Kit érdekel a Bitcoin, ha szárnyas autóval is gazdag lehetsz?

Kit érdekel a Bitcoin, ha szárnyas autóval is gazdag lehetsz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-15 Frissítve: 2021-08-06
 

Néhány millió forint felett már egészen biztosan meg kell osztani a befektetésre szánt összeget. Ez történhet állampapír típusok, esetleg befektetési alapok, vagy akár csak különböző lejáratok között. Néhány tízmillió forint esetében már a devizális megosztás mellett a különböző szolgáltatók közötti pénzmegosztás is szóba kerülhet. Ennél nagyobb vagyonnál pedig akár külföldi szolgáltató igénybevétele sem ördögtől való. De mit vegyenek azok, akiknek már minden megvan a befektetési palettáról? Nekik szólnak az alternatív befektetések.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Miben tartják a pénzüket az igazán gazdagok?

Bármennyire is hihetetlen, az igen tehetősek és a néhány millió forinttal rendelkezők portfóliója sok mindenben hasonlít egymásra. Például mindkét csoportnak illik könnyen hozzáférhető, biztonságos formában tartani néhány hónapnyi költésének értékét. Ez általában praktikusan rövid állampapírt jelent. Aztán még a vagyonosabb befektetési társaink is tarthatnak pénzt befektetési alapban, akár közvetlen vállalati kötvényben, vagy részvényben is.

Tudni szeretnéd, hogy mennyit hozhat egy befektetési alap? Használd keresőnket, és kiderül!

Sőt, a nagyobb kockázati étvággyal rendelkezők akár határidős-, opciós termékekkel, nyersanyagokkal, esetleg devizákkal is kereskedhetnek (persze a pénzük egy megfelelően kis részével). Már közepes vagyonnál is megjelenthet az ingatlan befektetés is (akár csak egy kiadású célú garázs formájában). Sőt, nem példa nélküli, hogy kevésbé tehetősek is közvetlenül pénzt fektetnek egy vállalkozásba (általában jelentős kockázatot vállalva). Ennek a gazdag megfelelője a pénzügyi angyal, aki sokszor egyedül is elegendő egy nagyobbacska vállalat tőkeszükségletének kielégítésére is.

Viszont a vagyonosok számára nyitva áll a vagyonkezelés lehetősége is, amit egyszerű befektetőként nem tudunk elérni. Sőt, az előbb felsoroltakon kívül olyan exkluzív befektetéseket is elérhetnek, amit a minimális befektethető tőke miatt a normál halandó nem. Ilyen lehet nagyobb névértékkel rendelkező befektetések (például vállalati kötvények), vagy külön vagyonkezeltek számára létrehozott befektetési alapok, vagy akár katasztrófakötvények is. De mibe másba lehet fektetni, ha ezeket már mind tartja valaki?

Hirdetés

Hirdetés

Alternatív befektetések

Nem új keletű, de igen nagy hozzáértést kíván a különböző műkincsekbe fektetés. Ilyenek lehetnek festmények mellett akár ékszerek, órák, de az utóbbi időben moziplakátok, vagy hangszerek, vagy akár fényképek is. Természetesen az ilyen típusú befektetések rengeteg kockázatot rejtenek. Egyrészt eredetinek kell lennie a műalkotásnak, különben egy fabatkát sem ér. Másrészt nem árt, ha sokáig a mi tulajdonunkat képezi, így sokat kell költeni a biztonságra. Harmadrészt az sem utolsó szempont, hogy megőrizze az állagát, így a megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartására is vagyonokat költhetünk. Természetesen ennek is megvan az egyszerűsített formája, amikor befektetési alapon keresztül vásárolunk műkincseket.

Az utóbbi időben fellendült a kereslet a régi járművek iránt is. Ennek megfelelően az oldtimerek (és utóbbi időben a fiatalabb youngtimerek) árai is hipertérugrást hajtottak végre. Itt zömében autóban kell gondolkodni, de újabban külön aukciót tartanak motoroknak is, és elvétve egy-egy értékesebb hajó vagy más jármű is gazdát cserél. Viszont nem árt egy egész csapatnak a háttérben lenni. Ugyanis egy járművet karban kell tartani, ha nem megfelelő állapotban van, még restaurálni is kellhet. Az előbbi költség sem elhanyagolható, de az utóbbi akár veszteségbe is fordíthatja az egész projektet. Rossz állapotban lévő autóra tehát csak akkor érdemes költeni, ha különlegesen ritka, és egyben drága típusról, vagy valakinek (művészek, versenyzők, diktátorok) egyedi autójáról van szó.

Azt sem árt tudni, hogy egy öreg járművet használni is kell néha. Ugyanis a használat mellőzése is rontja az állapotát. Nem egy esetben egy egész csapat szükségeltetik az autó feltámasztására és életben tartására. Főként, ha nem csak a gépjármű áremelkedéséből szeretnénk profitálni, hanem kölcsönözhetővé tesszük kedvencünket filmforgatásra, vagy esküvőkre. Persze ilyen alkalmak növelik a kockázatot is.

A gyűjtő szenvedély is átcsaphat befektetésbe. Különösen, ha numizmatika, bélyeggyűjtés vagy antik borok gyűjtése babonázott meg. De itt hasonló problémával szembesülhetünk, mint a műkincseknél: sokba kerülhet az őrzése és az állagmegóvása. Ráadásul a gyűjtő szenvedély valóban át tud csapni szenvedéllyé, ami a korábbi, hagyományos befektetések felemésztésével járhat. Erre azért érdemes odafigyelni.

Általánosságban is fontos meghúzni az alternatív befektetések határait: nem szabad egyszerre túl nagy összeget ilyen típusú befektetésben tartani. Bár egy-egy ilyen vagyontárgynál nagyobb az érzelmi töltet, de ne feledkezzünk meg a kockázatokról sem (ami ezekben az esetekben nehezen becsülhető). A kockázatokat (és egyben a hozamot is) csökkenthetjük az alternatív befektetésekre kötött biztosításokkal.

Hirdetés
Hirdetés