Rezsitámogatás vállalkozásoknak: indul a pályázat!

Rezsitámogatás vállalkozásoknak: indul a pályázat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-19
 

Az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására kiírt pályázatra október 20-ától, azaz holnaptól lehet regisztrálni. Azok a kis cégek is találnak még kedvezményes forrást, amelyek ebből a programból kiszorulnak – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői. Valamennyi lehetőségnél hangsúlyozzák azt is, hogy ezek a programok hamarosan kifutnak, most kell lépniük azoknak a cégeknek, amelyek a támogatásokkal élni szeretnének.

Holnaptól lehet regisztrálni az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására szolgáló, szeptember közepén beharangozott pályázatra a lebonyolító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs ügynökség honlapján. Minden olyan feldolgozóipari cégnek érdemes megvizsgálni a lehetőséget, amelynek energiaköltségei jelentősen megugrottak az idén, a pályázat kiírása alapján ugyanis a támogatási kérelem folyamatai egyszerűen elvégezhetőek lesznek, nem feltétlenül szükséges hozzá pályázatírók igénybevétele.

Hirdetés

Hirdetés

Kik pályázhatnak?

A pályázaton a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, ha 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek. (Kis- és középvállalatok, vagyis kkv-k azok a cégek, amelyek kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak, árbevételük nem éri el az 50, mérlegfőösszegük a 43 millió eurót, illetve az ennek megfelelő forintösszeget.)

A támogatás fontos feltétele az is, hogy a pályázók a cégkivonat szerinti fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjenek. A vállalkozás energiaköltségének pedig – a múlt évi (2021-es) adatok alapján – el kell érnie az éves nettó árbevétel 3 százalékát.

Mire kérhető támogatás?

A vissza nem térítendő támogatás a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév energia árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására adható. Ennek összege a két év számlával igazolható gáz-, villamosenergia és távhő havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások felét (50 százalékát) vállalja át.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a költségtámogatásban részesülnek vállalniuk kell ugyanakkor, hogy

  • az idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig, emellett
  • energiaköltség-csökkentő beruházást hajtanak végre 2024 végéig.

A megvalósítandó fejlesztéshez 15 százalékos önerő támogatás is kérhető, a Széchenyi Kártya Program keretében pedig kedvezményes hitel is igényelhető.

Mekkora összegre lehet pályázni? Hogyan?

A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, ha a vállalkozás válságtámogatásként veszi igénybe azt, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha de minimis támogatásként igényli azt a cég. Előbbi a költséghozzájárulásra, utóbbi a fejlesztő önerőhozzájárulására kérhető. Egy vállalkozás több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.

Első lépésként regisztrálni kell. Erre október 20. és december 15. között lesz a kiírás szerint lehetőség. Ezt követően kell majd benyújtani a számlákat a költségtérítésre. A kérelmeket jogosultság támogató általi elismerése után lehet majd beadni 2022. december 26.-ig.

Ahogy a leírtakból is látszik ez a folyamat akár hosszabbra is nyúlhat, különösen akkor, ha a vállalkozás hitelt is szeretne a költségtámogatás feltételéül támasztott energiaköltség-csökkentő beruházáshoz. Aki tehát sikerrel szeretne pályázni, annak minél előbb célszerű regisztrálnia, és elindítania a folyamatot.

Mennyi pénzt osztanak szét?

A pályázatra összesen 100 milliárd forintot különítettek el: a működési költségek finanszírozására 75, az önerőre 25 milliárd forintot. A korábbi nyilatkozatok alapján a kormány úgy számol, hogy tízezer hazai vállalkozás juthat a program keretében támogatáshoz. Ez nagyjából 10 millió forintos átlagos elnyert forrást jelentene nyertes pályázónként.

A cégnyilvántartások alapján a feldolgozóipari vállalkozások száma meghaladja a 40 ezret. E cégek többsége (98-99 százaléka) kkv. Igen jelentős számban lehetnek tehát érintettek a pályázatban.

Támogatott hitel fix 0,5-3,5 százalékos kamattal

A nem feldolgozóipari vállalkozások többsége is elképesztő energiaköltségekkel szembesült az elmúlt hónapokban. Vissza nem térítendő támogatás számukra jelenleg nem érhető el, van viszont nagyon kedvezményes kamattámogatott hitel.

A Széchenyi Kártya Program MAX keretében fix, évi 0,5 százalékos kamatozású, tehát szinte ingyen hitel érhető el az energiahatékonyság javítását célzó beruházásokra. A megnövekedett rezsi finanszírozásában segítheti továbbá a vállalkozásokat a fix, évi 1 százalékos kamatozású Széchenyi Energiakártya MAX.

Fontos azonban figyelni arra, hogy a Széchenyi Kártya Program MAX a jelenlegi feltételekkel csak az év végéig fut. Ez azt jelenti, hogy azok a vállalkozások vehetik igénybe ezeket a forrásokat, amelyek az esztendő végéig aláírt hitelszerződéssel rendelkeznek.

Látni kell ugyanakkor, hogy még egy egyszerűbb (folyószámla vagy likviditási hitel) elbírálása is legalább 4-6 hét, a beruházási hiteleknél pedig ennél jóval hosszabb is lehet a folyamat. Ebből az évből (a decemberi ünnepekkel is számolva) már csak két hónap van hátra, nagyon szorít tehát az idő. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének a kamattámogatott hitel igénylésének lehetőségével minél előbb el kell indítaniuk a hitelkérelmet.

Ha érdekel a lehetőség tájékozódhatsz a Széchenyi Kártya Program MAX feltételeit bemutató összefoglaló oldalunkon. Ha elakadnál, kérdésed lenne szakértőink segítenek akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés