Kitört a pánik a tőzsdéken – Mire számíts most?

Kitört a pánik a tőzsdéken – Mire számíts most?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-26 Frissítve: 2018-07-02
 

Kínában hetek óta folyamatosan zuhannak a tőzsdék. A legfőbb gond pedig, hogy az ország nem egy elszigetelt kis porszem, hanem bolygónk második legnagyobb gazdasága. A pánik ennek megfelelően múlt hét végén, de leginkább hétfőn futótűzként söpört végig az egész világ tőkepiacain, köztük Magyarországon is. Részvényeket azonban hazánkban egy viszonylag szűk réteg tart. Az igazán nagy kérdés tehát az, hogy hogyan is érinti ez a lakosságnak azt a túlnyomó többségét, akinek nincs közvetlen kapcsolata a részvényekkel. A válasz sajnos az, hogy sokan mások is meg fogják érezni mindezt. Lássuk, kik ők, és mire számíthatnak!

Még akiket teljesen hidegen is hagy a pénzügyi világ, azoknak is feltűnhetett, a legnépszerűbb kereskedelmi tévék híradói is vezérhírként hozták le a napokban a kínai tőzsdéken bekövetkezett összeomlást. Ez pedig egyértelműen valami komoly problémát jelenthet. A legfőbb baj pedig az, hogy a pánik nem állt meg Kína határainál: a legfőbb európai és amerikai tőzsdeindexek is óriásit zuhantak hétfőn. A híres amerikai Dow Jones index például hétfőn napon belül több, mint 1 000 pontot esett, de a magyar BUX index is 7%-ot veszített.

Mindez nem is csoda, hiszen Kína a világ második legnagyobb gazdasága, így ha ott baj van, akkor azt minden ország megérzi valamilyen módon. Jogosan merülhet fel hát a kérdés, hogy valójában mennyire releváns ez a téma a hétköznapi megtakarítók számára a világ másik felén, Magyarországon?

Sokan fellélegezhetnek

Szigorúan csak a tőzsdei zuhanás szempontjából jó hír, hogy a magyar lakosság a megtakarításainak közel harmadát bankbetétekben tartja. Ennek a pénznek pedig a „haja szála sem görbülhet”, akárhová is fut ki a kínai helyzet. De ugyanez elmondható a lakossági állampapírokról is. Azok, akik ezeket lejáratig megtartják, az ígért kamatokat és a tőkét is garantáltan visszakapják majd. A magyar megtakarítások közel felét ez a két eszközosztály teszi ki, és ennek a vagyonnak egészen biztosan nem lesz bántódása.

A probléma azoknál az eszközöknél kezdődhet, amelyek nem rendelkeznek állami garanciával. Ezek közül a legnépszerűbbek a befektetési alapok, amelyek között már számos olyat találhatunk, amelyek árfolyamában már észrevehető lesz a tőzsdei zuhanás. A befektetési alapok árfolyama ugyanis az alapok által tartott un. mögöttes termékek árfolyamából adódik (ezek a részvényalapoknál a részvények a kötvényalapoknál a kötvények stb.). Így ha egy-egy mögöttes termék árfolyamában nagyobb esés következik be, és az az alap vagyonának jelentősebb részét teszi ki, a befektetési jegyek árfolyama is komolyabban visszaeshet.

De egyeseknek van miért aggódni

A befektetési alapok esetében tehát már egészen más a helyzet, mint a bankbetéteknél vagy a (lejáratig megtartott) lakossági állampapíroknál. A likviditási, pénzpiaci és rövid állampapír alapok kivételével ezek kockázatosabb eszközöket is tartanak, amelyek árfolyama a tőkepiaci hangulattól és a jövőbeli kilátásoktól függ. Annak ellenére pedig, hogy a tőzsdén tört ki a pánik, minden más eszközosztálynál, például a kötvényeknél is érezhető mindez. Például a magyar hosszú lejáratú államkötvények hozamai is emelkedtek az események hatására, ami az árfolyamok esését jelenti. (A rövid lejáratú állampapírok hozamai ezzel ellentétben meg sem mozdultak hétfőn.)

Nézzünk is egy példát arra, hogyan szivároghattak be a tőzsdei pánik hatásai egy befektetési alap árfolyamába! Vegyük önkényes példának a Budapest Egyensúly alapot, egy olyan kiegyensúlyozott vegyes alapot, ami több mint 5 milliárd forintos vagyont kezel.

Mint látjuk, az alap vagyonának több mint háromnegyedét olyan eszközök alkotják, amiket valamilyen módon érintett a tőzsdei pánik. És ez a befektetési jegyek árfolyamában is kristálytisztán megmutatkozott, hiszen az több mint 2,5%-ot esett hétfőre.

Mi várható mindezek után?

Vannak tehát olyan eszközök, amiket a pánik rosszul érintett (részvények, hazai hosszú állampapírok stb.), de ne felejtsük el, hogy a veszteségeket addig nem realizáljuk, amíg az eszközöket el nem adjuk. A keddi nap folyamán pedig óriásit emelkedtek a főbb európai indexek, ami akár okot adhat a bizakodásra is.

1

De azt se feledjük, hogy a részvény- és kötvénypiacok évek óta emelkednek, ez pedig nem tarthat a végtelenségig. Bár az igaz, hogy hosszú időtávon az emelkedés a jellemző, a piacok ciklikussága miatt ezt mindig meg kell törnie egy-egy nagyobb visszaesésnek. Nem tudhatjuk, hogy a jelenlegi helyzetből fejlődik-e ki a következő nagyobb zuhanás, de ha mégsem most következik be, akkor sem lepődhetünk meg, ha a közeli jövőben mégis sor kerül rá.

Mit tegyünk tehát?

A jövőt tekintve nincsen tehát univerzális jó tanács, minden attól függ, ki mennyire bírja a kockázatot. Azok, akik nem ijednek meg semmitől, maradhatnak eddigi befektetéseikben, sőt, akár még a lehetőséget is megláthatják a jelenlegi árfolyamesésben. Hiszen jelenleg alacsonyabb árfolyamon, sokkal többet vásárolhatnak mindenből, akár a legnagyobbat zuhanó részvényekből is.

Azok számára, akik közepes kockázatot hajlandóak csak vállalni, az abszolút hozamú alapok jelenthetik a legjobb megoldást. Nem csak azért, mert sokféle eszközből állíthatják össze a portfóliójukat, így kisebb az esély arra is, hogy egy-egy nagyobb esés negatívan érintse őket. De ennél is fontosabb, hogy az abszolút hozamú alapok az árfolyamok eséséből profitáló (un. short) pozíciókat is felvehetnek, így a piac bármerre fordul is, végül nyereséget könyvelhetnek el, ha az alap kezelője jól eltalálja a piaci mozgásokat

Könnyen elképzelhető viszont, hogy sokan egy jelenlegihez hasonló helyzetben semmiféle kockázatot nem akarnak vállalni. Számukra a bankbetétek és a rövid futamidejű állampapírok a legoptimálisabbak. Ezeket semmilyen baj nem érheti az állami, illetve a betétbiztosítási alapok által nyújtott garanciának köszönhetően.

A legfontosabb tehát, hogy tisztában legyünk saját kockázattűrő képességünkkel, ezt felmérni azonban egyáltalán nem egyszerű. Éppen ezért készítettünk egy szimulátort, amivel mindenki, valós piaci helyzeteken keresztül mérheti fel, melyik kategóriába tartozik és melyek a hozzá legjobban passzoló eszközök a jelenlegi helyzetben.

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉSI SZIMULÁTORT >>

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés