos, hogy a CSOK Plusz meglévő gyerekre nem lesz igényelhető, így aki ilyet igényelne, annak időben kell lépnie. Mivel a CSOK Plusz kizárólag vállalt gyerekre lesz elérhető, csak házasok lesznek jogosultak rá.

Az 5 ezer fő feletti településeken új támogatott hitel (CSOK Plusz) lesz elérhető 2024-től, ennek kamata a jelenlegi CSOK-hitelhez hasonlóan maximum 3% lehet. Ez lényegesen kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál, hiszen a bankok fix kamattal jelenleg 7-8 százalékos kamattal hiteleznek.

A támogatott, kedvezményes hitel összege a vállalt gyerekek számától függően: egy gyereknél 15, két gyereknél 30, illetve 3 gyereknél 50 millió forint lehet, a futamidő pedig 10-25 év lehet. Vagyis 3 vállalt gyerekkel 50 millió forint igényelhető majd. (A bejelentés alapján elképzelhető, hogy az igényelhető összeg szempontjából a meglévő gyerekek is számítanak: vagyis akkor is elérhető lehet az 50 millió Ft támogatott hitel, ha két meglévő gyermek mellé vállalunk egy újabb babát.)

Hirdetés

Hirdetés

Akár önerő nélkül is vásárolhatnak majd lakást a párok az új CSOK-kal

Amennyiben a család az első lakását vásárolja meg, akkor a hitel 10% önerővel lesz igényelhető, szemben a másokra érvényes 20%-os minimális önerővel. Amennyiben tehát egy három gyereket vállaló pár 50 millió forint támogatott hitelt igényel az első lakásuk megvásárlására, emellé pedig megigényel 10 millió forint Babaváró hitelt is (2024-ben egyébként 11 millió forintra nő a Babaváró maximális összege), akkor 60 millió forint értékhatárig önerő nélkül vásárolhatnak lakást. A 60 millió forint vételárú ingatlan esetében ugyanis 6 millió forint az elvárt önerő összege, a lakáshitellel együtt igényelt Babaváró hitelnek pedig a 75 százalékát önerőként veszik figyelembe, ami 7,5 millió forintot jelent. (A párok itt ellenőrizhetik, hogy 2023-ban jogosultak-e a Babaváró hitelre.)

41 éves korig lesz elérhető az új CSOK Plusz

Jó hír, hogy a hitelt igénylő édesanyák 41 éves korig igényelhetik a kölcsönt, ám 2 éves átmeneti időszakban azok a várandós nők is megkaphatják a támogatott kölcsönt, akik ennél idősebbek.

A Kormányinfón elhangzó információ szerint a kedvezményes hitel telekvásárlásra nem lesz fordítható!

80, illetve 150 millió forint lehet majd a megvásárolt ingatlan értéke

Megkötés, hogy az első közös otthon megvásárlása esetében 80 millió forint lesz a hitelből megvásárolható ingatlan értékének felső határa, míg a nem első lakásukba költözők, illetve a meglévő ingatlanjukat bővítők esetében 150 millió forint lesz a felső értékhatár.

A CSOK Plusz hitel előnye még, hogy az első évben nem kell tőkét, csak a 3%-os kamatot törleszteni. Amennyiben megszületik egy gyerek, akkor az adósok 1 éves hitelmoratóriumot kérhetnek, ebben az esetben a futamidő egy évvel meghosszabbodik. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a hitel teljes visszafizetése emelkedni fog, ám pontos információk csak a részletszabályok novemberi megjelenését követően lesznek.

A második gyermektől a tőkéből minden gyerek után elengednek 10-10 millió forintot.

Mekkora jövedelem kell 15, 30, illetve 50 millió forint támogatott hitelhez?

25 éves futamidőre 15 millió Ft támogatott hitelnek 71 500 Ft, 30 millió Ft-nak 143 ezer Ft, míg 50 millió Ft-nak 237 500 Ft lesz a havi törlesztője, amihez 50 százalékos JTM-mel – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – számolva legalább 475 ezer Ft nettó igazolt jövedelem szükségeltetik. Ez azonban akár nagyobb is lehet, ugyanis a bankok a legtöbb esetben a nettó jövedelmet előbb csökkentik valamekkora megélhetési költséggel, és ezt követően kalkulálnak csak JTM-et.

Ha a pár Babaváró hitelt is venne fel 20 éves futamidőre, akkor ennek 46 ezer Ft lesz a havi törlesztője, így összességében 283 500 Ft-ot kell havonta kigazdálkodniuk csak hitelszolgálatra. Ehhez legalább 567 ezer Ft nettó jövedelemmel kell rendelkezniük.

A 2024-től megújuló Falusi CSOK-on is igazítanak még

A CSOK Plusz kedvezményes hitele a Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatása mellé is igényelhető lesz.

A Falusi CSOK esetében egységesítik a vissza nem térítendő támogatási összegeket: 1 gyereknél 1 millió Ft, 2 gyereknél 4 millió Ft, míg 3 gyereknél 15 millió Ft jár majd a családoknak. Ez az újépítésű lakóházat vásárlóknak jelent majd pénzügyi előnyt, ők ugyanis az eredeti tervek alapján a jövő évtől 0,6, 2,6, illetve 10 millió Ft-ra lettek volna jogosultak.

Illetve megerősítették a Kormányinfón, hogy az 5 ezer főnél kisebb településeken, vagyis a Falusi CSOK-nál nem lesz értékhatár az ingatlanokat illetően.

Kalkulálj
Kalkulálj, és derítsd ki, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban az új CSOK Plusszal!

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés