Kockázati életbiztosítás: Mit tehetsz, ha idősebb vagy?

Kockázati életbiztosítás: Mit tehetsz, ha idősebb vagy?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-04 Frissítve: 2023-04-06
 

Sokszor írtunk már arról, hogy a biztosítási védelemről időben kell gondoskodni. Ha így teszel, a biztosítás díja is alacsonyabb és a legtöbb esetben az egészségi problémák sem nehezítik meg a szerződéskötést. De mit tehetsz, ha nem volt lehetőséged fiatalon életbiztosítási szerződést kötni? Nézzük meg, milyen lehetőségeid vannak!

A kockázati életbiztosításoknak van egy olyan típusa, amelyet a biztosítók kifejezetten az idősebb korosztályok számára készítettek. Ez a temetkezési biztosítás. Mivel ez egy elég riasztó elnevezés, ezért a biztosítók az elmúlásra utaló fantázianevekkel látják el ezeket a termékeket.

Miért jó ez neked egy ilyen biztosítás?

Idősebb korra az élethelyzeted erősen megváltozik: nem kell gondoskodnod közvetlenül és rendszeresen szeretteidről, nem kell anyagi támogatást nyújtanod senkinek. A gyerekeid kirepültek, önálló keresetből élnek. A gondoskodás igénye viszont tovább él benned, amelynek az egyik megnyilvánulása lehet az, hogy szeretnéd megkímélni a családodat a temetésed költségeitől. Erről szól ez a biztosítás.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tud a konstrukció?

A temetkezési biztosításból jó néhány létezik a piacon. A közös jellemzőik, hogy fiatalok számára nem érhetőek el. A szerződéskötéskor a legalacsonyabb életkor 50, esetleg 40 év, a szerződéskötés felső életkori határa 74-80 év. Van olyan megoldás is, hogy egy szerződésen belül két személy életbiztosítása is megvalósítható.

A szerződés élethosszig tartó, de van olyan konstrukció is, amely bizonyos tartamra köthető. A maximális biztosítási összeg nagysága általában nem haladhatja meg a 800 ezer, illetve 1 millió forintot, de van olyan biztosítás is, ahol nincs korlátozva az összeg.

A konstrukciók alapszolgáltatása, hogy halálod esetén a biztosító kifizeti az összeget a kedvezményezett, vagy kedvezményezettek részére, amely a temetésed költségeire fordítható.

A szerződésen belül a díjfizetés időtartamának felső határát általában 85 éves korban határozzák meg. Ha elérted ezt az életkort, a biztosítás ingyenessé válik, vagyis nem kell az utolsó pillanatig fizetned a díjat.

Még több kiegészítő szolgáltatás

A termékek egy részében van olyan beépített szolgáltatás, amely már a terminális állapot esetében is nyújt szolgáltatást. A terminális állapot azt jelenti, hogy diagnosztizálnak nálad olyan gyógyíthatatlan betegséget, vagy olyan állapotba kerülsz, amelyben a várható élettartamod egy évnél rövidebb. Ez tehát egy előrehozott szolgáltatás, amikor a biztosító kifizeti a biztosítási összeget, vagy annak egy részét még az elmúlás bekövetkezése előtt. Így az összeg a gyógyításra vagy az életminőség javítására fordítható.

Van olyan konstrukció, amely az előrehozott szolgáltatást bizonyos életet veszélyeztető betegségcsoportokhoz köti, vagyis abban az esetben fizeti ki még életedben a biztosítási összeget, ha kizárólag ezek közül a betegségek közül diagnosztizálják nálad valamelyiket.

Kiegészítő biztosítások

Van olyan temetkezési biztosítás, amely mellé választható kiegészítő balesetbiztosítás is. Ez a kórházban töltött napokra nyújt különböző szintű térítést, de csak baleset esetén. Olyan is lehet, hogy beépített szolgáltatásként baleseti rokkantság és közlekedési balesetből eredő rokkantság esetén is megtörténik a kifizetés.

Szuper jó: Nincs egészségi állapotfelmérés!

A temetkezési biztosítások egyik nagyon fontos jellemzője, hogy egészségi állapotfelmérés nélkül is megköthető. Vagyis sem orvosi vizsgálatot, sem egészségi nyilatkozatot nem kérnek. Az életkor előbbre haladtával gyakoribbak a megbetegedések, így egy kockázati életbiztosítás megkötését erősen befolyásolja az állapotfelmérés, ami vagy díjemelést vagy elutasítást jelenthet. A temetkezési biztosításoknál ilyen nincs.

Mivel nincs állapotfelmérés, így a biztosítók nagyobb kockázatot vállalnak. Ezt a kockázatnövekedést úgy kompenzálják, hogy a szerződésben rögzített biztosítási összeg helyett az első 1-2 évben csökkentett biztosítási összeget vagy addig befizetett díjak bizonyos részét fizeti ki. A második évtől viszont minden biztosító a szerződésben garantált összeget fizeti ki, ha baj van.

A legfontosabbak röviden

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy általában melyek a legfontosabb tulajdonságai egy temetkezési biztosításnak.

Temetkezési biztosítások legfontosabb tulajdonságai.

Kedvezményezett

Az életbiztosítási szerződések esetében, és különösen a temetkezési biztosítások esetén nagyon fontos, hogy az, akit kedvezményezettként a szerződésben megjelölsz tudjon erről.

Rengeteg olyan biztosítási szerződés van, ahol a biztosított halála után senki nem jelentkezik, hogy a biztosítási összeget felvegye, mert nem tud róla, hogy létezik ilyen biztosítás. A hagyatéki papírok között nem találják meg a biztosítási kötvényt, vagy nem is keresik, mert azt sem tudják, hogy létezik ilyen szerződés. Ha nem szólsz a családodnak, hogy kötöttél ilyen biztosítást és kit jelöltél kedvezményezettnek, akkor lehet, hogy éppen azt a célt nem fogod elérni, amiért a biztosítást megkötötted. Vagyis, hogy anyagi szempontból tehermentesítsd szeretteidet.

Fontos
Mindenképpen tájékoztasd szeretteidet arról, hogy kedvezményezettnek jelölted őket, és ezzel gondoskodni akartál arról, hogy ne kelljen anyagi áldozatot hozniuk, ha végleg elhagyod őket.

Kalkulálj!

Kalkulátorunk a kockázati életbiztosítások bemutatását szolgálja, de segítségével regisztrálni tudsz oldalunkon, hogy bővebb tájékoztatást tudjunk adni a temetkezési biztosításokról.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A Bankmonitor szakemberei bemutatják azokat a lehetőségeket, amelyek közül ki tudod választani a számodra legjobbat. Sokféle termék létezik, nem könnyű eligazodni közöttük.

Összefoglalás

Ha idősebb vagy és biztosítási védelemre van szükséged, az egészségi állapotod és az életkorod miatt lehet, hogy nem fogsz könnyen és olcsón találni egy megfelelő életbiztosítást. Ne hagyd figyelmen kívül a temetkezési biztosításokat, csak azért, mert így hívják őket. Ezek a termékek ugyanolyan biztosítási védelmet jelentenek, mint a kockázati életbiztosítások, sőt bizonyos szempontból többet tudnak. Regisztrálj a Bankmonitor oldalán, és bemutatjuk őket részletesen!

Hirdetés
Hirdetés