Közel 30 millió támogatás és adókedvezmény, 20 millió kedvezményes hitel – ügyfelem sikertörténete

Közel 30 millió támogatás és adókedvezmény, 20 millió kedvezményes hitel – ügyfelem sikertörténete
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-16
 

Ebben a cikkben bemutatom egy szerencsés ügyfelem történetét, aki az elmúlt években összesen 28 millió forint állami támogatásra és kamatkedvezményre tett szert a közreműködésemmel.

Tamás és családja ingatlanvásárlással kapcsolatban keresett meg 2016-ban. Két meglévő gyermekük mellé egy harmadik gyermek vállalásával új ingatlant terveztek vásárolni. A felvehető CSOK-támogatás mértéke 10 millió forint volt, ami mellé felvettek 10 millió kamattámogatott jelzáloghitelt, és némi piaci hitelt, ahol közvetítőként sikerült kamatkedvezményt kiharcolnom. Biztosításokban is a lehető legjobb megoldásokat találtuk meg a családjuk és ingatlanuk védelmére, nem várt élethelyzetekre.

Hogyan kezdődött?

Átbeszéltük a kihasználható adókedvezmények és adóvisszatérítések témakörét. A két gyermekük után évi 300 ezer forint adókedvezményt kaptak, ezen kívül az első házasok adókedvezményét vették még igénybe, amely 2 év alatt összesen újabb 120 ezer forint nyereséget eredményezett. Tájékoztattam őket, hogy amennyiben a harmadik gyermekük is megszületik, akkor jelentősen megnő a családi adókedvezmény, de szerencsére úgy láttuk, hogy lesz még fennmaradó adófizetésük, amelyet különböző jogcímeken vissza tudnának igényelni.

Ekkor javasoltam ügyfeleimnek, hogy lépjenek be egy egészség- és önsegélyező pénztárba. Ennek révén az elmúlt évek során rengeteg pénzt tudtak megspórolni a következő kiadásokon: gyógyszerek, vitaminok, babaápolási szerek, pelenka, magánorvos, egészségügyi vizsgálatok, és egyéb hasonló vásárlások. Az egészségpénztár lényege, hogy a pénztárba befizetett összegek számla ellenében elkölthetőek a fent felsorolt és egyéb célokra. A befizetett összegek után a pénztártag a saját személyi jövedelemadójából 20 százalék adójóváírást kap minden évben, ezáltal nő a bent lévő felhasználható egyenleg.

Hirdetés

Hirdetés

Miért éri meg a pénztári tagság?

A pénztár önsegélyező célokra is használható: ilyenek például a jelzáloghitel-törlesztés vagy a tanévkezdési kiadások, beiskolázási támogatás, tandíjfizetés, táppénz-kiegészítés egyebek mellett. Itt az adott időpontban befizetett összeg fél éves türelmi idővel használható fel. A mindenkori minimálbér 15 százalékáig lehet kihasználni (idén ez havi 30 ezer forint) a jelzáloghitel törlesztés kapcsán adóvisszatérítést. Ennek lényege, hogy ha a pénztártag igazolja a pénztár felé, hogy rendelkezik jelzáloghitellel, akkor a pénztár kiutalhatja ezt az összeget, amennyiben van fedezet rá.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Véleményem szerint minden családban kulcsfontosságú kellene, hogy rendelkezzenek legalább egy pénztári tagsággal, hiszen ezek a kiadások minden családban jelentősek lehetnek. Némi tudatossággal azonban 20% állami támogatást (adóvisszatérítést) lehet igénybe venni a pénztár segítségével.

Új élethelyzet, újabb kedvezményes lehetőségek

Teltek-múltak az évek, majd 2019-ben örömhírrel hívott fel a család: Eszter várandós, és nemsokára megszületik a harmadik gyermekük. Ekkor a közreműködésemmel igénybe vették a 10 millió forint összegű kamatmentes babaváró hitelt. Ebből szerették volna végtörleszteni a jelzáloghitelüket, ugyanis hasonló nagyságrendű fennálló tartozásuk volt az adott időpontban.

A tanácsadói szerepem itt felértékelődött: felhívtam a figyelmet arra, hogy jogosultak a jelzáloghitel-elengedésre, amely 4 millió forint állami támogatást jelentett neki.  Javasoltam továbbá, hogy fizessenek be az egészségpénztárukba 500 ezer forintot, amelyet fél év múlva kivehetnek gyermekszületési támogatásra. Ezzel a lépéssel a következő évben 100 ezer forint adójóváírást kaptak a számlájukra.

Az is kiderült, hogy még nem rendelkeznek Start-értékpapírszámlával az Államkincstárnál gyermekeik számára. Ennél a számlánál 42 500 forintos életkezdési támogatás kapható az államtól, amelyet számlanyitáskor vezetnek át, és a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvényt vásárolhatunk rajta. Hasonlóképpen Babakötvénybe kerülnek a Start-számlára érkező saját befizetések is. Sőt, a saját befizetésekre további állami támogatás jár, amelynek mértéke 2022-től 10 százalék, de maximum évi 12 ezer forint, azaz havi 10 ezer forintos befizetéssel lehet „kimaxolni”.

Gondoljunk a jövőre is!

A harmadik gyermek születésekor a családi adókedvezmény mértéke havi 99 ezer forintra nőtt. Kicsivel később, amikor anyagilag stabil lábakon álltak, a felszabaduló jövedelem egy részéből elindítottak egy-egy nyugdíjbiztosítást (fejenként havi 25 ezer forint befizetéssel), amely az időskori anyagi biztonságukat segít megalapozni. Itt is 20 százalék adóvisszatérítést tudnak kihasználni az éves befizetéseikre.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Időközben még egy komoly támogatással bővült a családtámogatási rendszer, de ezt már nem tudták kihasználni: ha egy család CSOK-ot vesz igénybe ingatlan vásárlásához, akkor illetékmentességet élveznek. Ez egy 50 milliós ingatlannál 2 millió forintnyi támogatást jelent.

Vannak még terveik…

A gyermekesek rendkívüli adóvisszatérítésének keretein belül a család 2022-ben visszakapta az összes fennmaradó befizetett személyi jövedelemadójukat, így erre az évre nem tudnak adóvisszatérítést érvényesíteni az öngondoskodási formákra. Kihasználták azonban a lakásfelújítási támogatást, méghozzá teljes körűen, 3 millió forint értékben. Továbbá tervben van a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményének igénybevétele.

A fenti számok természetesen mindenkinél eltérőek, de igyekeztem egy olyan családot bemutatni, akik a lehető legtöbbet kihozták a lehetőségekből. Az elmúlt években a fenti példa számos esetben megtörtént, mondhatni ismétlődött tanácsadói munkám során. Az ügyfeleinknél törekszünk arra, hogy a fenti támogatások mindegyikéről tájékozódjanak, és ha tehetik, vegyék igénybe.

Sok esetben ott történik elakadás az ügyfeleimnél, hogy 3 gyermek esetében már nincs sok mozdítható személyi jövedelemadó. A fent említett család esetében ahhoz, hogy ki tudják használni az egészség- és önsegélyező pénztár adta összes adókedvezményt (ez évi 150 ezer forint), plusz a nyugdíjcélú megtakarításokra fejenként 50 ezer forintot évente, valamint a 3 gyermekes maximális családi adókedvezményt is megkaphassák, legalább 850 ezer bruttó jövedelemre van szükség, amely nettó 565 ezer forintot jelent. Ez nem lehetetlen küldetés, különösen két kereső esetén: a KSH legfrissebb jelentése szerint 2022 júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 503 500 forint volt. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 347 200 forint volt, kedvezmények nélkül pedig 334 800 forintot ért el.

Hirdetés
1
Hirdetés