Könnyíts az iskolakezdés kiadásain – spórolj 20 százalékot egészségpénztárral

Könnyíts az iskolakezdés kiadásain – spórolj 20 százalékot egészségpénztárral
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-11
 

Nyakunkon az iskolakezdés, ami elkerülhetetlenül együtt jár számos kiadással – gondoljunk csak a tanszerekre, a sportfelszerelésekre vagy a gyermekek kinőtt ruháinak lecserélésére. Ebben a cikkünkben bemutatunk egy olyan lehetőséget, mellyel a családok akár több tízezer forinttal is csökkenthetik a beiskolázási kiadásokat. Szerző: Diószegi Dániel

Az iskolakezdés mindig komoly kihívást jelent a családoknak, hiszen számos hirtelen jött kiadást von maga után. Tankönyvek, felszerelések, ruhák – mindezek beszerzése jelentős terhet ró a szülőkre, különösen augusztus utolsó heteiben. Arról nem is beszélve, hogy idén jelentősen megdrágíthatja ezeket a tételeket az elmúlt egy évben tapasztalt kétszámjegyű infláció.

Szerencsére van egy lehetőség, amivel családok százezrei spórolhatnak ezeken a költségeken. Ez pedig az egészségpénztár.

Hirdetés

Hirdetés

Valamiért ezt a trükköt még mindig kevesen használják

Az egészségpénztár sokak számára ismert, sőt rengetegen használják is: a pénztártagok száma mostanra már az 1 milliót is meghaladja. Ez nem is csoda, hiszen kiváló lehetőséget ad arra, hogy bárki egyszerűen spóroljon olyan egészségügyi kiadásain, mint gyógyszerek, magánorvosi ellátás vagy babához kapcsolódó termékek.

A legfontosabb tudnivaló, hogy az egészségpénztári számlára történő befizetések után 20 százalék adóvisszatérítés kapható a pénztári számlára, melynek maximuma évente 150 ezer forint. Ez pedig olyan talált pénz, amelyet később szintén elkölthetnek egészségügyi kiadásokra.

Amit viszont kevesen ismernek, és még kevesebben használnak, azok az önsegélyező szolgáltatások. Ezek célja, hogy előre felkészítsenek olyan nagy kiadással járó élethelyzetekre, mint például az iskolakezdés, miközben ugyanúgy kihasználjuk a 20 százalékos adóvisszatérítést.

Ezek a tanévkezdéshez kapcsolódó kiadások számolhatók el

Amennyiben óvodás gyermek kiadásait szeretnénk elszámolni, akkor ezt megtehetjük ruhákra vagy olyan taneszközökre, mint rajzeszközök vagy technikai felszerelés.

Iskolás gyermekek esetén a taneszközök és ruhák mellett még akár a kötelező olvasmányokhoz vásárolt könyveket is elszámolhatjuk, amennyiben ezt az iskola igazolja. Sőt, sporttagozatos iskolák esetén a sporteszközökön, míg zenetagozatos iskoláknál a hangszereken is tudunk így spórolni.

Főiskolai vagy egyetemi hallgató már eszközöket nem, de tandíjat, térítési díjat, kollégiumi díjat vagy albérleti díjat könnyedén elszámolhat, de csak 25 éves koráig.

És hogy pontosan mennyit nyerhetünk ezen?

Ez minden évben változik, mivel az iskolakezdési támogatással elszámolható összeg mértéke mindig az adott évben meghatározott minimálbér, vagyis 2023-ban 232 000 forint. Ezt elszámolva 20 százalék adóvisszatérítés, vagyis 46 400 forint jár a következő évben.

Ráadásul ez az összeg gyermekenként értendő, ami azt jelenti, hogy egy 3 gyermekes család esetén akár 139 200 forint adóvisszatérítés is járhat, amellyel már szinte elértük a maximális 150 000 forintos limitet.

Szemléltetésképp nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy 2 gyermekünk van. Egyikük középiskolás, akinek taneszközeire és ruháira 150 000 forintot költöttünk idén. Ebben benne vannak tollak, ceruzák, füzetek, cipő és néhány új nadrág. A másik gyermekünk már főiskolás, akinek tandíjával el tudjuk számolni a maximális 232 000 forintot.

A pénztári befizetésnek van költsége, amely jellemzően 6 százalék körül mozog, így befizetéskor érdemes ennyit rászámolni az elszámolandó összegekre. Mivel az adóvisszatérítés a befizetett összegek után jár, így szerencsére erre a plusz költségre is megkapjuk ezt.

Tehát ez esetben 159 575 és 246 808 forintot fogunk befizetni. Ezekre kapunk 81 277 forint adóvisszatérítést (20%), amelyből kivonva a pénztár 24 383 forintos költségét (6%), végül 56 894 forintot nyertünk tisztán.

Ezt az összeget kapjuk meg pénztári számlánkra a következő évben, és költhetjük el egészségpénztárral elszámolható kiadásokra. Ráadásul olyan költéseken spóroltunk, amelyeket így is, úgy is ki kell fizetnünk.

Buktatók, amikre oda kell figyelni

Az iskolakezdési támogatás elszámolásához bizonyos feltételeknek teljesülnie kell.

Először is az elszámolandó összegnek 180 napig a pénztári számlán kell lennie. Csak ezután fogja a pénztár visszautalni a tanévkezdéshez kapcsolódó számlák ellenértékét.

Másodszor figyeljünk arra, hogy az iskolakezdési támogatás igénylőjét 120 napon belül eljuttassuk a pénztárnak a számlákkal együtt.

Harmadszor ügyeljünk arra, hogy a beiskolázási támogatást legkorábban a tanév kezdete előtt 15 nappal és legkésőbb a vége után 15 nappal kell igényelni. Leegyszerűsítve, csak olyan számlák kerülhetnek elszámolásra, amelyek az augusztus 15. és június 30. közötti időszakban lettek kiállítva. Tehát igazából a teljes tanév alatt élhetünk ezzel az önsegélyező támogatással.

Végezetül: legyen szja-befizetésünk. Az egészségpénztár 20 százalékos adóvisszatérítése a személyi jövedelemadóból (szja) történik, ezért csak abban az esetben kaphatunk vissza bármit, ha az adott évben volt ilyen típusú adóbefizetésünk.

Összegezve

Fontos, hogy ismerjük az olyan kínálkozó lehetőségeket, mint például az önsegélyező szolgáltatások és az iskolakezdési támogatás. Ne hagyjuk, hogy az iskolakezdés túlzott nyomást jelentsen a családi költségvetésre, éljünk az egészségpénztár nyújtotta 20 százalékos adóvisszatérítéssel.

Ezzel nem csupán az iskolakezdést könnyíthetjük meg, hanem a teljes tanév alatt elszámolhatjuk gyermekeink tanulásához kötődő bizonyos költségeinket.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és találd meg a számodra testhezálló megtakarítási lehetőséget!
Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés