Jelentősen emelkedik januártól a THM plafon. Mi lesz a hitelkamatokkal?

Jelentősen emelkedik januártól a THM plafon. Mi lesz a hitelkamatokkal?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-08
 

Az alapkamat a legutóbbi forduló óta jelentős emelkedést produkált, emiatt a THM plafon is megugrik 2023. januárjától. Ez pedig a bankoknak is nagyobb mozgásteret enged. Mire számíthatunk a hitelkamatok kapcsán?

Mit jelent a THM plafon és mennyi az értéke?

A THM plafon a kölcsönök teljes hiteldíj mutatójának törvényben szabályozott maximális mértékét jelenti, vagyis a bankok nem nyújthatnak olyan hitelt, amelynek THM-je meghaladja a plafon aktuális mértékét. 

A THM plafon félévente változhat a jegybanki alapkamat mértéke alapján. A fogyasztási hitelek esetében (az előző félév utolsó hónapjának első napján érvényes) alapkamathoz képest 24 százalékponttal, a hitelkártya, folyószámla- és áruhiteleknél pedig 39 százalékponttal növelt mértékben. 

A THM plafon mértéke 2023. január 1. és június 30. között.

A 2022. december 1-én érvényes alapkamat mértéke 13 százalék, így 2023. januárjától a THM plafon fogyasztási kölcsönök esetében maximum 37 százalék, míg hitelkártya, folyószámlahitel és áruhitel esetén 52 százalék lehet.

A korábbiakhoz képest ez hatalmas változás, a 2021. december elsején érvényes alapkamat 2,10 százalék volt, amely alapján így az idei év első fél évében érvényes maximális THM fogyasztási hitelek esetében 26,1 százalék, egyéb hiteleknél 41,1 százalék volt. A változás természetszerűleg köthető az infláció egyre erősödő száguldásához, az ezt követő jegybanki alapkamat-emelésekhez, amelyet a hitelkamatok drágulásában is érzékelhettünk. 

Hirdetés

Hirdetés

Hol tartanak a hitelköltségek?

A hitelek költségei időben eltolva követik le a változásokat, így a THM plafonnál még jóval szolidabb THM-mel érhetőek el fogyasztási hitelek, miközben már idáig is jelentős drágulást produkáltak.

Aktuális hitelköltségek a Bankmonitor kalkulátorai szerint.

A lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM értéke a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint jelenleg 10,38% (20 millió forint, 20 évre, végig fix kamatozás és 450 ezer forintos nettó jövedelem mellett). Egy évvel ezelőtt a legdrágább lakáshitel teljes költsége is 9 százalék alatt volt, átlagosan pedig 6,1 százalékos THM-nél tartottak ugyanezek a lakáscélú kölcsönök.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos teljes hiteldíj mutatója azonos paraméterekkel 10,90%, épp csak egy kevéssel lemaradva a lakáshitelek mögött.

A személyi kölcsönök átlagban már valamivel magasabb, 14,66%-os THM-mel bírnak (8 millió forint, 7 évre, nettó 450 ezer forintos jövedelemmel).

A Bankmonitor kalkulátora szerint a hitelkártya költségek kapcsán átlagosan 40,1 %-kal számolhatunk.

Mire számíthatnak a hiteligénylők 2023-ban?

A 2023. januártól érvényes THM plafon értéke természetesen nem azt jelenti, hogy a hitelező pénzintézetek ilyen drasztikus mértékben megemelnék a kölcsönök kamatát, vagy teljes hiteldíj mutatóját. Ugyanakkor a bankok mozgástere tágul, és az infláció elleni küzdelemnek sincs még vége.

Mindebből az következik, hogy a hitelek további drágulására lehet számítani a következő évben is, amellett, hogy a költségnövekedés ütemében lassulás várható.

Az MNB november végén megjelent Pénzügyi Stabilitási Jelentéséből kiderült, hogy a jegybank elemzői 2022 végére a lakáshitelek átlagos THM értékét 12 százalék fölé becsülik. 

Ötlet
Korábbi, „Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel” címmel jegyzett cikkünkben kiszámoltuk, hogy mit jelenthet ez a becslés anyagilag és utánajártunk, milyen következményei lehetnek a leendő hiteligénylőkre nézve.

Kalkulálj
Ha még idén szeretnél szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönt igényelni, hasonlítsd össze a bankok aktuális ajánlatait kalkulátorunkkal! Az igénylés maximum pár napot vesz igénybe, ami alatt a Bankmonitor szakértői mindenben a segítségedre lesznek.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés