Kereskedő vagy? Webáruházad van? A qvik plusz vásárlókat hozhat!

Kereskedő vagy? Webáruházad van? A qvik plusz vásárlókat hozhat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-11
 

Megérkezett a tranzakciós illetéktől mentes, QR kóddal is működő qvik fizetési rendszer, amely idén szeptember elejétől elérhető és amely kereskedőknek, boltosoknak és szolgáltatóknak, akár a webáruházakban is plusz vevőket, ügyfeleket hozhat, illetve segíthet megtartani a meglévő partnereket, vásárlókat. Megnézzük, miről is van szó, miért éri meg a vállalkozásoknak, vállalatoknak, intézményeknek egy ilyen rendszer.

Egyre többen hallhattak róla, de azért nem árt az alapokat tisztázni. A qvik egy új magyar fejlesztésű digitális fizetési megoldás, amely az Azonnali Fizetési Rendszerre épül, és 2024 szeptemberében indult útjára. A rendszer lehetővé teszi, hogy QR-kódok beolvasásával gyorsan és ingyenesen lehessen fizetni, akár boltokban, akár online vásárlások esetén. A szolgáltatás egyik nagy előnye, hogy mentes a tranzakciós illetéktől, így a lakossági ügyfelek akár banki díj és tranzakciós illeték nélkül fizethetnek a kereskedőknél, ami versenyképessé teszi ezt a fizetési módot a kártyás fizetéssel szemben. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezette be, és célja, hogy növelje Magyarország pénzügyi szuverenitását, miközben biztosítja az adatok védelmét, mivel azokat a rendszer országhatáron belül tartja.

Hirdetés

Hirdetés

Qvik fizetési megoldások: Miért éri meg?

A qvik rendszer tehát szeptember 1-jétől jelent meg: gyors, biztonságos, valamint igen kedvező feltételeket biztosít a kereskedők és a vásárlók számára is. Az új fizetési megoldás QR-kód mellett NFC jel és deeplink (URL) alapú azonnali átutalásokat is kínál. Ez a forma a hagyományos és az online kereskedők, valamint szolgáltatók számára több szempontból előnyösek, nézzük is a főbb előnyöket.

Qvik – alacsony költségek

A qvik tranzakciók tehát teljes mértékben mentesek a tranzakciós illetéktől. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők számára ezek az átutalások lényegében ingyenesek: az ilyen típusú tranzakciók után nem kell tranzakciós díjat fizetni a banknak, ami különösen előnyös a nagy forgalmú kereskedők számára. Mi több a lakossági vásárlók is jellemzően a kártyák éves díjában fizetik meg az évi mindössze 500-800 forintos díjat. Fontos azonban, hogy a banki díjmentes és tranzakciós illetékmentes átutalás a fogyasztónak minősülő vásárlókra igaz, viszonteladók esetében nem.

Qvik, azaz AFR, azaz gyors fizetések

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) keretében a qvik által kezdeményezett átutalások néhány másodpercen belül teljesülnek, így a kereskedők azonnal hozzáférhetnek a bevételükhöz. Ez javítja a pénzforgalmat és csökkenti a likviditási problémákat.

A qvik fizetési megoldást szeptembertől minden hazai bank mobil applikációja ismeri, így már semmi nem áll az elterjedésének útjában, hiszen minden vásárló tud fizetni ilyen módon, ha a kereskedő a bankjával leszerződött a qvik fizetési megoldások nyújtására.

Qvik: akár automata pénztáraknál is

A qvik tehát támogatja a QR-kódos, NFC alapú és deeplinkes (egyedi URL-es) fizetési módokat, amelyek révén a kereskedők egyszerűen, gyorsan fogadják az online és hagyományos bolti fizetéseket is. Ezek a megoldások bármely kereskedő számára könnyen implementálhatók, legyen szó bolti, online vagy akár az egyre jobban terjedő önkiszolgáló automata pénztáraknál történő fizetésekről.

Nem kell POS terminál hozzá!

A Raiffeisen Bank már 2020 óta biztosítja az azonnali fizetés lehetőségét a Scan&Go alkalmazásban a kereskedők számára, amely 2024 szeptembere óta már az új qvik szabványt használja. Így a Scan&Go appot letöltő kereskedőknek nincs szükségük külön infrastruktúrára, mint például drága, újabb POS-terminálokra, így jelentős költségeket takaríthatnak meg. Emellett a rendszer rugalmas, jelenleg havi díj mentesen igénybe vehető, így könnyen alkalmazható a vállalkozás méretétől, bevételeinek nagyságától, illetve tevékenységétől függetlenül.

Qvik ajánlat nagyvállalatoknak

A qvik nagyvállalati körben is kedvező alternatíva a készpénz és a bankkártyás fizetés helyett, különösen online vásárlásnál, számlabefizetésnél és bolti fizetéskor. A qvik fizetés – ahogyan szó volt róla – könnyen integrálható a kasszarendszerekbe, és tökéletes megoldás lehet a sárga csekk kiváltására is a nagyobb szolgáltatóknál.

Hol érhető el a qvik?

A qvik fizetési rendszer jelenleg már a Raiffeisen Bank és az OTP Bank kínálatában elérhető: egyelőre ez a két bank vezette be a kereskedői oldalon ezt a szolgáltatást, és folyamatosan bővítik a felhasználói körüket. A Raiffeisen Bank már ma is több ezer kereskedő számára biztosítja a qvik fizetési megoldásokat.

A Raiffeisen qvik ajánlata

A Raiffeisen Bank kiemelt ajánlatai közé tartozik a POS szolgáltatás integrálása vállalkozói számlacsomagokba. A bank a myRaiffeisen mobilapplikációjában egyszerűen elérhető QR-kód beolvasás funkciót kínál, amely lehetővé teszi a tranzakciók gyors lebonyolítását. A Raiffeisen bankszámlái a qvik rendszerrel kompatibilisek, és támogatják az azonnali átutalásokat, akár nagyobb összegekről is, maximum 20 millió forint értékhatárig.

Például a Raiffeisen Banknál egy kisvállalati ügyfél tranzakciónként mindössze 0,89% + 5 Ft-ot fizet a qvik fizetésért, míg a fizető lakossági ügyfél számára a qvik díjmentes.

A qvik fizetés a hagyományos QR-kódos és fizetési kérelemmel indítható módszerek mellett – ahogy említettük – NFC technológiával, azaz telefonok vagy terminálok érintésével is működik

Jó tudni
A Scan&Go applikáció kisvállalkozói felhasználásra kevesebb mint 5 perc alatt beállítható, teljesen elektronikus szerződéskötéssel, fióklátogatás nélkül. Szeptembertől a qvik alapú Scan&Go applikációval már bankkártyás fizetés is elérhető, havidíj nélküli konstrukcióban, így a kereskedők saját mobiljukon is élvezhetik a kártyás és a qvik alapú fizetési megoldások előnyeit.

Érdemes-e belevágni, olyan bankot, bankszámlát választani, amely mellé elérhető ez a szolgáltatás? A döntést természetesen a vállalkozók, cégek a teljes kép ismertében tudjék meghozni. Nagyon lényeges szempont lehet például a vállalkozói számlák költsége, ára. Ezeket a csomagokat össze lehet hasonlítani a Bankmonitor szakértőinek segítségével.

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!
Hirdetés
Hirdetés