Jó hírt kaptak a felújítási támogatásból napelemet tervezők

Jó hírt kaptak a felújítási támogatásból napelemet tervezők
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-02
 

Az eredeti szabályok alapján az otthonfelújítási támogatásból lakásukon napelemet kialakító családok július 1-jétől már nem köthettek volna szaldó elszámolással szerződést az áramszolgáltatóval. Ez a szigorítás azonban végül nem lépett életbe a mai nappal.

Lakásunkra napelemet telepíteni egészen jó ötlet lehet, hiszen ezzel a rezsiköltségeket jelentősen csökkenthetjük. Ez logikus is, hiszen magunknak termelnénk meg az energiaszükségletünk egy részét. Azonban még egy magánházra is eléggé költséges lehet napelemet telepíteni.

Otthonfelújítási támogatásból napelem telepítés

Ha gyermeket nevelünk, akkor akár féláron is megúszhatjuk a dolgot, hiszen a felújítási támogatást napelem telepítésére is felhasználhatjuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphatjuk az államtól, ha teljesítjük a feltételeket.

A támogatás utólagos, vagyis előre meg kell finanszírozni valamilyen forrásból a teljes költségvetést. Ha nincs elegendő megtakarításunk, akkor igényelhetünk hitelt is: kifejezetten a támogatás előfinanszírozásának céljából vezették be az otthonfelújítási támogatott hitelt, de választhatunk akár piaci kamatozású lakáshitelt, vagy felújítási célú személyi kölcsönt is. (Arról korábbi cikkünkben irtunk, hogy mikor melyik hitelből érdemes a korszerűsítési munkálatokat megfinanszírozni.)

Számos feltételt kell teljesítened a kedvezmény elnyeréséhez. Bankmonitor kalkulátorával ellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e az otthonfelújítási támogatásra.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés

Hirdetés

Július 1-jétől nem szigorodtak a feltételek

A támogatásból napelem telepítését tervezők számára 2021. július 1. eddig fontos dátum volt. A tervek szerint csak eddig a dátumig köthettek szaldó elszámolási módra szerződést a napelemet telepítők, amennyiben a munkálatokat támogatásból végezték el.

Az utolsó pillanatban azonban a jogszabályt módosították – gyakorlatilag kivették belőle a szigorítást -, emiatt a lehetőség továbbra is adott marad azok számára is, akik a napelem kialakítását támogatásból finanszíroznák.

Arról jelenleg nincsen infó, hogy a változtatást miért halasztották el. Ami jelenleg biztosnak tűnik, hogy Európai Uniós irányelvek miatt a szaldó elszámolást napelemek telepítése 2023. december 31-ét követően már senki nem kérhet.

Miért lényeges a szaldó elszámolás?

A szaldó elszámolás azt jelenti, hogy nekünk havonta csak az elfogyasztott és a megtermelt áram különbsége után kellene megfizetnünk a díjat. Ha teljes egészében fedezni tudjuk az általunk megtermelt energiából az elfogyasztott áramot, akkor nem lenne villanyszámlánk.

Ennek helyébe egy olyan rendszer lépne, amelyben külön lenne nyilvántartva az általunk megtermelt és elfogyasztott áram. Előbbit megvenné tőlünk az áramszolgáltató, utóbbit viszont nekünk kellene kifizetni. A helyzet akkor lehet érdekes, amennyiben a szolgáltató olcsóbban venné meg tőlünk az áramot, mint amennyiért eladná nekünk, ekkor ugyanis valamennyit fizetnünk kellene az áramért akkor is, ha megtermelnénk a számunkra szükséges energiát. (Pontos részleteket azonban még nem tudni a jövőben bevezetésre kerülő új módszerről.)

Hirdetés
Hirdetés