Két év alatt 20 ezer Ft-ot spórolhatsz a jó bankszámla-használattal!

Két év alatt 20 ezer Ft-ot spórolhatsz a jó bankszámla-használattal!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-27
 

Egy bankszámla költségei nagyon eltérőek lehetnek attól függően, hogy tulajdonosa milyen szokások szerint használja azt. Míg valakinek tökéletes megoldást jelenthet egy bizonyos csomag, addig másnak rendkívül drága lehet ugyanaz. Már csak emiatt is érdemes körültekintően választani a folyószámlák közül, de ma ennél is tovább megyünk. Korántsem elegendő ugyanis, ha csupán a szokásainkhoz legjobban illeszkedő szolgáltatást választjuk – gyakran a szokásaink megváltoztatását is érdemes fontolóra venni, mert ezen is sok pénz múlhat, sőt. szerző: Süle Szigeti Bulcsú

Az alábbi példákban két tipikus ügyfelet hasonlítottunk össze aszerint, hogy 2 év alatt összesen mennyit fizetnek bankszámlával kapcsolatos költségekre. Az egyikük szinte mindent a netbankján keresztül intéz, és készpénzt is alig használ, a másikuk viszont ódzkodik az online szolgáltatások használatától, ezért az összes lehetséges tranzakciót készpénzben igyekszik bonyolítani. (Azért vizsgálunk két évet, mert a bankszámláknál az első évre gyakran akciós feltételek érvényesek.)

A bemutatott számítások a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorának eredményei, melyek közül a 10 legjobb ajánlatot átlagoltuk, az egyszerűbb megjelenítés érdekében. Fontos tehát, hogy ebben a cikkben már kiemelten tudatos ügyfelekről van szó, akik a szokásaikhoz leginkább passzoló folyószámlák egyikét használják, a piacon elérhető több tucatnyi opció közül!

A bankolás teljes költsége két év alatt különböző ügyféltípusok esetén a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor alapján

Láthatjuk, hogy az online bankolást alkalmazó ügyfél csaknem 20 000 forinttal jobban járhat a két év során! De vajon miből fakad számára ez a jelentős pénzügyi előny? A válasz az általuk igénybe vett szolgáltatások típusában keresendő. Míg a bankok jóval költséghatékonyabban tudják kínálni a netbanki szolgáltatásokat (és így azok díjai is rendkívül kedvezőek, hacsak nem ingyenesek), addig az automatás készpénzfelvételnek, a postai úton küldött számlakivonatnak, a gyakori SMS-értesítéseknek komoly költségvonzatuk van a pénzintézetek számára, amelyet igyekeznek átterhelni az ügyfeleikre. Mindezt ráadásul teljes nyugalommal megtehetik, mivel az átlagos magyar ügyfél több mint 10 évig megmarad ugyanabban a számlacsomagban, és a drága díjakra, vagy azok emelkedésére sem igazán reagál.

Mi a teendő, ha szeretnénk megtakarítani a fölösleges banki költségeket? Az egyik kézenfekvő megoldás, ha áttérünk az online bankolásra, hiszen ezzel már önmagában tízezreket nyerhetünk, a fent bemutatott számítások alapján. Ha ez önmagában nem lenne elegendő, és a szokásaink optimalizálása után sem lennénk elégedettek a költségek szintjével, akkor van még egy lehetőség: a számlacsomagunk lecserélése.

A legmegfelelőbb bankszámla megtalálásában segíteni tud a Bankmonitor bankszámla-kalkulátora. A bankszámlák piaca nagyon dinamikusan változik, minden évben számos új fejlesztés kerül fel az étlapra, ezáltal szinte biztos, hogy néhány év után jóval kedvezőbb ajánlatokra bukkanhatunk, mint legutóbb. A legjobb példa erre a valóban teljesen ingyenes, kizárólag a Bankmonitoron keresztül elérhető CIB ECO bankszámla, melynek az első két évben – néhány egyszerű feltétel teljesítésekor – garantáltan semmi költsége nincs!

Amennyiben a legszimpatikusabb bankszámlát egy másik banknál találtuk meg, akkor sincs túl sok dolgunk, hiszen rendelkezésre áll az úgynevezett „egyszerűsített bankváltás” lehetősége, amely leveszi a vállunkról az ügyintézés terheit. Ennek módja, hogy az új számla megnyitásával egyidejűleg megbízzuk az új bankot azzal, hogy intézze el a régi bankszámlánk megszüntetését, és az ahhoz kapcsolódó összes beállítás (pl. állandó átutalások) átvételét.

Hirdetés
Hirdetés