Kétszer is gondoljuk meg mielőtt méregdrága bankkártyát választunk!

Kétszer is gondoljuk meg mielőtt méregdrága bankkártyát választunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-06 Frissítve: 2021-08-06
 

Ma a bankszámláját már senki sem tudná elképzelni a bankkártya nélkül, hiszen ez teszi lehetővé számunkra a kényelmes vásárlást, vagy, hogy a számlán lévő pénzhez ne csak a bankfiók pénztárában férjünk hozzá. Sokan nem tudják azonban, hogy a bankkártya díja jelenti az egyik legnagyobb részét a bankköltségnek. Így a díjak szempontjából egyáltalán nem mindegy milyen típusú kártyánk van, lehet, hogy jóval többet fizetünk érte, mint amennyi többletet nyújt. Összeállításunkban megnéztük mennyit fizetünk a bankkártyánkért, ha dombornyomott vagy elektronikus kártyát használnunk.

Van olyan bank, ahol ingyenes a bankkártya

A bankkártya költség nagyon sokat számít, hiszen az SMS szolgáltatás mellett a számlacsomagunknál ez lehet a második legjelentősebb költségtényező. Éppen ezért nagymértékben meghatározza azt is, hogy az adott számla mennyire kedvező a többihez viszonyítva.

Annak érdekében, hogy megtudjuk mennyibe is kerül a bankkártya fenntartása 12 bankszámlaajánlat feltételeit néztük át. A rangsorolás alapját a Bankmonitor adatbázisa szerinti legkedvezőbb számlacsomagok jelentették, ahol egy átlagos banki ügyfél igényeiből indultunk ki (150 ezer forintos jövedelem érkezik a számlára, átlagos számlahasználati szokások).

A bankkártyák éves díjának feltérképezése során először természetesen az adott számlacsomaghoz választható legolcsóbb kártyát vettük figyelembe. Ezek általában kivétel nélkül elektronikus (vésett) kártyák voltak, mindösszesen egy esetben fordult elő, hogy csak egy viszonylag drágább dombornyomott plasztik volt a számlacsomag része.

A 12 számlacsomag nagy részénél mentesülhetünk a kártya kibocsátásnak (legyártásának) költsége alól, sőt a banki kedvezmények miatt az első éves számlaköltséget sem kell kifizetnünk. Ám nagyon résen kell lennünk, mert a második évtől már szinte az összes számla esetében megjelenik az éves díj, ami átlagosan 2800 forintra rúg.

Azonban meglepő módon, a második évtől is igen nagy szórást tapasztalhatunk a bankkártya éves költségében, azonban az éves kártyaköltség jellemzően ekkor sem megy 3-4 ezer forint fölé. A Budapest Bank Zéró számlája lóg ki némileg a sorból, de itt az indokolja a magasabb díjat, hogy alapesetben egy dombornyomott kártyát kapunk a számlacsomagunk mellé.

Ha csökkentenéd a bankszámlaköltségeid a következő kalkulátor hatalmas segítséget nyújt:

Hirdetés

Hirdetés

 Feleslegesen fizetünk sokat a dombornyomott kártyák után?

Akik gyakran utaznak, vagy fizetnek az interneten minden bizonnyal már találkoztak a dombornyomott kártyákkal. Ezeket a kártyákat nagyon sokáig előnyben részesítették a különböző vásárlások során, nem hiába hívják őket még ma is magas presztízsértékű bankkártyának. Azonban mára az egyszerű elektronikus kártyák is számos szituációban megfelelnek és az esetek döntő többségében tudunk velük fizetni.

A két kártyatípus között funkciójukban egyre kevesebb az eltérés, viszont a bankok mégis jóval többet kérhetnek el egy dombornyomott kártya után. Ez régebben teljesen érthető volt, hiszen ezekhez a kártyákhoz sokszor valami extra szolgáltatás is járt, mint például az utasbiztosítás. Azonban ma már előfordul, hogy az utasbiztosítás is csak opcionális, és a bankkártya díján felül szükséges érte fizetni.

A dombornyomott kártyáknál általában már a kibocsátási díjat is meg kell fizetnünk, illetve az első évben sem kapunk olyan díjkedvezményt, mint az elektronikus kártyáknál (a különböző számlacsomagok általában az elektronikus kártyára adnak kedvezményt). A dombornyomott plasztikok esetében is széles skálán szóródhat a fizetendő díj, legrosszabb esetben éves szinten 6-7 ezer forintba is kerülhet.

Ráadásul a vizsgált 12 számlacsomagnál, 7 esetben a dombornyomott kártyához utasbiztosítás sem tartozik. Ahhoz, hogy a biztosítást is ki tudjuk használni jellemzően még 3-4 ezer forint többletet kell fizetnünk, attól függően, hogy mekkora védelmet nyújtó csomagot választunk.

Összességében annak éri meg a drágább dombornyomott kártya, aki ki tudja használni a sajátosságait, mint, hogy nagyobb valószínűséggel fogadják el a külföldi fizetés során, vagy élni tud a kapcsolódó utasbiztosítással. Egyébként átlagos használat mellett a legolcsóbb lehetőség is elegendő lehet az igényeinkhez, és nagyrészt ugyanazt a szolgáltatást is kapjuk.

Hirdetés
Hirdetés