Kockázati életbiztosítás: egyre többen hoznak jó döntéseket!

Kockázati életbiztosítás: egyre többen hoznak jó döntéseket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-19
 

A hivatalos adatok szerint hazánkban is egyre többen gondoskodnak kockázati életbiztosítással arról, hogy családjuk és saját maguk is anyagi biztonságba kerüljenek, ha a családfővel valami visszafordíthatatlan történne. Nézzük meg közelebbről, hogyan néz ki egy ilyen biztosítás!

Hatalmas növekedés

A Magyar Biztosító Szövetségének (MABISZ) a tavalyi évre vonatkozó adatai szerint a szövetség tagjainak kockázati életbiztosításokra vonatkozó díjbevétele 2021-ben kimagasló mértékben, 48,6 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy egyre többen vásárolnak ilyen típusú biztosítást, mert felismerték, hogy a lakás- és gépjárműbiztosítások mellett azt is biztosítani kell, aki mindezeket a vagyontárgyakat előteremtette, vagyis a családfenntartót, aki felelős a család anyagi helyzetéért. A családfő halála, tartós betegsége, rokkantsága drasztikus módon meg tudja változtatni az a jövedelmi helyzetet, amiben szerettei addig kiegyensúlyozottan életek.

Hirdetés

Hirdetés

Te mit gondolsz?

Senkitől nem várhatod el, hogy úgy gondoskodjon a családodról, mint ahogy azt te teszed. Ha meghalsz, biztos sokan segítenek majd, és támogatják a párodat és gyermekeidet, elsősorban az együttérzésükkel. Több millió forintos azonnali, egyösszegű segítséget viszont nem várhatsz el senkitől csak egy biztosítótól. Egy életbiztosítási védelemmel olyan anyagi biztonságot tudsz vásárolni, amit semmilyen más módon nem tudsz megtenni.

A biztosított te leszel.

Ha életbiztosítási védelmet szeretnél vásárolni a családod számára, a biztosítási szerződést magadra kell kötnöd, te legyél a biztosított. Hiszen te vagy a családfenntartó, a te jövedelmedtől függ a család anyagi megélhetése, ha veled történik valami a te jövedelmed esik ki a családi kasszából. Ezt az összeget kell pótolnia az életbiztosításnak.

A biztosító akkor fog fizetni, ha tragédia történik veled, így a biztosítási összeget nem te fogod elkölteni, hanem azok, akiknek biztonságára törekedtél a szerződéskötéssel. Egy életbiztosítási védelemmel nem magadról gondoskodsz, hanem a szeretteidről.

Saját magadról azzal tudsz gondoskodni, ha az életbiztosításod mellé olyan baleset- és egészségbiztosítási kiegészítőket kötsz, amelyek akkor segítenek, ha keresőképtelenné válsz.

Az életbiztosítás kedvezményezettje a család.

A kedvezményezett az, akinek a javára kötöd a biztosítási szerződést, ő kapja meg a biztosítási összeget. Lehet több kedvezményezett is, ezt neked kell meghatároznod a szerződéskötéskor. Fontos tudnod, hogy ha a gyermekeidet jelölöd meg kedvezményezettkét és ők még kiskorúak, akkor a kiskorú gyámja, valószínűleg a párod fog rendelkezni az összeg felett. A gyámhatóság ellenőrizheti, hogy az összeg felhasználása a gyermek javára történik-e, így talán szerencsésebb, ha kedvezményezettnek a párodat jelölöd meg.

Nem muszáj kedvezményezettet jelölnöd. Ebben az esetben a biztosítási összeg az örökösök között kerül felosztásra. A biztosítási összeg nem része az örökségnek abban az esetben, ha jelöltél kedvezményezettet. Ilyenkor a biztosító kifizeti az összeget a kedvezményezettnek és ezzel lezárult a folyamat.

Mekkora legyen a biztosítási összeg?

Nyilvánvalóan akkor olcsóbb egy kockázati életbiztosítás, ha a biztosítási összeg is alacsony. Na, de akkor mégis mennyi legyen?

Arra gondolj, hogy a biztosítási összeggel a családi kasszából kieső jövedelmed pótlását kell fedezned. Minél hosszabban tudod ezt megtenni, annál jobb, de annál drágább lesz a védelem. Meg kell találni azt az egyensúlyt, ami a biztosítási összeg szempontjából kellő védelmet jelent, és amit a pénztárcád is elbír.

A tapasztalatok szerint ez általában 3-5 év, amíg a családfenntartó elvesztése után a család anyagi helyzete rendeződik. Vagyis a biztosítási összeg legalább a 3-5 éves nettó jövedelmeddel kellene egyenlőnek lennie.

Nézzünk néhány példát!

Júniusban a havi nettó átlagkereset 347 200 forint volt a KSH adatai szerint. Ha ezt a jövedelmet vesszük alapul a példában 3 évvel számolva, akkor ez 12 millió forintos biztosítási összeget jelent. A biztosítás időtartama legyen 10 év. Sok esetben az életbiztosítás időtartamát a gyermekek nagykorúvá válásához szokták igazítani.

Kockázati életbiztosítás díja különböző életkorokban, ha a biztosítás összeg 12,5 millió forint, a tartam 10 év

Az alábbi grafikon szemléletesebben mutatja meg, hogy a biztosítási védelem havi díj a jövedelemhez képest alig pár százalék.

Kockázati életbiztosítás havi díja a havi nettó jövedelemhez viszonyítva

Kalkulátorunk segítségével te magadnak is ki tudod számolni, hogy a jelenlegi élethelyzetedben milyen kiadást jelentene a számodra egy életbiztosítás. Ez egy általános kalkuláció, amelytől a piacon található termékek ára biztosítóktól és termékektől függően kisebb mértékben eltérhet.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

Nagyszerű hír, hogy az életbiztosítási védelmet egyre többen tartják fontosnak Magyarországon is. Egy több millió forintos biztosítási összeg, komoly segítséget jelenthet, ha igazán nagy a baj.

Ne feledkezz meg arról, hogy a szerződésben te legyél a biztosított és a szeretteid a kedvezményezettek, így tudsz gondoskodni arról, hogy akkor is biztonságban legyenek, ha te ezért már nem tudsz tenni.

A biztosítási díjat az életkorod erősen befolyásolja. A biztosítás időtartamát és a biztosítási összeget úgy határozd meg, hogy ne jelentsen komolyabb anyagi megterhelést a havi díj kifizetése.

A lehetőségeidhez képest gondolj magadra is! Az életbiztosítási termékekhez a biztosítók számtalan kiegészítő egészségi és balesetbiztosítást ajánlanak, amellyel nemcsak a családról, hanem magadról is gondoskodhatsz.

A kalkulátorunk használata során regisztrálhatsz hozzánk, hogy a Bankmonitor szakértői segíthessenek eligazodni a piacon található termékek között, annak érdekében, hogy a számodra legjobbat tudd kiválasztani.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés