Korábban igényeltél már csok-ot? Mutatunk egy újabb megoldást a többi támogatás kihasználására

Korábban igényeltél már csok-ot? Mutatunk egy újabb megoldást a többi támogatás kihasználására
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-25
 

Az illetékmentesség és az áfa-visszatérítés feltétele, hogy igényelj a vásárláshoz csok támogatást is. Ha korábban igényelted már a csok-ot, akkor sincs minden veszve, még így is jogosult lehetsz a többi kedvezményre.

Az otthonteremtési program két új elemének – az illetékmentességnek és az 5%-os áfa-visszatérítésnek – is az a feltétele, hogy csok támogatást is igényelj a lakásvásárláshoz. (Az 5%-os áfa-visszatérítést generálkivitelezővel történő építkezéseknél az építtető is igényelheti.)

Sokan azt gondolják, hogy lemaradnak a támogatásokról, ha korábban már igénybe vették a csok-ot. Ez azonban korántsem olyan biztos. Korábbi cikkünkben bemutattunk két lehetőséget a csok „újraigénylésére”. Egyik olvasónk pedig felhívta a figyelmünket egy harmadik megoldásra is.

Hirdetés

Hirdetés

Vissza is fizetheted önként a csok támogatást

Ha 2011. december 31-ét követően vetted fel a csok támogatás, akkor jogosult lehetsz újra a gyermekeid után járó teljes összegre, amennyiben a korábban kapott összeget teljes egészében önként visszafizetted. Erre eddig nem sok okod lett volna, hiszen ez gyakorlatilag azt eredményezi, hogy az előre visszafizetett összeget a vásárláskor újra megkapod. (Természetesen lehettek speciális esetek, amikor ez a megoldás volt a kézenfekvő: például, ha eladtad a korábban vásárolt ingatlanod.) Mostantól azonban több millió forint múlhat ezen a lépésen.

Tegyük fel, hogy 2017-ban vásároltál egy újépítésű lakást, amelyre igénybe vetted a két gyermeked után járó 2,6 millió forint összegű csok-ot is. Ha most szeretnél vásárolni egy másik 50 millió forint értékű újépítésű lakást, akkor 2,6 millió forint csok támogatásra lehetnél jogosult a gyermekeid után. Ezt az összeget azonban alapesetben nem kaphatod meg, hiszen már kihasználtad a támogatás teljes összegét 4 éve.

Ha visszafizeted a korábban kapott csok támogatást, akkor viszont újra fel tudnád venni az összeget. Ennek első ránézésre nem sok értelme van, hiszen az előre visszafizetett 2,6 millió kapnád meg újra. Ugyanakkor az új csok igénylés miatt jogosult lehetsz már az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre is. Ez pedig összesen 5,38 millió forint támogatást jelentene. Ezért már érdemes lehet visszafizetni előre a korábban kapott családi otthonteremtési kedvezményt.

Fontos, hogy önként kell visszafizetni a támogatást. 5 évig ugyanis nem igényelheted a csok támogatást abban az esetben, ha a hatóságok rendelték el korábban a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetését.

Érdemes előre ellenőrizni a feltételeket

Ez azt is jelenti, hogy az új lakásvásárlás előtt vissza kell fizetned a korábban kapott támogatást. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor bizony ezt a lehetőséget nem tudod kihasználni. Akkor érdemes már kifizetni a korábbi támogatást, ha biztosan megkapod az új ingatlan vásárlásakor is a csok-ot. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeit könnyen ellenőrizheted a Bankmonitor kalkulátorával.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Az illetékmentességről, adó-visszatérítésről is megtalálod a legfontosabb tudnivalókat a Bankmonitor Otthonteremtési támogatás oldalán.

 

 

Hirdetés
Hirdetés