Jegybanki célsávban az inflációs mutató! – A hét legfontosabb hírei

Jegybanki célsávban az inflációs mutató! – A hét legfontosabb hírei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-11
 

Heti összefoglalónkban a Bankmonitoron megjelent legfontosabb hírekből csemegézünk. Most kiderül, hol tart éppen az infláció, milyen banánhéjakon lehet elcsúszni egy biztosítás kiválasztásakor, mekkora kamatra számíthatnak a lakáshitelek iránt érdeklődők, mennyit kell fizetni a felvenni kívánt személyi kölcsönért, hogyan emelkednek a bankszámlák költségei, illetve milyen befektetésüket duplázták meg az utóbbi időszakban a magyar megtakarítók.

Vegyük sorra, milyen információk láttak napvilágot az utóbbi napokban!

Fékezett az infláció: 3,8% volt az áremelkedés januárban

A hét legforróbb híre, hogy csaknem 3 év után most először ismét a Magyar Nemzeti Bank toleranciasávján belül helyezkedett el az éves infláció. 2024 januárjában alig 3,8%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintnél. Ez hatalmas javulás tavalyhoz képest, akkor még 25% feletti áremelkedést láthattunk év elején. Elmondhatjuk tehát, hogy az inflációt legalább átmenetileg sikerült megszelídíteni, és magunk mögött hagytuk a 21. század legdurvább áremelkedését. A Bankmonitor gyorselemzésében megmutatjuk, vajon a hitelkamatok terén végbement-e hasonlóan gyors lefutás.

Három banknál is olcsóbb lett a lakáshitel februárban

Folytatódik a kamatcsökkenés a lakáshiteleknél: bizonyos feltételek teljesítése esetén akár 6% körüli kamattal is lehet már felvenni jelzáloghitelt. De melyik bankoknál érdemes most próbálkozni? Mekkora jövedelem kell a legkedvezőbb kamatok eléréséhez? Milyen törlesztőrészletekre számíthatnak, akik 40 millió forint hitelt vennének fel? A 10 éves kamatperiódusú vagy a végig fix konstrukció a kedvezőbb? Minden kérdésre választ ad a Bankmonitor cikke.

Mennyi a törlesztője 2-12 millió Ft hitelnek ingatlanfedezet nélkül?

Személyi kölcsönt vennél fel, esetleg kiváltanád meglévő hiteleidet? Ez esetben tudnod kell, milyen kamatok mellett kínálják most a bankok a legkedvezőbb kölcsönöket. Legyen szó akár 2, 5, 8 vagy 10 millió forintos vagy ezektől eltérő hitelösszegekről, a Bankmonitor kalkulátorának segítségével könnyedén megtalálhatod a legjobb megoldást. A körültekintő döntés akár több százezres vagy még nagyobb nyereséget jelenthet számodra, ezért ne spórold meg a tájékozódást!

Ezekkel legyél tisztában, mielőtt biztosítást választasz!

Egy kockázati életbiztosítás vagy megtakarítási célú biztosítás hosszú időtávra szóló elköteleződést takar. Éppen ezért számos kérdést tisztázni kell annak érdekében, hogy a kiválasztott védelem valóban megfeleljen a céloknak. Hány évre érdemes megkötni az életbiztosítást? Milyen életkorban lehet elérni a legjobb ár-érték arányt? És milyen segítséget tud nyújtani ezekben a kérdésekben a Bankmonitor? Kattints és derítsd ki a legfőbb tudnivalókat!

Szárnyal az állampapírok kihívója: miért olyan népszerűek a befektetési alapok?

Nagy menetelésen vannak túl a befektetési alapok, 2021 év közepe óta megduplázódott a lakossági kézben tartott állomány. Melyik eszközosztály volt a fő motorja ennek a növekedésnek? És mik azok a fő előnyök, amelyek miatt ennyire népszerűek lettek a befektetési alapok? Most összegyűjtöttük, mit kell tudni lakossági megtakarítóként erről a befektetési lehetőségről. Olvasd el, milyen befektetéseket érhetsz el a hazai alapokkal, mennyire rugalmas ez a stratégia, biztonságban lesz-e az alapokba fektetett pénzed, és kell-e adóznod az elért nyereség után!

Íme a lista, ezek a bankok már biztosan emelik a számlaköltségeket!

Tavaly 17,6% lett az éves átlagos infláció, ez pedig lehetőséget teremt a bankoknak arra, hogy azonos mértékben megemeljék a lakossági bankszámlák költségeit. Mennyi pénzt költ évente egy átlagos magyar ügyfél a bankszámlájára? Melyik bankok emelik tovább a költségeiket az inflációval? Mikortól jön az emelési hullám? És mit tehet, aki nem fogadja el a díjemelést? Ezeket is körbejártuk a cikkünkben.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés