Jön a pénzeső a nyugdíjasoknak – Ekkor számíthatnak rá

Jön a pénzeső a nyugdíjasoknak – Ekkor számíthatnak rá
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-19 Frissítve: 2021-11-09
 

Az év végéhez közeledve a nyugdíjasok több tízezer forintos extra juttatást is kézhez kaphatnak a kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány képében. A nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium a novemberi nyugellátással fog megérkezni, azonban az Erzsébet-utalványról még keveset tudni, a tervek szerint valamikor karácsony előtt számíthatnak rá a nyugdíjasok.

A közelmúltban már igen sokat lehetett hallani arról, hogy a nyugdíjasok markát több forrásból is egy nagyobb összeg ütheti, és most már a konkrét számokkal is tisztában vagyunk. Az átlagnyugdíjjal számolva esélyes, hogy az év végéig összesen 35 ezer forintos extra juttatást is kézhez kapjanak a nyugdíjasok.

Egyfelől jön a kiegészítő nyugdíjemelés, amit tulajdonképpen az infláció nagyságától tett függővé a kormány. Januárban 1,6%-kal emelték a nyugdíjakat, ugyanakkor ez nem ellensúlyozza az idei 2,6%-ra várt pénzromlási ütem mértékét. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy 1%-os korrekciós emelést kapnak a nyugdíjasok, ami az egész évre vetítve 12%-ot jelent.

A másik jelentős kifizetés a nyugdíjprémium, amit most kaphatnak először a nyugellátásban részesülők. Mivel az idei gazdasági növekedést 4,1%-ra taksálják, a törvény alapján pedig a 3,5% fölötti részt lehet figyelembe venni, így 0,6-os szorzóval számolják ki a nyugdíjasoknak  kifizetésre kerülő pótlólagos összeget. Ennek az alapja pedig a november nyugdíj negyede (25%-a), de maximum 20 ezer forint lehet. Ez alapján a kiegészítő nyugdíjemelés (100*12% = 12 ezer) és a nyugdíjprémium (0,6*20 ezer = 12 ezer) egy 100 ezer forintos nyugdíj esetén összességében 24 ezer forintos kiegészítést eredményez.

Miután az már kiderült, hogy mennyivel kaphatnak többet a nyugdíjasok, arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lehet az pontos novemberi dátum, amikor ezt kézhez is kapják. A törvény alapján a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium folyósítása a november havi nyugellátással történik. Ez alapján az utalás várhatóan november 10-ére tehető, vagyis a bankszámlákra és a postára ekkor érkezik meg a pénz (ez a következő héten kerülhet a postások által kézbesítésre).

Ezen felül kilátásban van az is, hogy decemberben, még karácsony előtt egy 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt is kapjon minden nyugdíjas. Azonban ennek a pontos részleteiről még nincsenek információk, a tavalyi jelentős csúszások után azonban a korai bejelentés miatt lehet abban bízni, hogy most a karácsonyi csúcsidőszakban is időben megérkeznek az utalványok.

Hirdetés
Hirdetés