Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-15
 

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek nyugdíj megtakarítást választani? És mire nem ad választ az új mutató? A legfontosabb kérdések és válaszok egy helyen.

Mi az a TKM?

A teljes költségmutató rövidítése. Azt az átlagos éves költséget jelöli, ami teljes egészében csökkenti a megtakarító hozamát.  Egy példával élve: ha a nyugdíjmegtakarításunk éves átlagban 6% hozamot ér el és a TKM 2%, akkor mi összesen 4% hozamot realizálunk évente a befizetett pénzünkön.

Mire jó?

A TKM korábban csak a nyugdíjbiztosítási termékekre állt rendelkezésre. Az önkéntes pénztári termékeknél történő bevezetés egyrészt lehetővé teszi az egyes pénztári szolgáltatók összehasonlítását, másrészt összevethetővé teszi – költség szempontból – a biztosítási és pénztári alternatívákat. Minden olyan tényező, ami az összehasonlíthatóságot növeli, hozzájárulhat a verseny növekedéséhez, azaz az ügyfelek részéről megfizetendő költségek csökkentéséhez.

Mire nem jó a TKM?

  • Nem fogja megmutatni az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás közötti egyéb különbségeket. Például a két megoldás teljesen máshogy kezeli a nyugdíjba vonulási időt: az egyik a szerződéskori szabályozást, a másik a tényleges – azaz időközben esetlegesen megemelt – nyugdíjkorhatárt veszi figyelembe.
  • Nem fogja megmutatni (hiszen nem is célja a TKM mutatónak) a lejárat előtti visszaváltás esetén elszenvedett veszteségeket.
  • Nem fogja megmutatni az egyes megtakarítási formák mögötti befektetési lehetőségek közötti eltérést.

A nyugdíjbiztosítás, vagy az önkéntes pénztár TKM-je lesz alacsonyabb?

Vélhetően az önkéntes pénztárak TKM-je mérsékeltebb lesz. Ahogy azonban fentebb is jeleztük, több olyan tényező is van, melyre a TKM nem világít rá, így színtisztán az új mutató alapján nem érdemes terméket választani. Pusztán a döntés egyik fontos tényezőjévé válhat a mutató.

A nyugdíjra történő felkészülés a TKM bevezetése után is komoly feladat lesz. Érdemes elkezdeni a gondolkodást az alábbi nyugdíj megtakarítási kalkulátor használatával.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés