Nem éri meg a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétel?

Nem éri meg a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-02
 

Mi lehet jobb az ingyenesnél? Semmi, vághatnánk rá egyből, az élet azonban néha bonyolultabb. A jogszabályi díjmentes készpénzfelvételt sem érdemes mindenkinek minden esetben kihasználnia, egyes bankoknál van ennél még kedvezőbb ajánlat is.

Hazánkban mindenki ingyen vehet fel készpénzt bankautomatából, ezt jogszabály biztosítja számunkra. Havonta legfeljebb 150 ezer forintot, maximum két részletben ingyen vehetünk ki bármelyik hazai ATM-ből. Fontos, hogy a lehetőség csak egy bankszámlánkhoz kapcsolódhat, ha több banknál több számlánk van akkor sem tudjuk többször kihasználni ezt a lehetőséget.

Az ingyenesség kihasználásához nyilatkoznunk kell a bankunknál, anélkül fizetni fogunk az ATM használatáért. Ez még abban az esetben is igaz, ha csak egyetlen bankszámlánk lenne.

Fontos
Ne feledkezzünk meg az ingyenes készpénzfelvételről szóló nyilatkozatról a bankunknál, éves szinten több tízezer forintot fizethetünk feleslegesen, ha kihagyjuk ezt a lépést.

De mi a helyet akkor, ha havi 150 ezer forintnál több készpénzre lenne szükségünk? Ebben az esetben bizony fizetnünk kell a további készpénzfelvételekért, a díj mértéke attól függ, hogy mennyi pénzt vennénk fel és milyen automatát használnánk ehhez. De természetesen az egyes bankok díjszabása is eltérő. De tényleg minden esetben fizetnünk kell, ha 150 ezer forintnál több készpénzre lenne szükségünk?

Hirdetés

Hirdetés

Ingyenes készpénzfelvétel a jogszabályi lehetőségen túl

Nem kell feltétlenül díjat fizetnünk akkor, ha 150 ezer forint feletti készpénzre lenne szükségünk az adott hónapban. Két csomagot emelnénk ki, ahol nagy összeget is ingyen kivehetünk az ATM-ből.

esetében is jelentős összeget lehet felvenni ingyen. Szélsőséges esetben akár egy millió forintot meghaladó összeghez is díjmentesen hozzájuthatunk. Érdekes, hogy ehhez feltétel, hogy a díjmentes jogszabályi lehetőséget ne használjuk az adott számláknál.

jó tudni
Azért a CIB ECO bankszámlát és a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 bankszámlát emeltük ki, mert ezen csomagoknál nem csupán a készpénzfelvétel lehet díjmentes, megfelelő számlahasználat mellett teljesen ingyenes lehet a szolgáltatás. (A CIB számlája csak akkor teljesen ingyenes, ha a Bankmonitoron keresztül kötjük meg.)

CIB ECO bankszámla – 400 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel

A CIB Bank számlacsomagjánál igazából két ingyenes lehetőség közül választhatunk. Kihasználjuk a jogszabályi lehetőséget és akkor havonta 150 ezer forintot ingyen kivehetünk – legfeljebb két részletben – bármely magyarországi automatából.

Vagy havonta egyszer ingyen vehetünk fel pénzt a CIB Bank automatájából. Egyszerre legfeljebb 400 ezer forintot lehet kivenni egy CIB automatából, vagyis ennyi pénzt tudunk kivenni ingyen. Ezek alapján, ha tényleg 400 ezer forint készpénzre lenne szükségünk minden hónapban, akkor ingyenes maradhat a számlánk. Itt azonban feltétel, hogy ne válasszuk a jogszabályi ingyenességet: ha a jogszabályi lehetőséggel élnénk, akkor az éves költségünk 12 468 forint lenne.

Jó tudni
Nem minden esetben tudunk kivenni 400 ezer forintot: egyes automatákból nem tudunk ekkora összeget kivenni, mert alapból nincs benne 20 ezer forintos címlet. De az is előfordulhat, hogy már nincs elegendő összeg az automatában, emiatt csak kevesebbet tudunk felvenni.

Több, mint egy millió forint készpénzre lenne szükség? Ott a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számla

A Raiffeisen Bank számlájánál is két lehetőség van. Ha kihasználnánk a jogszabályi díjmentes lehetőséget, akkor azon felül még kétszer tudunk készpénzt felvenni ingyen saját banki ATM-ből. Egyszerre legfeljebb 300 ezer forintot lehet kivenni ezekből az automatákból egy standard bankkártyával, így ebben az esetben maximum 750 ezer forintot tudnánk ingyen felvenni.

Amennyiben nem használjuk ki a jogszabályi díjmentes lehetőséget, akkor havonta négyszer tudnánk ingyen készpénzt felvenni Raiffeisenes automatából. Ideális esetben így akár havi 1,2 millió forint készpénzt is fel tudnánk venni ingyen. Ehhez azonban az kell, hogy lemondjunk a jogszabályi lehetőségről. Ha ezt nem tennénk meg, akkor éves szinten 57 600 forintba kerülne nekünk csak a készpénzfelvétel. (Bár az 1,2 millió forintos havi készpénzfelvételi igény azért elég extrém.)

A feltételekre oda kell figyelni

Először is lényeges, hogy a jogszabályi ingyenes lehetőség és a bankok által biztosított díjmentes készpénzfelvétel gyakorlatilag egymás alternatívái. (A Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlájánál van a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételen felül is további díjmentes ATM használat, de kevesebb, mintha nem élnénk a jogszabályi lehetőséggel.)

Fontos, hogy mindkét pénzintézet egyedi ajánlata csak saját ATM-nél használható. Ez sok esetben utánajárást, kutatást, esetleg hosszabb utazást von maga után. A jogszabályi ingyenes készpénzfelvételt bármely haza bankautomatánál kezdeményezhetjük.

Azt sem árt tudni, hogy előzetesen döntenünk kell arról, hogy a bank egyedi ingyenes lehetőségét szeretnénk kihasználni, vagy a jogszabály adta lehetőséget. Ezen természetesen változtathatunk, de azt is előre be kell jelentenünk a bank felé. A ráutaló magatartás – adott hónapban idegen ATM-ből vettünk fel 150 ezer forint alatti összeget – biztos nem lesz elégséges.

Jó tudni
Ha a banki egyedi lehetőséget használjuk ki, akkor nem bukjuk el a jogszabályi lehetőséget, azzal még élhetünk másik bankszámlánknál. (Természetesen erről nyilatkoznunk kell az adott pénzintézetnél.)bank

 

A Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számla és a CIB ECO  bankszámla is teljesen ingyenes lehet, vagyis a készpénzfelvétel mellett a számlavezetésért, az átutalásokért és az értesítésekért sem kell feltétlenül fizetnünk. Nem árt azonban tudni azt, hogy milyen előírásokat kell teljesítenünk az ingyenességért cserébe. Ez ugyanis a két csomag esetében eltérő.

[article_box type="kalkulalj"]Használd a bankmonitor bankszámla kereső kalkulátorát, add meg bankolási szokásaidat és nézd meg, hogy számodra melyik számlacsomag lenne az ideális.

Hirdetés
Hirdetés