Remek hír az energiahatékonyság-javítási beruházást tervező cégeknek!

Remek hír az energiahatékonyság-javítási beruházást tervező cégeknek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-18
 

Meghosszabbították a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023 című pályázati felhívásban az energiaköltség támogatási kérelmek beadására vonatkozó határidőt. Ezek benyújtásra így szeptember 28.-áig van mód. Arra célszerű ugyanakkor figyelniük az érintett vállalkozásoknak, hogy abban az esetben, ha a pályázat megítélésének feltételei között szereplő energiahatékonyság-javítási beruházáshoz kedvezményes hitelt és önerőtámogatást is igényelnének, akkor december közepéig már aláírt hitelkérelemmel kell, hogy rendelkezzenek. Így minél előbb el kell indítani a hiteligénylési folyamatot.

Az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari és a szálláshely-szolgáltatás, illetve vendéglátás területén működő vállalkozások támogatására 2022 októberében indult el a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023. Ennek keretében költségtámogatást és beruházási önerőtámogatást is kérhetnek az érintett cégek.

Energiaköltség támogatást a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév, illetve a 2022-es és 2023-as első negyedév energiaár-különbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására lehetett kérni: adott időszak többletkiadásainak a felét vállalja át az állam. A vissza nem térítendő támogatás feltételei között a foglalkoztatotti létszám tartása mellett az is szerepelt, hogy 2024. végéig energiahatékonyság-javítási beruházást is végre kell hajtani. Ehhez a beruházáshoz ugyanakkor további támogatást és kedvezményes hitelt is lehet igényelni. Az önerő kiegészítési támogatás a beruházás összértékének maximum 15 százaléka lehet, amennyiben ahhoz a cég kedvezményes hitelt igényel a Széchenyi Kártya Program keretében.

Hirdetés

Hirdetés

Az új határidők

A támogatási kérelmeket az eredeti kiírás szerint az energiaköltségre vonatkozóan augusztus 31.-éig lehetett volna benyújtani, az önerő kiegészítő támogatás esetén pedig ennek határnapja december 15. volt. A módosítást követően a határidők, amelyekre figyelni kell az alábbiak:

  • Jogosultsági űrlapok benyújtási határideje: 2023. augusztus 31.
  • Támogatási kérelem benyújtásának határideje energiaköltség támogatásra: 2023. szeptember 28. (ez változott)
  • Támogatási kérelem benyújtásának határideje önerőkiegészítő támogatásra: 2023. december 15.
Jó tudni
A pályázat regisztrációval indult, amelynek határideje 2023. június 30. volt. A mostani határidő kitolásával azok a pályázók kaptak egy kis haladékot a tényleges kérelmek benyújtására, akik a megadott napig regisztráltak.

Feltételek, amelyekre figyelni kell

Mindazon cégeknek tehát, amelyek június végéig regisztráltak, augusztus végéig a jogosultsági űrlapokat kell benyújtaniuk. Az energiaköltség támogatására vonatkozó kérelmek beadására szeptember végéig (28.-áig) haladékot kaptak. A határidők betartásán túl figyelni kell ugyanakkor

  • a foglalkoztatással kapcsolatos vállalásnak való megfelelésre és  arra, hogy
  • 2024. végéig energiahatékonyság-javítási beruházást kell végrehajtani.

Elvárás a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan

A pályázat feldolgozóipari résztvevőinek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan azt kell vállalniuk, hogy a 2022. III. negyedév végi foglalkoztatotti létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökken 2023. III. negyedév végére, ha a 2022. október, november, december hónapokra igénybe vesznek támogatást. A 2023. január. február, március hónapokra igényelt támogatás esetén pedig a 2022. IV. negyedév végi foglalkoztatotti létszám legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet 2023. IV. negyedévének a végére. A szálláshely-szolgáltatás vagy vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások esetén is ez utóbbi az elvárás.

Azoknál a vállalkozásoknál, amelyek ezt a kötelező vállalást nem teljesítik maradéktalanul a támogatás összege arányosan csökkentésre kerül az alábbiak szerint:

  • a megadott időszakhoz képest 75 százalék fölötti, de 90 százalék alatti foglalkoztatási létszám esetén a támogatás 75 százalékára jogosult a pályázó.
  • a megadott időszakhoz képest 50 százalék fölötti, de 75 százalék alatti foglalkoztatási létszám esetén a támogatás 50 százalékára jogosult a pályázó.
  • a megadott időszakhoz képest 50 százalék alatti foglalkoztatási létszám esetén a támogatást vissza kell fizetni.

Energiahatékonysági beruházás: kedvezményes hitel és önerőkiegészítő támogatás is kérhető

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek kapnak energiaköltség támogatást 2024. végéig az energiahatékonyság javítását célzó beruházást is végre kell hajtaniuk. Ha ennek megvalósításához kedvezményes hitelt is igényelhetnek a Széchenyi Kártya Program keretében, akkor ahhoz önerőkiegészítő támogatást is kérhetnek.

Az önerőtámogatás a beruházás értékének 15 százaléka lehet. A kedvezményes hitel kamata évi fix 5 százalék.

Egy olyan lehetőség ez, amit nem érdemes kihagyni

Az nem kérdést, hogy megéri-e felvenni a fejlesztéshez a kedvezményes hitelt. Ennek oka az, hogy a hitel kamatával együtt is kevesebbet kell így költenie a cégnek a beruházásra mintha saját erőből valósítaná meg azt.

Nézzük meg ezt egy konkrét példán!

Ha egy cég 10 millió forintos beruházást szeretne megvalósítani, akkor ahhoz 1,5 millió forint (15 százalék) önerőtámogatást igényelhet. Így a fejlesztés finanszírozásához 8,5 millió forint hitelt kell felvennie. A Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ konstrukció (ez vehető fel a pályázat keretében) kamata jelenleg évi fix 5 százalék. Abban az esetben, ha a cég 5 évre veszi fel a 8,5 millió forintos Széchenyi hitelt akkor a teljes, 5 éves futamidőre eső kamatköltsége nem éri el az 1,2 millió forintot. A hitel igénybevétele mellett (annak költségeivel is számolva) 9,7 millió forintból valósítható tehát meg a konkrét fejlesztés, köszönhetően annak, hogy az önerőtámogatás mértéke meghaladja a futamidő alatt kifizetésre kerülő kamatot.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mindeközben a cég a beruházásnak köszönhetően számottevő energiaköltséget spórol meg a jövőben, aminek havi összege valószínűsíthetően jóval meghaladja a hitel törlesztésével összefüggő kiadásokat. Az előbbi példában szereplő 5 éves, 8,5 millió forintos hitel után a havi törlesztés 162-165 ezer forintot lenne.

    Nincs idő a halogatásra

    A lehetőség előnyei mellett arra is fel kell azonban hívni a figyelmet, hogy az önerőkiegészítő támogatási kérelem ugyan december 15.-éig nyújtható be, de ehhez már csatolni kell az aláírt hitelszerződést. Egy beruházási hitel igénylésének és bírálatának folyamata azonban annak előkészítésével együtt 3-6 hónap vagy annál hosszabb ideig is eltarthat. Amennyiben a cég rendelkezik a szükséges dokumentumokkal ez a folyamat érdemben gyorsítható, de 6-8 hétre még így is mindenképpen szükség lehet. Így azoknak a vállalkozásoknak, amelyek még nem adták be a hitelkérelmet, ezt a folyamatot minél előbb el kell indítaniuk.

    A Széchenyi hitelek igénylése alapesetben egy Kavosz regisztrációval kezdődik. (A Kavosz a program lebonyolítója.) Ennek során azonban már meg kell jelölni a bankot, amely a hitelt folyósítja, így célszerű egyeztetni a kiszemelt pénzintézettel, ha ugyanis ott a hitelkérelmet valamilyen oknál fogva elutasítják, akkor az egész folyamatot az elejéről kell újra kezdeni.

    A hitelkérelemhez mindenképpen szükség lesz

    • az utolsó lezárt üzleti évről szóló beszámolóra (most a 2022-esre),
    • az idei, már lezárult negyedévekről a naplófőkönyvre (főkönyvi kivonatra),
    • a tervezett beruházással összefüggő dokumentációra,
    • jó ha van továbbá egy  banki szemmel is megalapozott pénzügyi terv is.
    • illetve egyéb céges dokumentumokra, például a társasági szerződésre, az aláírási címpéldányra, az ügyvezető és a kezes vagy kezesek személyes okmányaira, NAV nullás igazolásra, és persze az igényléshez kapcsolódó adatlapokra.

    Ezeknek a dokumentumoknak az összegyűjtésével rengeteg időt spórolhatsz meg, ráadásul a hiánypótlások akár hetekkel is meghosszabbíthatják a folyamatot. Figyelemmel a viszonylag szoros határidőre nem érdemes kockáztatni. A  gyors és zökkenőmentes ügyintézés érdekében keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

    Hirdetés
    Hirdetés