Jobb félni, mint megijedni – Hova fektess a zuhanó piacon?

Jobb félni, mint megijedni – Hova fektess a zuhanó piacon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-04 Frissítve: 2021-08-06
 

Sok piaci szereplő azt gondolja, hogy lassan itt a tőzsdei emelkedés vége, ami után egy nagyobb esés fog következni. Bármennyire is riogatásnak véljük ezt, látni kell, hogy korántsem alaptalan ez az érvelés. Így nem árt óvatosnak lenni, mert számos fronton érintettek lehetünk egy nagyobb visszaesésben. A CashMester legújabb részében azt mutatjuk meg, hogy még a zuhanó piacon is lehet mentsvárad, hiszen az abszolút hozamú alapok az ilyen helyzetekre is el vannak látva munícióval.

Mi történt pontosan?

Egyre inkább nő azok tábora, akik egy tőzsdei összeomlást vizionálnak az elmúlt időszak hatalmas emelkedése után. Sokan lehetnek azon a véleményen, hogy farkast kiáltanak a guruk, vagyis csak a riogatás megy. Ugyanakkor nem árt tiszta fejjel gondolkodni. Nem tudni, mikor jön el a vészjósló pillanat, viszont az intő jelek miatt célszerű felkészülni a legrosszabbra. Lehet, hogy csak legyintenél, de több fronton érinthet a dolog, mint gondolnád.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

Az elmúlt években nem kizárt, hogy a nullás betéti hozamok közepette egy befektetési alapot vásároltál (elsősorban vegyes-, abszolút hozamú alapot), vagy éppen a nyugdíjra készülve egy nyugdíjbiztosításba, ÖNYP-be fektetted a pénzed. Így, ha valami baj történik a piacon, azt nagy valószínűséggel megérzed a csökkenő hozamon, ne adj’ isten a veszteségen keresztül.

Nem kell azonban összeesküvésre gondolni, a hasonló esések a befektetések velejárói, ahogy erről a történelem is tanúskodik. Sajnos azt kell, hogy mondjuk, a Szent Grál nem létezik, amelynek segítségével biztosan elkerülheted a veszteségeket. Az biztos, hogy késő lenne már beszállót tervezni, egy olyan alapba, ahol a részvények hangsúlyosak, legalábbis csak fokozott óvatossággal a csúcson lévő piacon.

Ugyanakkor kereshetsz olyan helyet a pénzednek, amellyel még akár a zuhanó piacot is a hasznodra fordíthatod. Ilyen lehet például egy abszolút hozamú alap, amelynek gyakorlatilag mindegy mi történik a piacokon, mert mindig pozitív hozam elérését tűzik ki célul (ügyelve a kockázatra). Ehhez pedig adottak is a feltételek az alapok számára, hiszen bármilyen befektetést elérnek (deviza, részvény, kötvény, származtatott termékek, nyersanyag). Csupán a jó lehetőségekre kell koncentrálniuk.

Gondolhatunk itt arra, hogy például a dollár gyengülésével húztak nagyot, vagy éppen a kockázatos kötvények (például a görögöknél) piacán csaptak le jó lehetőségekre. Tehát nagy szerepe van a portfólió menedzser egyedi meglátásainak, és annak is, hogy milyen időzítéssel tudja azokat megvalósítani.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az abszolút hozamú alapok még mindig azok közé tartoznak, amelyekkel a legnagyobb hozamot érhetted el mérsékelt kockázat mellett. Ha a legjobban teljesítő alapokat vesszük alapul, az látszik, hogy az elmúlt egy évben átlagosan 9%-ot hoztak. A hosszabb időtávra visszatekintő hozamok is jól festenek, persze a múltbeli teljesítmény legfeljebb tájékozódásra szolgálhat.

Átmeneti veszteségekbe így is belefuthatsz, hiszen azzal kell számolni, hogy az alapkezelők számításai sem mindig jól sülnek el. Tehát ebben is van némi rizikó. Ugyanakkor még így is nagy az esélye a néhány százalékos hozamnak, ami nyilvánvalóan jobb, mintha 5-10%-os veszteségbe lennénk.

Amennyiben nem vállaljuk az abszolút hozamokkal járó kockázatot, a mai helyzetben tényleg nincs mit tenni, csak a lakossági állampapírok maradnak.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés