Kedvezményes hitelt is kérhetnek az energiaköltség támogatás mellé a feldolgozóipari vállalkozások

Kedvezményes hitelt is kérhetnek az energiaköltség támogatás mellé a feldolgozóipari vállalkozások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-14
 

Az esztendő végéig pályázhatnak az energiaintenzív feldolgozóipar kis- és középvállalkozások költségtámogatásra. A nyertes cégeknek energiahatékonyság-javító beruházást is végre kell hajtaniuk – a Kavosz ma arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez rendkívül kedvező 0,5 százalékos kamatozású hitelt is igényelhetnek a Széchenyi Kártya Program keretében.

Október közepétől lehet regisztrálni az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására kiírt pályázatra a lebonyolító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs ügynökség honlapján. A pályázaton – ahogy arról már korábban beszámoltunk – a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjenek, 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek, illetve energiaköltségük a 2021-es adatok alapján eléri az éves nettó árbevétel 3 százalékát.

Hirdetés

Hirdetés

Költség és önerőtámogatás

A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatást kérhetnek a cégek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév energia árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások felét (50 százalékát) vállalja át.

A sikerrel pályázóknak vállalniuk kell, hogy az idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. Ezen túlmenően energiaköltség-csökkentő beruházást kell végrehajtaniuk 2024 végéig, amelyhez 15 százalék önerő támogatás is kérhető.

Kedvezményes hitel 0,5 százalékos kamattal

A pályázathoz kapcsolódóan ma a Széchenyi Kártya Programot irányító Kavosz Zrt. arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházások támogatásánál a vállalatok dönthetnek úgy, hogy Széchenyi Beruházási Hitel MAX hitelt vesznek fel.

Az önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatással érintett Széchenyi Beruházási Hitelre vonatkozó kérelem ugyanakkor csak a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 elnevezésű Felhívás szerinti sikeres regisztrációt követően, a támogatásra való jogosultság megállapítását követően  nyújtható be – jelezték a közleményben. A beruházáshoz kapcsolódó önerőt kiegészítő támogatás csak azon vállalkozások számára nyújtható, amelyek a felhívásban szereplő „energiaköltség növekmény támogatásra” vonatkozóan támogatói okirattal rendelkeznek.

Széchenyi Beruházási Hitel MAX energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő alkonstrukció (a Kavosz közleményében „GEKKO” rövidítéssel szereplő módozat) kamata a magasabb támogatási mértéknek köszönhetően fix évi nettó 0,5 százalék. Legfeljebb 10 évre igényelhető, maximum 400 millió forint összegben. Azok a cégek kérhetik, amelyeknek nincs lejárt köz-, illetve hiteltartozása, rendelkeznek legalább 1 lezárt üzleti évvel, megfelelnek továbbá a Széchenyi Kártya Program üzletszabályzatában meghatározott feltételeknek.

A GEKKO konstrukció jelenleg a Kavosz honlapja szerint igényelhető a CIB Bank Zrt., a Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe, az Erste Bank Hungary Zrt., a Gránit Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt., a Oberbank AG Magyarországi Fióktelepe, az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Takarékbank Zrt. és az Unicredit Bank Zrt. fiókjaiban.

Jó tudni
A bankok a hitelbírálati szempontrendszere és számlavezetési kondíciói eltérőek lehetnek, előfordulhat, hogy az egyik pénzintézet elutasít egy olyan igényt, amely célt egy másik hitelez, érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ha elakadnál, kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét!

Közel a határidő

A Kavosz egy korábbi közleményében a Széchenyi Beruházási Hitel MAX esetében a befogadási határidőt 2022. november 30-áig hosszabbította meg. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az irodákban előzetes regisztráció szükséges. Emellett jó tudni, hogy a kérelmek befogadása nem automatikus, előfordulhat, hogy elutasításra kerül az.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés
  Hirdetés