Két bankszünnapot rendelt el az MNB a Sberbanknál

Két bankszünnapot rendelt el az MNB a Sberbanknál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-28 Frissítve: 2022-03-02
 

Az MNB két bankszünnapot rendelt el a Sberbanknál, a pénzintézet szolgáltatásai korlátozottan érhetők el február 28-án és március 1-én. Ezen időszak alatt a jegybank áttekinti a pénzintézet működését, helyzetét. FRISSÍTÉS: Az MNB elrendelte a pénzintézet végelszámolását.

Az MNB február 28-ától a pénzintézet saját kérésére két bankszünnapot rendelt el a magyar Sberbanknál.

Mi nem lesz elérhető két napon keresztül?

A banknál nem lehet megadni forint és deviza átutalási megbízást valamint szünetelnek a pénztári műveletek is. Természetesen személyesen, telefonon keresztül és online sincs lehetőség a megbízásokat megadni: érintettek a Sberbank Online Banking, Sberbank Business Online, Sberbank Telebank, és a bankfióki papír alapú megbízások is.

Ugyanakkor bankkártyával továbbra is lesz lehetőség tranzakciót indítani. Vagyis betéti kártyával vásárolni és automatánál készpénzt felvenni tudnak a Sberbank ügyfelei. Emellett a számlára érkezhetnek jóváírások is, vagyis a fizetések megérkezhetnek, melyhez kártyával hozzá tudnak férni az ügyfelek.

A korábban megadott, de még nem teljesült eseti átutalások a bankszünnap alatt nem fognak teljesülni, ugyanakkor – a Sberbank honlapján közzétett tájékoztatás alapján – a korábban megadott rendszeres átutalásokat és csoportos beszedési megbízásokat a bankszünnap nem érinti.

Az eddigi tájékoztatás a hitelekről nem szól, a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy a helyzet megnyugtató rendezéséig a hiteligénylők mindenképpen gondolják át döntésüket: vagy várjanak ki, vagy válasszanak másik pénzintézetet.

A többi pénzintézetre, a hazai pénzügyi rendszer egyéb szereplőire nincs hatása a jelenlegi döntésnek.

Mi az oka a bankszünnapnak?

Az orosz-ukrán háború miatt sajnos a Sberbank Europa AG.-nál komoly fizetési problémák alakultak ki, a pénzintézet várhatóan nem fogja tudni teljesíteni tartozásait, kötelezettségeit. A kérdéses pénzintézet a tulajdonosa a magyar Sberbanknak is.

A két bankszünnap alatt az MNB áttekinti a magyar Sberbank működését és ez alapján meghozza az ügyfélérdekek szempontjából legmegfelelőbb döntést a hitelintézettel kapcsolatban. Az MNB a honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt, melyről mi is beszámolunk.

Hirdetés
Hirdetés