Jó döntés most saját lakásra cserélni az albérletünket?

Jó döntés most saját lakásra cserélni az albérletünket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-16
 

Emelkednek az albérleti díjak, de a lakáshitel kamatok is folyamatosan növekednek, a gazdasági helyzet pedig egyre kiszámíthatatlanabb. Ebben a helyzetben az albérletben élők két malom között őrlődnek: fizessék tovább az egyre emelkedő albérleti díjat, vagy igényeljenek lakáshitelt annak ellenére is, hogy ez az elmúlt évekhez képest jelentősen drágult már? Ráadásul ezen a helyzeten a rezsiemelkedés sem segített.

Az albérletben élők örök kérdését feszegetik a Bankmonitor szakértői: miért fizetek albérleti díjat, hiszen ebből a pénzből már a saját lakásom részleteit is rendezhetném. A felvetés jogos, azonban a jelenlegi környezetben egy elhamarkodott döntés komoly krízist okozhat a családnak.

Mennyi az albérleti díj?

Az albérleti díjak hazánkban átlagosan 21 százalékkal emelkedtek egy év alatt, derül ki a KSH-ingatlan.com-lakbérindexéből. (Ez igaz a fővárosi és országos adatokra egyaránt.) Az átlag azonban nem mutat meg mindent, 2022. márciusában a megyeszékhelyeken átlagosan 125 ezer forintot kellett havonta fizetni az albérletekét, míg Budapesten akadt olyan terület, ahol a havi díj megközelítette a 400 ezer forintot.

Albérlet átlagos díjak Budapesten, országosan és a megyeszékhelyeken.

Azért ez egy komoly kiadás: éves szinten 1,5-4,7 millió forintot fizetünk ki a lakhatásért. Ha megspórolni nem is lehetne ezt az összeget, azt elérhetjük, hogy a saját lakásunkra, házunkra fizessük a díjat.

Sokan azért élünk albérletben, mert nincs elegendő saját megtakarításunk ingatlant vásárolni. Ugyanakkor igényelhetnénk lakáshitelt úgy, hogy a kiadásaink nem emelkednek, az albérletre fordított összeget fizetnénk ki törlesztőrészletként a pénzintézet felé.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi lakáshitelre lenne elég az albérleti díj?

De mire elég az albérleti díj? Hazánkban átlagosan 200 ezer forintot fizetnek havonta a bérlők az ingatlan tulajdonosának. Ez az összeg 22,4-25,1 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelre lenne elegendő. Természetesen mindannyian más összeget fizetünk albérletre, a Bankmonitor szakártői készítettek egy ábrát arról, hogy a különböző havi kiadások mennyi lakáshitel felvételét teszik lehetővé.

Mennyi fix kamatozású lakáshitelre elég az albérleti díj?

Természetesen nincs garancia arra, hogy meg is kapjuk a kérdéses összeget, hiszen a bank egyedi vizsgálat alapján megnézi, hogy a jövedelmünk, illetve a kiválasztott ingatlan elbírja-e a kérdéses lakáshitel összegét. Csupán azt állíthatjuk biztosan, hogy a kiadásunk nem emelkedne ekkora lakáskölcsön igénylése esetén.

Kalkulálj
Jól látható, hogy az egyes albérleti díjakhoz, törlesztőrészletekhez több hitelösszeg is tartozik. Az egyes bankok ugyanis eltérő kamat mellett kínálnak jelzáloghitelt. Ez a különbség köszön vissza akkor, amikor megnézzük mennyi hitelre elegendő az az összeg, amit törlesztésre szánnánk. Éppen ezért érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat és csak ezt követően választani ki a finanszírozó bankot.

Mit tehetünk, ha nem elég a lakáshitel a vásárláshoz?

Természetesen előfordulhat, hogy nem elegendő a vásárláshoz az így kiszámolt kölcsön összege. Nincs elegendő megtakarításunk a vásárláshoz szükséges önerőre. Ebben az esetben megoldás lehet, hogy a korábbi albérleti díjunknál magasabb törlesztőrészletet vállalunk be azért, hogy végre saját otthonunk legyen. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kiadásunk megemelkedik az eddigiekhez képest.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk az állami támogatásokról sem:

  1. A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) a meglévő és vállalt gyermekeink után járó vissza nem térítendő támogatás önerőnek minősül, vagyis a saját megtakarítás és a hitel mellett ezt az összeget is felhasználhatjuk az ingatlan megvásárláshoz. Fontos azonban, hogy a vállalt gyermek után járó támogatást a legtöbb bank nem kezeli önerőként, vagyis az igényelhető hitelösszeg nagyságát csökkentik a kapott támogatás összegével.
  2. Emellett még a Babaváró hitel is szóba jöhet, ez ugyanis egy ingatlanfedezet nélküli konstrukció. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a lakáshitel igénylését megelőző 90 napon belül felvett Babaváró 25 százaléka ingatlantehernek minősül.  Vegyünk példaként egy 40 millió forintos lakás megvásárlását: alapesetben – 80 százalékos finanszírozási arányt feltételezve –  legfeljebb 32 millió forint lakáshitelt igényelhetünk, ami mellé 8 millió forint önerőre lenne szükség. Ha a Babavárót is kihasználnánk, akkor a 10 millió forint Babaváró mellé 29,5 millió forint lakáshitel igényelhető és csupán 500 ezer forint tényleges saját megtakarításra lenne szükségünk.

De az áfa-visszatérítés és az illetékmentesség is komoly segítséget jelenthet, ha lakásvásárlás előtt állunk. Ezen támogatások feltételeiről itt olvashatsz részletesen.

A rezsi erősen megkavarja a dolgokat

Az emelkedő rezsiszámlák ugyanakkor erősen átalakíthatják a helyzetet. Számos család korszerűtlen, nem energiahatékony lakást bérel. Ezeknek a háztartásoknak az albérleti díjak emelkedése mellett a rezsiköltségek érdemi növekedésével is számolniuk kell.

Egy modernebb, korszerűbb otthonba költözés – akár vásárlásról, akár bérlésről legyen is szó – még magasabb albérleti díjak mellett is kifizetődő lehet. Természetesen ezt mindenkinek a saját rezsiszámlája és lehetőségei alapján kell megítélnie – a Bankmonitor szakértői ennek megkönnyítésére egy példát mutatnak be.

Egy havi 200 köbméter gázfogyasztással rendelkező épület gázszámlája augusztustól 56 520 forint lenne. Ebből 14 688 forintot kell fizetni a 144 köbméter gázért rezsicsökkentett áron és  41 832 forintot a maradék 56 köbméter gázért emelt áron.

Amennyiben a megvásárolt új lakás esetében a gázfogyasztás beszorítható átlagosan a havi 144 köbméter alá, akkor a 41 ezer forintot spórolna meg a család havonta csak a gázszámlán, amit akár a hiteltörlesztésre is fordíthat. Ez a plusz 41 ezer forint további 5 millió forint lakáshitel felvételét tenné lehetővé az eddigi albérleti díjon felül.

Érdemes számolni, tervezni, és az adatok ismeretében dönteni arról, hogy mi a legjobb megoldás családunk számára.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés