Korszakváltás – lecseng a készpénzbefizetés hagyományos módja?

Korszakváltás – lecseng a készpénzbefizetés hagyományos módja?
Hirdetés
Hirdetés

2023-10-03
 

Mind többen fizetnek be készpénzt a számlájukra ATM-en keresztül, amit az is jelez, hogy 2023 első félévében az automatákon keresztüli befizetések darabszámban már megelőzték a pénztári tranzakciókat. Megnéztük, miért egyre népszerűbb ez a funkció, és mire érdemes figyelni az egyes bankok befizető ATM-einek használatakor.

A pénztári készpénzbefizetés lassú csökkenésnek indult értékben és darabszámban egyaránt. Mindeközben az ATM-en keresztüli pénzbefizetés megfontolt, de biztos növekedést produkál. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2023 első félévében közel 6,5 millió alkalommal fizettek be a magyarok pénzt bankszámlájukra a bankok automatáin keresztül, összesen több mint 1,3 billió forint értékben, ami darabszámban 26 százalékos, értékre vetítve pedig 21 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Darabszámot tekintve az ATM-es befizetés 17 százalékkal előzte meg a bankfióki befizetések számát, ugyanakkor értékében csaknem negyede a pénztári készpénzbefizetéseknek. Ebből is látszik, hogy egyre gyakrabban használjuk a kényelmes és gyors megoldást pénzünk digitalizálására, de nagyobb összegek esetén továbbra is inkább a bankfiókot részesítjük előnyben.

Hirdetés

Hirdetés

Mik a befizető ATM-ek előnyei?

A hagyományos, borítékos ATM-eket ma már a legtöbb helyen felváltják a modern, azonnali készpénzbefizető automaták, amelyek lehetővé teszik, hogy az összeget a befizetést követően pillanatokon belül jóváírja számlánkon a bank. Ez pedig számos esetben lehet érdekes, például ha valamit online szeretnénk megvásárolni, ha valakinek utalnánk, esetleg a gyerekek számlájára küldenénk némi zsebpénzt, ha épp távol vannak tőlünk, de szükségük lenne rá. 

Nézzük, mit tud még ezen túl egy korszerű befizető készülék:

  • Számos hazai banknál elérhető már a befizető ATM szolgáltatás, ráadásul a bankfióki befizetéseknél jóval kedvezőbb díjjal, vagy díjmentesen.
  • A befizető automaták használata egyszerű, akár egy érintéssel megoldható, csakúgy, mint a készpénzfelvétel és kétségkívül kényelmesebb és gyorsabb, mint a bankfióki ügyintézés.
  • Az ATM-ek jellemzően a fő, illetve a társkártyákat is elfogadják, vállalkozók és magányszemélyek számára is elérhetők.
  • Egyes bankoknál hitelkártyánk egyenlegére is befizethetünk pénzt, ami így a hitelkeret rendezésére is használható.
  • Az automaták jelentős része non-stop, akár 0-24 órában is elérhető, ezzel szemben bankfióki befizetéseket kizárólag a pénzintézet nyitvatartási – azon belül is pénztári nyitvatartási idejében intézhetünk.
  • Egyes ATM-eken nem csak saját, de másvalaki azonos banknál vezetett bankszámlájára is befizethetünk, sőt, valamikor arra is van lehetőségünk, hogy a befizetést megosszuk a két számla között.
  • Banktól függően 50-200 darab bankjegyet is befizethetünk egy tranzakcióval, a maximális összeghatár így akár 4 millió forint is lehet. 

Az egyes bankoknál igen eltérő a befizető ATM-ek elérhetősége és működése, így a továbbiakban megmutatjuk, hogy mire számíthatsz általánosságban és mire az egyes pénzintézeteknél. (A lista nem teljeskörű, hiszen olyan bank is elérhető hazánkban, amelyik nem rendelkezik saját automatával, vagy épp csak nagyon kevéssel, de azok nem alkalmasak befizetésekre. A részletek kapcsán érdemes mindenkinek a saját pénzintézeténél érdeklődnie.)

Mire érdemes ügyelni készpénzbefizetéskor?

Általánosságban van néhány szabály, amivel érdemes tisztában lenni, mielőtt útnak indulunk bankunk egyik automatájához. Nem minden bankautomatával fizethetünk be készpénzt, ezért érdemes előre tájékozódni, hogy hol találhatunk befizetésre alkalmas eszközt. A legtöbb bank weboldalán találunk ATM keresőt, ahol a szűrési feltételeknél beállíthatjuk, hogy csak a befizetésre alkalmas készülékeket listázza a rendszer.

Ahogy említettük, bankonként és automatánként is változhat, hogy mennyi készpénzt rakhatunk a számlánkra. Sőt, olyan bank is van, ahol a bankkártyánk határozza meg a befizethető összeg maximumát. Általános, hogy a magyar bankok eszközeivel kizárólag forintot tudunk befizetni forint számlára. Behelyezéskor a bankjegyeket nem szükséges címletek szerint sorba rendezni, de fontos, hogy széthajtogatva, hosszában legyenek. Csak sértetlen forint bankjegyeket tegyünk be, mégpedig idegen tárgyak (például csipesz, kapocs vagy más papír) nélkül. Az érméket nem fogadja el az automata. 

Fontos továbbá, hogy mindig várjuk meg a tranzakció eredményét, ha valami nem sikerült (például gyűrött a bankjegy) az automata visszaadhat egyes bankjegyeket, illetve gondosan őrizzük meg a befizetésről szóló bizonylatot is. 

Lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók bankonként.

Mire érdemes ügyelni bankonként készpénz befizetésekor?

CIB Bank

A CIB Bank 117 ATM-mel rendelkezik az országban, melyből befizetésre 59 automata alkalmas. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy ezek közül 11 ATM borítékos, vagyis a készülék egy borítékot ad először, melybe egyszerre legfeljebb 50 bankjegyet helyezhetünk, maximum 1 millió forint értékben. A borítékos rendszerek általában a befizetést követő munkanapon írják jóvá számlánkon az összeget.

A CIB Banknál az azonnali jóváírású ATM-ek 200 db bankjeggyel bírnak el egy tranzakcióban, így maximum 4 millió forintot fizethetünk be egyszerre. A szolgáltatás fő- és társkártyával rendelkező ügyfelek számára is elérhető, viszont a banknál csak a behelyezett bankkártya tulajdonosa részére van lehetőség jóváírni az összeget. Hitelkártyánk keretét is visszatölthetjük azonnali befizető ATM-mel.

OTP Bank

Az OTP Banknak 4086 ATM-je elérhető, ezekből viszont csak 214 készülék alkalmas befizetésre is. Ugyanakkor ezek mindegyike azonnal jóváírja az összeget. A CIB Bankhoz hasonlóan akár 200 darab bankjegy is befizethető egy tranzakcióval, így akár 4 millió forintot is fizethetünk bankfióki sorban állás nélkül, a nap 24 órájában.

Az OTP befizető automatáival egyszerre fizethetünk be saját, illetve bárki más OTP Banknál vezetett számlájára, de arra is van lehetőség, hogy amennyiben a teljes összegnek csak egy részét szeretnénk a harmadik fél számára befizetni, akkor a fennmaradó összeg saját számlánkra kerüljön. A befizetős ATM-ek használata jóval kedvezőbb díjjal érhető el annál, mintha bankfiókban indítanánk a tranzakciót.

K&H Bank

A K&H Bank előkelő, 500 darabot számláló ATM hálózattal rendelkezik, melyek közül 242 darab befizető ATM. A szolgáltatással saját számlánk mellett bármely K&H-nál vezetett számlára befizethető pénz, amely a bank minden készülékével azonnal elérhető lesz a számlán. 

Visszavonásig érvényes akció keretében a szolgáltatás használata ingyenes. A szolgáltatás standard, akció nélküli díja (0,05 százalék, minimum 300 forint) is sokkal kedvezőbb, mint a bankfióki pénztárban történő tranzakció.

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank ügyfelei országosan közel 50 ATM-en intézhetnek befizetést, az összeg a bankszámlán azonnal elérhető, felhasználható. Az ügyfelek lakossági és Premium betéti kártyával, FWR Private Banking kártyával (fő- és társkártyával), és Üzleti betéti kártyával vehetik igénybe a szolgáltatást, hitelkártyával azonban nem fizethetnek be készpénzt.

A befizetés mértéke az ATM-eken limitált, erről a mindenkori banki kondíciós lista nyújt tájékoztatást, de a használni kívánt készülék is megjeleníti az aznap még befogadható készpénz mennyiségét. Csak forint fizethető be, kizárólag forint számlára.

UniCredit Bank

Az UniCredit Banknál szintén azonnali befizető ATM-ekkel találkozhatunk, amelyeket az UniCredit által kibocsátott Mastercard, Maestro vagy VISA betéti bankkártyával használhatunk. A saját számlánkhoz kapcsolódó forint bankszámlára díjmentesen van lehetőségünk befizeti a pénzt, forintban. Az akciós ingyenes befizetés visszavonásig érvényes, a normál díj a befizetés 0,2 százaléka.

MBH Bank

Az MKB, Budapest Bank és Takarékbank összeolvadásával létrejött MBH Bank 927 ATM-mel rendelkezik az országban, melyből 142 befizetésre is alkalmas. A befizető ATM-ek közül 139 éjjel-nappal igénybe vehető. A volt Takarékbank ügyfeleknek viszont résen kell lenniük, kizárólag a korábbi MKB Bank és Budapest Bank által üzemeltetett automatákon lehetséges ugyanis a készpénz befizetése. Ezek az ATM-ek minden esetben tájékoztató matricával jelöltek. Fontos továbbá, hogy a naponta befizethető összeg maximuma bankkártyánként eltérő.

Erste Bank

Az Erste Banknál 25 befizetésre is alkalmas ATM áll rendelkezésre az országban. Fontos hogy a készülék típusa meghatározza az egyszerre maximálisan behelyezhető bankjegy mennyiségét, amely 50 vagy 200 bankjegy lehet, így a befizetés összege legfeljebb 1, vagy 4 millió forint lehet. A szolgáltatás a virtuális kártyák kivételével minden bankkártyával igénybe vehető, így hitelkártyával is használható, akció keretében visszavonásig díjmentesen.

Az Erste banknál is kizárólag forint számlára fizethetsz be, mégpedig forint bankjegyeket. Fontos, hogy a készpénzbefizetési szolgáltatás használatához nyilatkozatot kell tenni a tényleges tulajdonos személyéről, ennek hiányában az ATM elutasítja a tranzakciót. A nyilatkozatot jellemzően számlanyitáskor megtesszük, de később is van rá mód bármelyik Erste bankfiókban.

Hirdetés
Hirdetés