Kockázati élet- vagy balesetbiztosítás: mutatjuk, melyik mire jó!

Kockázati élet- vagy balesetbiztosítás: mutatjuk, melyik mire jó!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-24 Frissítve: 2023-05-02
 

Hogyan lehetséges, hogy két egyformának tűnő biztosítás díja különböző? Lehet, hogy a szolgáltatások mégsem teljesen azonosak? Nézzük meg közelebbről, hogyan mit kapsz egy olcsó és egy drágább biztosításért!

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás az egyik legegyszerűbb biztosítástípus. A biztosított halála esetén, függetlenül attól, hogy a haláleseti milyen okból következett be, a biztosító kifizeti a biztosítási összeget. Tehát mindegy, hogy a betegség vagy baleset volt -e a kiváltó ok.

Ha ilyen biztosítást vásárolsz, drágább lesz, de teljeskörű védelmet biztosít. Ez a biztosítás anyagi biztonságot jelent a családodnak, szeretteidnek, akikről gondoskodni akarsz, de neked nem, mivel az összeg kifizetésekor te már nem leszel életben.

Kiegészítők neked

Ezért a biztosítók kiegészítő biztosításokat ajánlanak, a kockázati életbiztosítás mellé, amelyek tartalmaznak úgynevezett életbenléti szolgáltatásokat is. Vagyis a te saját anyagi védelmedet is szolgálják. Kiegészítő biztosításokból nagyon sokféle található a biztosítási piacon élet-, baleset és egészégbiztosítási kategóriák szerint. Ilyen például a kritikus betegségekre szóló biztosítási védelem, ami arról szól, hogy már egy életet veszélyeztető betegség diagnosztizálása esetén kifizeti a biztosítási összeget, vagyis a pénz a gyógyításra, rehabilitációra fordítható és ezzel nagymértékben csökkenhet az esélye annak, hogy a betegség halálossá válik.

Hirdetés

Hirdetés

Balesetbiztosítás

Egy balesetbiztosítás csak valamilyen baleset bekövetkezésekor nyújt szolgáltatást, a legváratlanabb helyzetekben nyújt anyagi segítséget.

Biztosan tudod, hogy mi az a baleset, de érdemes a definícióját elolvasni: a biztosított személy akaratától független, hirtelen fellépő külső behatás, amely következtében a biztosított múlékony sérülést (pl. csonttörés), maradandó egészségkárosodást szenved, vagy egy éven belül elhalálozik.

A biztosítási feltételek mindegyikében megtalálod a baleset definícióját, amely egyértelműen meghatározza, hogy mikor jár a szolgáltatás. Tehát egy balesetbiztosítás betegség esetén nem nyújt szolgáltatást.

Fontos
Ügyfeleink sokszor mondják, hogy nekem már van biztosításom, amelyről kiderül, hogy a meglévő biztosítás „csak” balesetbiztosítás, ami egyáltalán nem baj, csak nem nyújt teljeskörű védelmet. (Például betegségek esetén nincs szolgáltatás.) Pedig betegségek sokkal gyakrabban előfordulnak, mint balesetek.

Miért olcsó egy balesetbiztosítás?

Éppen azért, mert balesetek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint betegségek, az áruk is sokkal kedvezőbb.

Ha megnézed az alábbi ábrát, akkor láthatod, hogy a KSH 2021-as adatai szerint a motoros járműbalesetek 0,4 százalékot tettek ki az összes halálozáshoz viszonyítva, de az összes balesettípus száma is csak 1,6 százalékot tesz ki, míg a leggyakrabban előforduló súlyos betegségek 60 százalékot.

Leggyakoribb halálokok 2021-ben

Egy biztosítási termék árát alapvetően az határozza meg, hogy a szerződésben vállalt kockázat – jelen esetben a baleset – milyen gyakran fordul elő. Ha az előfordulás gyakori akkor a biztosítónak gyakran kell szolgáltatnia, sok pénzt kell kifizetnie, vagyis több pénzt is kell beszednie díjak formájában.

Ha az adott kockázat alacsony, akkor kevesebb pénzből is ki tudja fizetni a szolgáltatási összegeket, vagyis a díj is alacsonyabb lesz. A balesetbiztosításoknál az utóbbi a helyzet: ritkán fordul elő, ezért a díja alacsony.

A biztosítási díjak összehasonlítása

Az alábbi ábra egy 30 és egy 40 éves biztosított díjait mutatja. A biztosítási összeg minden biztosítástípus esetében 5 millió forint. A baleseti halálesetre szóló védelem az életbiztosítási díj 32, illetve 18 százaléka, míg a baleseti rokkantságé 11 és 6 százalék. A kritikus betegségekre szóló biztosítás díja nagyjából a háromszorosa a halálesetiének. Vegyük azt is figyelembe, hogy itt nemcsak a vezető halálokok miatti gyakoriság az oka a magas díjnak, hanem az is, hogy a biztosítás már a diagnosztizáláskor fizet, ami még gyakrabban fordul elő, mint az ebből fakadó haláleset.

Biztosítások havi díjainak összehasonlítása

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével egyszerűen kiszámolhatod te is, hogy mennyibe kerülne számodra az életbiztosítási védelem és a hozzá kapcsolódó baleseti és egészségbiztosítási kiegészítőkkel együtt.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

A kockázati életbiztosítás és az egészségbiztosítási kiegészítők baleset és betegségek esetén is biztosítási védelmet nyújtanak. A balesetbiztosítások viszont csak balesetek esetén térítenek.

A balesetbiztosítási védelem abban az időszakban fontos, amikor még fiatal vagy és aktív életet élsz. A gyakori vagy súlyosabb betegségek még távol vannak tőled, viszont a mindennapi életed tele van munkával, utazással, pörgéssel. Nem vagy még túlságosan megfontolt, ezért nem tudsz figyelni mindenre. Könnyebben előfordulhat egy baleset, mert nagy fordulatszámon élsz.

A biztosítási feltételek nem túl olvasmányosak, de nagyon fontos, hogy elolvasd őket és még a szerződéskötés előtt meggyőződj arról, hogy a biztosításod olyan védelmet nyújt a családod és a magad számára, amilyet szeretnél.

A Bankmonitor szakértői segítenek értelmezni a biztosítási szerződések feltételeit azért, hogy megtaláld a megfelelő biztosítási konstrukciót a piaci kínálatban. Egy kockázati életbiztosítás a szükséges kiegészítőkkel teljeskörű védelmet jelenthet.

Kockázati kalkulátor

Hirdetés
Hirdetés