Jogszabálymódosítás: üdülőre is felhasználható lesz a lakástakarék

Jogszabálymódosítás: üdülőre is felhasználható lesz a lakástakarék
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-11
 

Az éjszaka megjelent jogszabálytervezet alapján számos könnyítés életbe léphet a lakás-előtakarékossági szerződésekkel kapcsolatban. A tervezett változás több mindent érint, a Bankmonitor szakértői összeszedték a fontosabb pontokat.

Egy éjszaka megjelent jogszabálytervezet értelmében módosítanának több a pénzügyi közvetítőrendszert érintő törvényt. Többek között a lakástakarék-pénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény is módosulna. Három lényeges változás jöhet a lakástakarékoknál.

1. Üdülő is elfogadható lehet lakáscélként

Jelenleg gyakorlatilag a lakástakarék összegéből telek vásárlása, illetve, lakás, családi ház, vagy tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, felújítása, bővítése, korszerűsítése finanszírozható meg. A jövőben az elfogadható célok közé bekerül az üdülő vásárlása, építése, korszerűsítése, felújítása és bővítése is.

Ezzel a lépéssel a lakástakarékok felhasználása könnyebbé válik, kevesebben veszíthetik el az állami támogatást.

Az állami támogatással, 2018. ősze előtt kötött lakás-előtakarékossági szerződések esetén a lakáscélt igazolni is kell, az azóta kötött, állami támogatás nélküli szerződéseknél elégséges nyilatkozni a felhasználásról.

Hirdetés

Hirdetés

2. Könnyebb lehet felvenni az ltp mellé járó lakáskölcsönt az új szerződéseknél

Az ltp egy jó megtakarítási lehetőség, ami mellé akár kedvezményes kölcsönt is fel lehet venni. A hitel igényléséhez a jogszabály alapján az alábbi szabályokat kell jelenleg teljesíteni:

Lakáskölcsönt csak kiutalt szerződésre és akkor nyújthat a lakástakarékpénztár, ha a megtakarítási idő elérte a módozat szerinti minimális megtakarítási időt, de legalább a 4 évet és a szerződéses összeg lakáscélú felhasználásra kerül.

A tervezet értelmében az új, állami támogatás nélküli szerződéseknél nem kell feltétlenül kivárni a 4 évet, a pénztár akár rövidebb minimális megtakarítási idő meghatározásával is nyújthat kölcsönt. Nem tudni még, hogy fognak-e élni a pénztárak ezzel a könnyítéssel, de a tervezet megadná erre a lehetőséget.

Bővülhet a szerződők köre

A tervezet alapján a jövőben alapítvány, egyesület, egyházi jogi személy és helyi önkormányzat is köthetne lakás-előtakarékossági szerződést, ahol a kedvezményezett a velük munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló természetes személy lehetne.

A tervezett alapján a változások a kihirdetést követő 8. munkanapon lépnének hatályba. Ezen intézkedéssel mind az állami támogatással kötött, mind az új, támogatás nélküli ltp szerződések felhasználása könnyebbé válna.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés