Kaphatunk CSOK Pluszt, ha már korábban CSOK-ot igényeltünk?

Kaphatunk CSOK Pluszt, ha már korábban CSOK-ot igényeltünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-13 Frissítve: 2023-12-14
 

A CSOK Plusz egy 2024-től elérhető igen kedvező lakástámogatási elem lesz. Éppen ezért sokan gondolkodnak abban, hogy valamilyen formában kihasználják a lehetőséget. De mi lesz azokkal, akik már egy korábbi családtámogatást, például a CSOK-ot felvették? Ezek a családok már nem is élhetnek a CSOK Plusszal?

A CSOK Plusz a lakástámogatási rendszer legújabb eleme, melyet 2024-től érhetünk el. A kedvezményt a falvakban, kistelepüléseken, nagyobb városokban és a fővárosban is ki tudjuk használni. Ezzel a CSOK+ válik a nagyobb városokban a legfontosabb támogatási elemmé. (Ez annak is köszönhető, hogy a CSOK a jelenlegi formájában nem lesz elérhető 2024-től a nagyobb településeken.)

Hirdetés

Hirdetés

Mi is az a CSOK Plusz?

Egy kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott kölcsön. A hitelt kizárólag házaspárok igényelhetik, ráadásul gyermeket is kell vállalni hozzá. A házaspár hölgy tagja nem lehet idősebb 40 évesnél. Azonban ez alól mentesülnek azok a házaspárok, ahol már úton a baba, a magzat betöltötte a 12. hetét.

A kedvező kamat mellett tartozáselengedés is kapcsolódik a kölcsönhöz: a futamidő alatt született második babától minden gyermek érkezésekor elengednek 10-10 millió forintot a tartozásból.

A kölcsön maximális összege függ a meglévő és vállalt gyermekek együttes számától:

  • Egy gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint lehet a kölcsön összege.
  • Két gyermek esetén legfeljebb 30 millió forint lehet a kölcsön összege.
  • Három vagy több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forint lehet a kölcsön összege.

Nézd meg, hogy jogosultak vagytok-e a támogatott hitelre a Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával!

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Igényelhető a CSOK Plusz, ha már kihasználtuk a korábbi CSOK-ot?

Látható, hogy a kedvezmény szempontjából számítanak a vállalt babák és a hitelösszeg szempontjából a meglévők gyermekek is. A támogatás halmozása azonban általában nem megengedett, illetve egy gyermek után többféle lakástámogatást nem igazán lehet felvenni. (Persze voltak eddig is kivételek.)

Fontos
Jó hír, hogy ilyen szigorú szabályokkal jelen esetben nem kell számolnunk, vagyis bizonyos feltételek mellett a korábban családi otthonteremtési kedvezményt igénylők kaphatnak CSOK Pluszt is.

Először is szükséges egy lakáscél: ez lehet lakásvásárlás, építés, bővítés, vagy épp vásárlással egy időben tervezett bővítés is. Ha viszont nincs új lakáscélunk, akkor nem is kaphatunk CSOK Pluszt, a korábban CSOK felhasználásával teljesült lakáscélunk nem lesz megfelelő. Vagyis a legfontosabb, új lakáscél mellett kaphatjuk csak meg az új CSOK+ támogatást.

Ha korábban kaptunk valamilyen más támogatott hitelt, akkor csak nagyon speciális esetben használhatjuk ki a CSOK Pluszt. (Ilyen hitel például a jelenlegi CSOK mellé igényelhető úgynevezett csok-hitel.) Ha ilyen kölcsönünk van, akkor alapesetben nem kaphatjuk meg a CSOK Pluszt, de vannak kivételek. Amennyiben a korábbi kölcsönnél megszűnik a kamattámogatás – vagy előtörlesztjük a kölcsönt, vagy normál, piaci kamat mellett fizetjük tovább -, és a korábban a futamidő alatt kapott kamattámogatást is visszafizetjük, akkor jogosultak lehetünk az új CSOK Pluszra.

De mi a helyzet magával a vissza nem térítendő támogatással, a CSOK-kal? Önmagában a CSOK korábbi kihasználása nem zárja ki a CSOK Plusz igénylését, sőt a kapott összeget sem kell feltétlenül visszafizetni. Egyetlen olyan eset van, amikor ténylegesen rendezni kell az állam felé a korábbi vissza nem térítendő támogatást is: amennyiben vállalt gyermek után igényeltük a kedvezményt és a vállalás még nem teljesült, akkor rendeznünk kell a kapott kedvezményt kamatokkal növelten az állam felé ahhoz, hogy megkapjuk az új CSOK Pluszt.

Fontos
Ha nem volt vállalt gyermek, vagy a vállalás már teljesült, akkor jogosultak lehetünk a CSOK Pluszra a korábbi CSOK visszafizetése nélkül is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy újabb gyermek vállalása szükséges az új támogatáshoz.

Még egy fontos szabály van: nem kaphatunk CSOK Plusz hitelt abban az esetben, ha a hatóság 3 éven belül elrendelte valami miatt egy korábbi vissza nem térítendő támogatás, vagy támogatott hitel visszafizetését. Ez jellemzően akkor fordulhat elő, ha valamilyen korábbi kedvezménnyel kapcsolatos előírást megsértettünk. (Ilyen lehet például a bentlakás, a nem megfelelő hasznosítás, de az is elképzelhető, hogy nem is valósult meg az eredeti lakáscél.)

Összegzés

Nem zárja ki a CSOK Plusz kihasználását az, ha korábban CSOK-ot igényeltünk. De az alábbi szabályokra mindenképpen figyelni kell:

  • Új lakáscélra lenne szükség, korábbi célunkra utólag nem kaphatjuk meg a CSOK Pluszt.
  • Nem kaphatunk CSOK Pluszt, ha 3 éven belül valamilyen előírás megsértése miatt a hatóság elrendelte a korábbi támogatás visszafizetését.
  • Nem leszünk jogosultak a CSOK Pluszra, ha korábbi támogatott hitelünk van. A helyzet orvosolható, ha a kamattámogatás megszűnik – normál, piaci kamaton fizetjük a hitelt, vagy előtörlesztjük – és az addig kapott kamattámogatást is visszafizetjük.
  • Ha olyan vállalt gyermekre kaptunk vissza nem térítendő támogatást, mely még nem teljesült, akkor nem kaphatunk CSOK Pluszt. Ez alól kivétel, ha a nem teljesült gyermekre járó vissza nem térítendő támogatást visszafizetjük büntetőkamattal növelten az állam felé.
  • Viszont nem probléma, ha CSOK-ot használtunk ki meglévő gyermekre, vagy olyan gyermekvállalásra, amely már teljesült. Ebben az esetben a vissza nem térítendő támogatást megtarthatjuk.
Hirdetés
Hirdetés