Katás vállalkozóból váltottál átalányadózásra? Idén még jobb esélyekkel kaphatsz hitelt!

Katás vállalkozóból váltottál átalányadózásra? Idén még jobb esélyekkel kaphatsz hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Amikor 2022. augusztus végén a kata adózás lehetősége megszűnt sokak számára, az egyéni vállalkozók többsége átalányadózásra váltott. Az átalányadózás sajátosságai miatt ők idén még szinte biztosan jobb esélyekkel vehetnek fel hitelt a Bankmonitor szakértői szerint, náluk ugyanis még főleg a múlt évi katás bevétel határozza meg a bankok által kalkulált jövedelem nagyságát.

A volt katás vállalkozók idén még nagyobb eséllyel juthatnak fedezet nélküli, szabad felhasználású hitelhez, ugyanis a bankok által kért NAV jövedelemigazoláson még a múlt évi bevétel 60 százaléka szerepel majd. (Arról, hogy miként tudod beszerezni a jövedelemigazolást, itt olvashatsz részletesen.) Ezt osztják el jellemzően a hónapok számával – vagyis 12-vel – függetlenül attól, hogy mikor indult a vállalkozás, illetve meddig volt katás. Eszerint, ha egy vállalkozó 2022. augusztus 31-ig például 6 millió forintot számlázott, akkor ez 300 000 forint havi nettó jövedelmet jelent 2022-re.

Számos különbség van azonban az egyes pénzintézetek jövedelemelfogadási gyakorlata között, ami befolyásolja, mekkora jövedelemmel számol a bank hiteligénylésnél. He ezen múlik az igénylés sikere, akkor célszerű minél több helyről ajánlatot kérni, vagy megkeresni egy hitelszakértőt.

Hirdetés

Hirdetés

Így számolnak a bankok a volt katásoknál

Amennyiben egy vállalkozás 2022. augusztus 31-ig katázott, majd a továbbiakban átalányadózó egyéni vállalkozóként folytatta a tevékenységét, akkor a bankok a tavalyi katás bevétel és az átalányadós jövedelem összegével számolnak majd a nettó jövedelem meghatározásakor. Az átalányadós bevételt illetően nagyon különbözőképpen kalkulálnak azonban a bankok, ám mindannyiuknál közös, hogy csak jelentős diszkonttal veszik figyelembe azt.

Maga az átalányadózás rendkívül népszerű, hiszen ez az adózási forma a 40 és 80 százalékos költséghányad esetén az éves minimálbér 10-szereséig választható, ami a 2022-es 24 millió Ft helyett 2023-ban már 27 840 000 Ft-ot (232 000 Ft x 12 x 10) jelent. A kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozókra 90 százalékos költséghányad vonatkozik, náluk az éves bevétel az éves minimálbér ötvenszeresét (232 000 Ft x 12 x 50) is elérheti, ami most 139 200 000 Ft.

Ahhoz, hogy megértsük a bankok hitelbírálatnál alkalmazott logikáját, érdemes tisztában lenni az átalányadózás alapjaival.

Az átalányadózás lényege, hogy az adóztatás alá vont jövedelem (vagyis a nyereség) kiszámítása nem valódi költségelszámolással, hanem úgynevezett költséghányadok alkalmazásával történik. A feltételezett költséghányad lehet 40, 80, illetve 90 százalék, ami azt jelenti, hogy a jogalkotó egyszerűen azt feltételezi, hogy a bevétel 60, 20 és 10 százaléka az adóalapként szolgáló vállalkozói jövedelem, vagyis a profit.

Ugyanakkor adómentes az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része. Ez az összeg 2023-ban 1 millió 392 ezer forint.

Az adómentes szabály értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetni:

  • 40 százalékos költséghányadnál 2 320 000 forint,
  • 80 százalékos költséghányadnál 6 960 000 forint,
  • 90 százalékos költséghányadnál 13 920 000 forint bevételig.

A járulékmentes részen felüli – személyi jövedelemadóval (15%), társadalombiztosítási járulékkal (18%), szociális hozzájárulási adóval (13%) és amennyiben van, iparűzési adóval csökkentett – összeget fogja a bank figyelembe venni jövedelemként. Vagyis, miközben a vállalkozás profitjának az tesz jót, ha nagyobb a költséghányad, azaz nagyobb az adó- és járulékmentes bevétel aránya, a hitelképességre ez épp ellenkezőleg hat.

Ha pedig egy vállalkozó bevételei nem érik el az adómentesség felső határát, esetleg minimálisan haladják csak meg, akkor erősen kérdéses a hitelképesség. Már csak azért is, mert a bankok minden esetben meghatározzák azt a minimális jövedelmet, ami felett hiteleznek, ha pedig ezt nem éri el az igazolt jövedelem nagysága, akkor nem adnak kölcsönt. A minimális elvárás általában az aktuális minimálbér környékén van, de a pontos összeg bankonként változhat.

2023-ban még előnyben vannak a volt katások 

Amennyiben valaki korábban katázott, jó eséllyel magasabb igazolt nettó jövedelmet képes tehát igazolni még idén, hiszen a bankok egy mostani igénylésnél 2022. augusztus 31-ig a katás, ezt követően pedig az átalányadós bevétel összegével számolnak, míg jövőre már kizárólag ez utóbbit veszik figyelembe. Ez sokak számára azt jelentheti, hogy idén még hitelképesek, jövőre azonban már nem feltétlenül, vagy ha kapnak is hitelt, a szükségesnél kisebb összeghez juthatnak csak hozzá.

Ez nem csak azokat érinti, akik valamilyen új cél – felújítás, korszerűsítés, lakás- vagy autóvásárlás – érdekében vennének fel személyi kölcsönt, hanem azokat is, akik egy vagy több drága hitelüket cserélnék le kedvezőbbre. Hitelkiváltás során ugyanis a bank ugyanúgy megvizsgája az igényló jövedelmi helyzetét, ha pedig az igazolt nettó jövedelem nem elegendő, akkor a kiváltás sem fog működni.

Kalkulálj!

Ellenőrizd a Bankmonitor személyi hitel kalkulátorával, hogy jövedelmed alapján mekkora összegű szabad felhasználású, fix kamatú, ingatlanfedezet nélküli hitelt kaphatsz a bankoktól, illetve ennek mennyi lesz a havi törlesztője. Ha korábban katás vállalkozó voltál, akkor a jövedelem kezelése bankonként eltérő, ezért a kalkulációt követően add meg adataidat, és kérd a Bankmonitor hitelszakértőjének segítségét. A legjobb az egészben az, hogy a szakértő közreműködése számodra díjtalan.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés