Jól járt, aki megvárta az új otthonfelújítási támogatást?

Jól járt, aki megvárta az új otthonfelújítási támogatást?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-11 Frissítve: 2024-04-24
 

Számos család élt a lehetőséggel és még az előző otthonfelújítási támogatás segítségével korszerűsítette otthonát. Vajon jól döntöttek, vagy jobban járnak azok, akik az új, idén debütáló lakásfelújítási támogatást használják ki? Utánajártunk és összehasonlítottuk az akkori és az új lehetőséget.

FRISSÍTÉS: A feltételek közül kikerül az az előírás, hogy az épületnek csatlakoznia kell a vezetékes gázhálózathoz. További részleteket kapcsolódó cikkünkben olvashatsz.

A korábbi, 2021-22-ben elérhető otthonfelújítási támogatás rendkívül népszerű volt, a magyar családok széles köre használhatta ki az akár 3 millió forintos támogatást, illetve igényelhetett akár 6 millió forint kedvezményes, 3 százalékos kamatozású kölcsönt is a munkálatok előfinanszírozására. Emellett sokán várhatták tűkön ülve a tavaly beharangozott új lakásfelújítási támogatás részleteit is: az első információk alapján lesz néhány hasonlóság, de többnyire lényegesen eltérő feltételek láttak napvilágot. A kérdés, hogy ki járt jobban: aki kihasználta a korábbi évek lehetőségét, vagy aki kivárt és idén vág bele a felújításba, korszerűsítésbe?

Hirdetés

Hirdetés

Felújítási támogatás 2024-ben

Kezdjük rögtön az új lakásfelújítási támogatás alapvető részleteivel, hiszen ennek van aktualitása. A támogatás 2024. júniusában indulhat, még társadalmi egyeztetésre kerülhet, így a pontos szabályok és feltételek még nem, csak néhány fontos részlet látott napvilágot.

Ezek alapján az alábbiakat tudjuk:

  • A támogatás összege maximum 6 millió forint lehet, ennek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része kamatmentes kölcsön.
  • Csak olyan családi házakra vehető igénybe, amelyek 1990 előtt épültek.
  • Kizárólag energetikai korszerűsítés valósítható meg (szigetelés, nyílászárók cseréje, használati melegvízrendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).
  • A munkálatoknak köszönhetően legalább 30%-kal javulnia kell az épület energiafelhasználásnak.
  • Bármely hazai településen elérhető, de járásonként eltérő a vissza nem térítendő támogatás és hitel aránya (2,5-3,5 millió forint között).
  • Az igénylőknek a támogatott ingatlanban kell lakni életvitelszerűen, és csak olyan ingatlan finanszírozható, amely rá van kötve a vezetékes gázhálózatra.

Lakásfelújítási támogatás 2021-2022 vs. 2024

A új otthonfelújítási program feltételei tehát az első bejelentés alapján igen hiányosak, a személyi feltételekről például egyelőre csak annyit tudunk, hogy az igénylőknek a támogatott ingatlanban kell élniük. Jelenleg még semmit nem tudunk arról sem, hogy feltétel-e a házasság, a gyermeknevelés vagy -vállalás. Ha ez a részletszabályok megjelenését követően is így marad, akkor akár gyermektelen egyedülállók is igénybe vehetik a kedvezményt. Ez adott esetben jóval szélesebb körnek jelenthet kedvező hírt, hiszen a 2021-22-ben ismert otthonfelújítási támogatást csak azok vehették igénybe, akik legalább egy gyermeket neveltek.

Mindemellett a korábbi támogatáshoz kapcsolódott TB jogviszonyra, köztartozásmentességre és büntetlen előéletre vonatkozó szabály is, jelenleg ilyen megkötés sem ismert.

A korábbi és az új otthonfelújítási támogatás összehasonlítása.

Ezeken túl az ingatlanhoz és a munkálatokhoz kapcsolódó feltételek kérdésköre is hozhat még meglepetéseket, hiszen a korábbi támogatásnál elvárás volt, hogy az igénylőnek legalább 50%-os tulajdonrésze legyen az érintett ingatlanban, valamint számlával kellett igazolni az anyag- és munkaköltség felhasználását, amelyre 50-50 százalékos szabály vonatkozott. A mostani lehetőségnél nem tudunk ilyen megkötésekről.

A támogatás keretösszege

A tervek szerint idén június elején induló felújítási támogatás kerete nem végtelen, ez is nagy különbség a korábbi támogatáshoz képest. Az új lehetőség keretösszege 108 milliárd forint, amely becslések szerint körülbelül 20 ezer igénylésre lehet elegendő, ami a teljes lakásállomány kevesebb mint fél százaléka, az 1990 előtt épült családiház-állomány nagyjából 1,5 százaléka.

Ki jár(t) jobban?

Habár a régi és az új támogatás között vannak hasonlóságok, számos eltérés is fellelhető, ami miatt összességében érdemes megvizsgálni, hogy adott élethelyzetben ki járt jobban a régi, és ki az idén induló támogatással. Mindkét program utófinanszírozott, a munkálatokat először ki kell fizetni (vagy hitelből megvalósítani), a vissza nem térítendő támogatás csak akkor érkezhet meg, ha a korszerűsítés elkészült. A támogatási összeg közel azonos a két esetben, ugyanakkor a támogatott hitel 2024-ben kamatmentes, míg az előző, 2021-22 közötti lehetőség esetében 3%-os kamatozású volt. Ugyanakkor az új felújítási kölcsön futamideje legfeljebb 8 év lehet, míg a korábbi támogatott hitel esetében 10 évre is szólhatott.

A jelenleg ismert szabályok alapján az új program szélesebb körben kihasználható lenne, hiszen nem feltétele gyermeknevelés, vagy gyermekvállalás, ugyanakkor jelentősen beszűkíti a kört az a tény, hogy ezzel a megoldással csak az ingatlanállomány egy szűk rétege újulhat meg.

Kihasználható mindkét felújítási támogatás?

A legelőnyösebb helyzetben kétségkívül azok lehetnek, akik kihasználták a korábbit, és igénybe veszik az új felújítási támogatást is. Arról ugyanis jelenleg nem tudunk, hogy a kettő kizárná egymást, ugyanakkor a megvalósításhoz természetesen mindkét támogatás feltételeinek meg kell tudni felelni, de ha ez teljesül, akkor remekül kiegészíthetik egymást a munkálatok típusának szempontjából is. A korábbi lehetőséggel például elkészülhetett a tető felújítása, fürdőszoba-, vagy konyhafelújítás, az új támogatással pedig kivitelezhető a tető hőszigetelése, fűtés-, vagy melegvízhálózat-korszerűsítés, a nyílászárók cseréje.

A támogatások kombinálhatósága

A jelenlegi információk alapján a korábbi és az új lehetőség is remekül kombinálható más támogatásokkal, támogatott hitelekkel, illetve piaci kölcsönökkel is. A korábbi támogatás a piaci hiteleken (személyi kölcsön, felújítási célú lakáshitel) túl az azóta már megszűnt Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel, a CSOK hitellel, a Falusi CSOK-kal és a Babaváró hitellel is kihasználható volt.

Az új otthonfelújítási program pedig előnyösen ötvözhető a piaci lehetőségeken túl a Falusi CSOK-kal, a mellé igényelhető CSOK hitellel, a CSOK Plusszal és a Babaváró támogatással is.

Falusi CSOK-kal együtt például egy 1990 előtt épült használt ingatlan vásárlása és egyidejű korszerűsítése, bővítése, vagy meglévő otthon korszerűsítése, bővítése esetén használhatjuk ki kedvezményeket. Így a vissza nem térítendő támogatások összege együtt (a gyermekek számától függően) akár 17,5-18,5 millió forint is lehet (3 vagy több gyermekkel 15 millió forint vissza nem térítendő CSOK támogatás, 2,5-3,5 millió felújítási támogatás). Emellé pedig akár 15 millió forint 3%-os kamatozású CSOK Hitel, vagy 15-50 millió CSOK Plusz hitel, továbbá 2,5-3,5 millió forint kamatmentes felújítási kölcsön is igényelhető.

A hitelek és támogatások kombinálása esetén ugyanakkor nagyon nincs könnyű dolgunk, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hol indítjuk az igénylést. A legkedvezőbb lehetőség megtalálásában egy független pénzügyi szakértő tud segítséget nyújtani. Kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét a tájékozódásban!

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés