Közeleg az adóbevallás határideje: százezres összegek sorsa dől most el!

Közeleg az adóbevallás határideje: százezres összegek sorsa dől most el!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-19 Frissítve: 2022-06-16
 

Már csak néhány nap van hátra a 2019-es évi adóbevallásokra vonatkozó határidőig. Ennek apropóján összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az idén elérhető SZJA-visszatérítési lehetőségekről. Akik mindent ki tudnak használni, ők akár több százezer forintot is nyerhetnek ezen a módon.

Mit jelent az adóvisszatérítés?

Az adóbevallás határideje egyben az adó-visszaigénylések határidejét is jelenti: a különböző privát megtakarítási számlák kapcsán van lehetőség a tárgyévi személyi jövedelemadó egy részének vagy egészének visszaigénylésére, melynek mértéke jellemzően az éves befizetések 20%-a. Akik minden tekintetben jogosultak a maximális összegre, most akár 280 000 forint visszatérítését is kérelmezhetik. A korábbi évek tapasztalata szerint sajnos nagyon sokan megfeledkeznek erről a lehetőségről, és bár jogosultak lennének rá, mégsem élnek vele. Az ő arányuk a felmérések szerint évről évre az érintettek kb. egyharmada.

Hirdetés

Hirdetés

Kik jogosultak az adóvisszatérítésre?

Az állam ezzel a lehetőséggel a lakosok öngondoskodását igyekszik ösztönözni, ezért SZJA-visszatérítésre alapvetően mindenki jogosult, aki 2019-ben fizetett személyi jövedelemadót, azaz bejelentett munkabérrel vagy pl. ingatlan bérbeadásából származó jövedelemmel rendelkezett. Az SZJA-kulcs jelenleg egységesen 15%, tehát a jövedelem nagyságától függetlenül mindenkire ekkora teher nehezedik, és mindenki egy bizonyos limitig (de legfeljebb az általa befizetett adó mértékéig) tud élni a lehetőséggel.

Hogyan vehető igénybe az adóvisszatérítés?

Négy nagy kategóriája van azoknak a nyugdíj-megtakarítási konstrukcióknak, amelyek magukban hordozzák ezt a lehetőséget: a nyugdíjbiztosítások, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az önkéntes egészségpénztárak és önsegélyező pénztárak. Akik rendelkeznek ezek közül valamelyikkel, ők most minden tavalyi befizetésük után igényelhetnek 20%-os mértékű személyi jövedelemadó-visszatérítést.

Mennyi pénzt lehet visszakapni ilyen módon?

Az egyes konstrukciók kapcsán visszaigényelhető összegnek mindig van egy felső korlátja, és ez mindegyik esetben eltér: a különféle pénztárakra (egészségpénztár, önsegélyező pénztár, önkéntes nyugdíjpénztár) együttesen legfeljebb 150 000 forint igényelhető évente, a nyugdíjbiztosításra 130 000 forint, a NYESZ után pedig 100 000 forint. Ha ezeket mind összeadnánk, akkor elvileg 380 000 forint jöhetne ki, de a törvény értelmében ezeket nem lehet egymástól függetlenül mind kihasználni: a három típussal összesen 280 000 forint az elérhető maximum. Bár ez kevésbé életszerű, de fontos megjegyeznünk, hogy alsó határ is létezik: évente 1 000 forintnál alacsonyabb összeg nem kerül kifizetésre.

Hol kell nyilatkozni ezirányú szándékunkról?

A NAV automatikusan elkészítette a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, amelyet az ügyfélkapun keresztül, az eSZJA-portálon lehet megtekinteni. Ennek 144-148. sorig terjedő része szolgál az adóvisszatérítési rendelkezések megtételére, melyeket a számlavezető szolgáltatók igazolása alapján kehet kitölteni. Ha valakinek nincs ügyfélkapuja, neki az adóbevallásának ugyanezen soraiban kell ezt megtennie, majd azt papír alapon kell eljuttatnia a NAV területileg illetékes irodájába. A május 20-i határidő kivétel nélkül mindenki számára jogvesztő.

Mikor és hová érkezik meg az adójóváírás?

A jogosan visszaigényelt összeg kifizetésére a NAV a bevallás leadásától számított 30 napon belül kerít sort. Az utalás az adózó rendelkezése alapján az ő pénztári számlájára érkezik, vagy nyugdíjbiztosítási szerződés esetén az ott megtakarított egyenleghez kerül jóváírásra az összeg.

Kik nem fogják megkapni az adóvisszatérítést?

Kizáró ok az adóvisszatérítés kifizetésénél, ha valaki formai hibát vét az adóbevallás benyújtásakor (pl. elfelejti aláírni vagy rosszul tölti ki), valamint az is, ha az illetőnek fennálló adótartozása van. Ezek a hibák általában korrigálhatók, így az adózó jogosulttá válhat a jóváírásra.

Ha szeretnél nyugdíj-megtakarítást kötni, akkor használd a Bankmonitor Kalkulátorát, amely megmutatja milyen előnyöket érhetnél el egy ilyen megtakarítási formával.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés