Kockázati életbiztosítás: a túlsúlyt meg kell fizetni

Kockázati életbiztosítás: a túlsúlyt meg kell fizetni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-14
 

Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az egészségi állapotodról is szól. A testsúlyodból a és testmagasságodból számított BMI index megmutatja, hogy milyen testsúly kategóriába tartozol. Ha túlsúlyos vagy, az jelentősen megemelheti a biztosításod díját.

Életkor

Az életkorod az egyik legfontosabb tényező a biztosítási szerződés megkötésekor. A néphalandóságra vonatkozó statisztikai adatokból számolják azt a kockázati díjszorzót, amely eldönti, hogy mekkora kockázatot jelentesz a biztosító számára. Az alábbi grafikon 1 forint biztosítási összegre számított egy éves kockázati díjat mutatja a különböző életkorokban. Láthatod, hogy az életkorral a halálozási valószínűséged hogyan növekszik, hiszen a díj csak ennek pénzben kifejezett értéke.

Kockázati életbiztosítás éves díjának alakulása 1 forint biztosítási összeg esetén

Az ábrán látható, hogy ha például 25 éves korban kötsz egy életbiztosítást, akkor csak a felét fizeted annak, mint amit 45 éves korban kötnél, és csak az ötödét annak, amit 58 éves korban vásárolsz.

Kockázati életbiztosításod díját a saját életkorodra vonatkozóan te is kiszámolhatod a Bankmonitor kalkulátorának segítségével.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés

Hirdetés

Egészségi állapot

Az egészségi állapotod is nagyon lényeges a díj meghatározásakor. Az egészségi problémák díjemelést jelenthetnek, rosszabb esetben elutasítást. A biztosítók általában 5 évre visszamenőleg vizsgálják az egészségi állapot alakulását szerződéskötéskor, vagyis erről az időszakról kell beszámolnod. Ennek ellenére az előzménybetegségek és azok következményei ki vannak zárva majdnem minden életbiztosítási konstrukció esetben. A kizárás azt jelenti, hogy nincs szolgáltatás, ha az előzménybetegség miatt következik be a baj.

Kisebb biztosítási összegek esetében a biztosítók nem alkalmaznak egészségi felmérést, vagy csak egy kérdőívet kell kitöltened. Nagyobb összegek esetében telefonos egészségi állapotfelmérés elvárás lehet, amikor egy orvos vagy egészségügyi szakértő kérdéseire kell válaszolnod, de elképzelhető a személyes orvosi vizsgálat is.

Az egészségi állapotfelmérés kapcsán a testtömeg index (TTI vagy angolul BMI) egy fontos kritérium. A testtömeg index a testsúlyod és a testmagasságod alapján számított érték, amely megmutatja, hogy van -e túlsúlyod, vagy éppen vékonyabb vagy a -e a kelleténél. Egészségi szempontból egyik sem jó, de a túlsúlyt a biztosítók erősen büntetik díjemeléssel, mivel a súlytöbblet rengeteg betegség forrása lehet.

Egy nemzetközi felmérés szerint Obesity Update – OECD Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 30 százaléka elhízott. Ezzel az eredménnyel hazánk a negyedik helyet foglalja el, míg az USA az első helyen szerepel 40 százalékkal.

Az Egyesült Királyság, ahol az elhízottak száma „csak” 26,2%, a biztosítók a túlsúlyos kategóriába tartozókat nagyjából 12%-os, míg a fokozott elhízás kategóriákba tartozókat 36 százalékos díjemeléssel sújtják.

BMI Index számítás

A saját testtömeg indexedet úgy számolhatod ki, hogy a testsúlyodat elosztod a testmagasságod négyzetével. (TTI vagy BMI= testsúly/testmagasság2. A súlyt kilóban, a magasságot méterben számold.)

Az alábbi táblázatban láthatod a WHO által meghatározott testsúly kategóriákat a testtömegindex alapján. A biztosítók használhatnak ettől eltérő saját kategóriákat, de az eltérések általában kisebb mértékűek.

BMI Index* testsúlykategóriák szerint osztályozva

Dohányzás

A dohányzás önmagában nem jelent díjemelkedést, de vannak a piacon olyan termékek, amelyeknek van külön dohányzó és nemdohányzó díjtáblázata. A nemdohányzó díj alacsonyabb és úgynevezett kotinin teszttel állapítják meg, hogy valóban nem vagy dohányos. A tesztelés az ujjbegyből vett vérmintával történik.

Foglalkozás

A foglalkozásod szintén emelheti a biztosítás díját, abban az esetben, ha valamilyen veszélyes munkát végzel. Ilyen foglalkozás lehet a pilóta, légikísérő vagy a tűzoltó, de az erősáramú villanyszerelő is. Ekkor a biztosító úgynevezett pótdíjat fog rászámítani a díjadra. Vannak kizárt foglalkozások is, mint például a vájár vagy a fegyveres pénzszállító.

Sporttevékenység

Életbiztosítási szerződések esetében a sporttevékenység vizsgálata inkább arra vonatkozik, hogy űzöl -e olyan sportot, amely az életedet veszélyeztetheti. Ilyen például az ejtőernyőzés vagy bármilyen repülősport. Ezeket a biztosítók általában kizárják. Ha az életbiztosítási védelem mellé kiegészítőként balesetbiztosítást is kötsz, akkor a sporttevékenység jobban a fókuszba kerül, mivel gyakoribbak a törések, rándulások, ficamodások. Ha igazolt sportoló vagy, az általában kizáró tényező.

Összefoglalás

A fentiekből te is láthattad, hogy sok fontos információt gyűjt össze rólad a biztosító, mielőtt szerződéskötésre kerülne a sor. Ez nem öncélú adatgyűjtés, hanem szükséges a pontos, személyre szabott ajánlat elkészítéséhez. Ha a díj az életkorod, testsúlyod, dohányzásod vagy a foglalkozásod miatt magasabb, mint az átlagos, akkor még inkább szükséged van a biztosítási védelemre, mert nagyobb veszélynek vagy kitéve.

Kalkulátorunkon keresztül add meg az elérhetőségedet és a Bankmonitor tanácsadói segítenek a számodra legjobb termék kiválasztásában, hogy pontosan azt vedd meg amire igazán szükséged van.

Hirdetés
Hirdetés