Jó hír érkezett! A többgenerációs házban élőknek csökkenhet a rezsije

Jó hír érkezett! A többgenerációs házban élőknek csökkenhet a rezsije
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-10 Frissítve: 2022-09-28
 

Egy tegnap megjelent kormányrendelet alapján a többgenerációs házban élők nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron. Egy kétlakásos épület esetében akár 92 ezer forint megtakarítást eredményezhet ez a változás havonta. A Bankmonitor szakértői összeszedték a részleteket.

A 2022. augusztus elejével bevezetett új rezsiszabályok értelmében éves szinten egy meghatározott mennyiségű villamosenergiát, illetve földgáz használhatunk el kedvezményes áron. Ez kedvezményes mennyiség nagyságrendileg a villamosenergiánál 2523 kWh/év, illetve a gáznál  1729 m3/év. (Ez utóbbi esetben átlagos fűtőértékkel számolva.)

Vagyis havonta egy család durván 210 kWh villamosenergiát és 144 m3 gázt fogyaszthat el kedvezményes áron. Az ezen felüli fogyasztás esetén az áramét kétszeres, a gázért hétszeres árat kell fizetnünk. Fontos azonban, hogy a kedvezményes mennyiség felhasználóhelyenként, azaz mérőóránként lett meghatározva.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet, ha több lakás van egy mérőórán?

Elképzelhető, hogy egy mérőóra több lakás fogyasztását is méri: az épületben több önálló lakóegység van, de mérőóra csupán egy. A korábbi jogszabályban a lakossági fogyasztónak minősülő  társasháznak lakószövetkezetek esetében volt kedvezmény a földgázzal kapcsolatban.

Ebben az esetben ugyanis a műszakilag önálló lakóegységek száma alapján határozzák meg a a felhasználható kedvezményes földgáz mennyiségét. Gyakorlatilag egy ötlakásos társasház ötször akkora földgáz mennyiséget használhat fel kedvezményes áron.

De mi a helyzet a többgenerációs házakkal, amelyek nem minősülnek társasháznak? Szerencsére az ilyen otthonokban élők helyzetét is rendezi egy 2022. szeptember 9-én megjelent kormányrendelet.

Hogyan növelhető egy többgenerációs ház kedvezményes gázfogyasztása?

Lehetőség van a társasháznak, lakszövetkezetnek nem minősülő többlakásos lakóépületek esetében is felosztást kérni. Ebben az esetben a jegyzőtől kell kérni egy hatósági bizonyítványt az épületben lévő lakás rendeltetési egységek számáról. Ennek kiállítására a jegyzőnek 8 napja van.

Jó tudni
Fontos, hogy legfeljebb 4 önálló lakóegységről szólhat az igazolás.

Ezen dokumentumot szükséges benyújtani a szolgáltató számára, a benyújtást követő hónaptól lehetünk jogosultak a megemelt mennyiségű földgázra kedvezményes áron. Az éves mennyiségnek azonban természetesen már csak az időarányos részére leszünk pluszban jogosultak.

Ha például még szeptemberben megkapjuk a jegyzőtől a hatósági bizonyítványt, amelyet azonnal benyújtunk a gázszolgáltatónak ,akkor megemelt kedvezményes mennyiségre októbertől leszünk jogosultak. Ez azonban azt jelenti – pusztán az időarányosság elve alapján számolva -, hogy a plusz lakások az éves keretnek csak a 83,33 százalékára lehetnek jogosultak, ugyanis rezsiszabályok módosítása óta eltelt már két hónap.

Mit jelent ez egy többgenerációs ház esetében, amelyben két lakás található?

Eddig 144 m3 gázt fogyaszthattak átlagosan havonta kedvezményes áron. (A pontos mennyiség számos tényezőtől például a fogyasztói jelleggörbétől függ.) Az elkövetkező hónapokban a kedvezményes mennyiség azonban már átlagosan 288 m3, vagyis átlagosan további 144 m3-t fogyasztatnánk 102 Ft/m3 áron a 747 Ft/m3 helyett. Ez havonta 92 880 forint megtakarítást jelenthet.

Fontos
Nagyon fontos kérdés, hogy jelen esetben az eddig eltelt hónapot lineárisan veszik alapul, vagyis tényleg a teljes éves mennyiség 83,33 százalékát kaphatjuk meg kedvezményesen jövő július végéig. Vagy a fogyasztói jelleggörbe alapján számolják ki az egész évből a két hónapra jutó kedvezmény mértékét. Ez utóbbi esetben jó eséllyel az éves keretnek jóval nagyobb, része lesz még hátra.

Nem éri meg kijátszani az új szabályt

Természetesen felmerülhet az élelmesebbekben, hogy a jegyzőtől kérelmezik úgy a hatósági bizonyítványt, hogy valójában nincs csak egy önálló lakóegység az ingatlanjukban. Fontos, hogy a jogszabály alapján meghatározott feltételeknek megfelelő lakóegységekről lehet csupán szó:

az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás rendeltetési egység (a továbbiakban: lakás rendeltetési egység) található

Ha a jegyző ki is állítja a hatósági bizonyítványt a szolgáltató még mindig kérheti az építésügyi hatóság ellenőrzését. Ha ennek során kiderül, hogy nincs megfelelő számú lakóegység az épületben, akkor a jogosulatlanul kedvezményes áron kapott gázt a kedvezmény nélküli ár másfélszeresén kell megfizetni. Vagyis kvázi egy 50 százalékost büntetést kell rendeznünk.

A tetőtér-beépítésére igénybe vett CSOK támogatásnál is növelhető kedvezményes gáz mennyisége

Egy meglévő ház tetőterében is kialakítunk egy új önálló lakóegységet. A jogszabályi feltételek teljesülése esetén ilyen munkálatra a CSOK támogatást is ki lehet használni. Elképzelhető azonban, hogy nem lesz külön mérőóra a gázfogyasztásra az új lakóegységben, vagyis az alap rezsiszabályok szerint a házban található két lakóegység csak 1729 m3/év gázra jogosult a kedvezményes áron.

Fontos
A támogatói okirat bemutatásával – a Bankmonitor szakértői szerint ez a CSOK szerződés lehet – a tetőtérben kialakított lakóegység külön is jogosult lehet a rezsicsökkentett mennyiségre, azaz megduplázódhat az épületben kedvezményes áron elfogyasztható gáz mennyisége.

Ki kell hangsúlyozni, hogy az új szabályok csak gázfogyasztásra érvényesek, a villamosenergia esetében továbbra is csak felhasználási helyenként, azaz mérőóránként határozzák meg a kedvezményes áron felhasználható mennyiséget.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés